Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας… μαρσάρει με επιτυχία στους διεθνείς διαγωνισμούς, οδηγώντας τον δικό της Κένταυρο
Του Βαγγέλη Κύρκου
Κατά την ελληνική μυθολογία οι Κένταυροι ήταν πλάσματα με ανθρώπινο το άνω τμήμα του κορμού και αλογίσιο το κάτω, που βασικό τους μέλημα ήταν η παρατήρηση των καιρικών φαινομένων – μια και, σύμφωνα με τον μύθο, διέθεταν… την ταχύτητα των νεφών. Ζούσαν στη Θεσσαλία και ένας εξ αυτών, ο Χείρων, υπήρξε δάσκαλος του Ηρακλή και του Αχιλλέα, πριν ξεκινήσουν τους άθλους και τους πολέμους.
Στη Θεσσαλία –και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου που εδρεύει στον Βόλο– βρήκαμε τους σύγχρονους Κενταύρους. Τους οποίους τα μετεωρολογικά φαινόμενα δεν φαίνεται να τους συγκινούν ιδιαίτερα, ωστόσο από ταχύτητα μπορούν να συναγωνιστούν άνετα τους αρχαίους προγόνους τους. Πρόκειται για την ομάδα Centaurus Racing Team, η οποία ασχολείται με τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου Φόρμουλα, βάσει των κανόνων του παγκόσμιου διαγωνισμού Formula Student, στον οποίο και συμμετέχει.
Η ιστορία του Κενταύρου
Επικοινωνήσαμε με τον Γιώργο Γρηγορίου, υπεύθυνο Marketing και Εξωστρέφειας της Centaurus Racing, που σπουδάζει -όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του στην ομάδα- μηχανολόγος. «Είμαι στον τομέα του μάνατζμεντ», μας εξηγεί, «στον οποίο έχουμε την ευθύνη για τις χορηγίες και την προβολή της ομάδας. Είμαι παράλληλα υπεύθυνος και για ένα από τα κομμάτια του διαγωνισμού, στο οποίο πρέπει να σχεδιάσουμε ένα επιχειρηματικό πλάνο».
Η ιστορία της ομάδας ξεκινά το 2009 ως μια πρωτοβουλία εννέα προπτυχιακών φοιτητών μηχανολόγων-μηχανικών του Πανεπιστημίου και τη στήριξη κάποιων καθηγητών τους. Δύο χρόνια αργότερα, στην Ιταλία, στο Βαράνο ντε Μελεγκάρι, η ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία 3 του διεθνούς διαγωνισμού της FSAE, που αφορούσε τον σχεδιασμό ενός μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου.
«Οι κατηγορίες των διαγωνισμών», μας κατατοπίζει ο Γιώργος Γρηγορίου, «είναι τρεις: Η “3”, που περιλαμβάνει μόνο τα σχέδια ενός μονοθέσιου. Η “2”, στην οποία οι ομάδες διαγωνίζονται με σχέδια, μέρη του αυτοκινήτου και το επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξής του. Και η “1”, που ζητά ένα ολοκληρωμένο μονοθέσιο, το οποίο στο πλαίσιο του διαγωνισμού περνά από στατικές και δυναμικές δοκιμασίες – και ένα επιχειρηματικό πλάνο γι' αυτό».
Το 2012 η Centaurus Racing Team κερδίζει την τρίτη θέση στον σχεδιασμό και την πέμπτη στην επιχειρηματική παρουσίαση, στον διαγωνισμό του Σίλβερστοουν (μέρος πολύ γνωστό στους φίλους της Φόρμουλα 1, μια και σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η πίστα στην οποία κάθε χρόνο φιλοξενείται το βρετανικό γκραν πρι), ενώ ο πρώτος κύκλος κλείνει με την ολοκλήρωση του πρώτου αυτοκινήτου τον Ιούνιο του 2013, πάλι στο Βαράνο, στην πίστα που έχει το όνομα του αδικοχαμένου πιλότου της Formula 1, Ρικάρντο Παλέτι. Η ελληνική ομάδα, τιμώντας τις παραδόσεις του Βόλου, έχει δώσει στο μονοθέσιο το όνομα του πιο γνωστού Κενταύρου, του Χείρωνα.
Η πρώτη συμμετοχή της ομάδος με πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο κρίνεται επιτυχημένη – μεταξύ άλλων κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση, μα και το ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας και το χειροκρότημα εκατοντάδων φοιτητών από όλο τον κόσμο. Η ομάδα διακρίθηκε και στο αγώνισμα της ανάλυσης κόστους (όπου κατατάχθηκε τέταρτη), ενώ στη γενική κατάταξη κατέλαβε μια θέση –την 26η– στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.
Μια νέα σελίδα
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, λένε. Ετσι, το 2014 ο πήχης ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά. Η ομάδα σχεδιάζει πλέον τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί 21-24 Αυγούστου στην πόλη Γκίορ της Ουγγαρίας, και με αυτό το σκεπτικό ήδη ολοκλήρωσε την κατασκευή του δεύτερου λειτουργικού αυτοκινήτου της ονόματι «Nessus» (Νέσσος – όπως ο Κένταυρος που χάρισε στον Ηρακλή τον χιτώνα που του στοίχισε τη ζωή), το οποίο είναι βελτιωμένο σε ό,τι αφορά το αεροδυναμικό «στήσιμο», την οδηγική συμπεριφορά, τη δύναμη και την εργονομία του. «Είδαμε ποια λάθη κάναμε με το πρώτο μονοθέσιο. Πήραμε, λόγω πόρων, κάποια μέρη του “Χείρωνα”. Και μέσα σε επτά μήνες το ολοκληρώσαμε», σημειώνει ο Γιώργος. «Οι δοκιμές του είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου στην περιοχή κοντά στο Σέσκλο Μαγνησίας, ώστε να δούμε στην πράξη τι καταφέραμε. Είμαστε αισιόδοξοι, πάντως!».
Η ομάδα του Κενταύρου αυτή τη στιγμή αποτελείται από 24 άτομα. «Χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον των φοιτητών να συμμετάσχουν σε αυτήν. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι μηχανολόγοι. Οποιος έχει όρεξη, θέληση και του αρέσει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μπορεί να μπει στην ομάδα. Τον ρόλο του οδηγού αναλαμβάνουν κάποια παιδιά, μέλη της ομάδας, τα οποία προπονούνται στις δοκιμές που κάνουμε».
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου, υπεύθυνος καθηγητής έχει οριστεί ο Αλέξης Κερμανίδης –αλλά «όλοι οι καθηγητές συνεισφέρουν συμβουλευτικά στο έργο μας»- ενώ κομβικής σημασίας είναι και ο ρόλος των χορηγών – η Εθνική Τράπεζα και η «Στραντζοποιία Βόλου-Αφοί Λαζάρου Ο.Ε.» είναι σημαντικότεροι εξ αυτών. «Στον τομέα της προσέλκυσης χορηγιών ακολουθούμε μια πολιτική που αποκαλούμε 100 τα 100», μας εξηγεί ο Γιώργος Γρηγορίου. «Ζητάμε, δηλαδή, από 100 τοπικές επιχειρήσεις –του Βόλου και της Θεσσαλίας γενικότερα- να μας επιχορηγήσουν με 100 ευρώ η καθεμιά τους. Με αυτόν τον τρόπο η τοπική κοινωνία μάς γνωρίζει καλύτερα και αναπτύσσουμε μαζί της μια αμφίδρομη σχέση. Και όπως φαίνεται από τη δεύτερη χρονιά του προγράμματος, η ανταπόκριση αυξάνει».
………………………………………..
ΚΤΕΟ πέρασες;
Το σασί των μονοθέσιων Κενταύρων αποτελείται από χαλύβδινο σωληνωτό χωροδικτύωμα και χρωμομολυβδαίνιο, ένα ενισχυμένο είδος χάλυβα με θαυμαστές μηχανικές ιδιότητες. Το αμάξωμα είναι από ανθρακονήματα τα οποία συνδυάζουν μειωμένο βάρος με υψηλή αντοχή και έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από μέλη της ομάδας. Ο προφυλακτήρας του μονοθέσιου αποτελείται από κυψέλες αλουμίνιου οι οποίες είναι ικανές να απορροφήσουν το σύνολο της ενέργειας που εκλύεται σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Στις αναρτήσεις χρησιμοποιούνται διπλά ανισομεγέθη ψαλίδια, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε το μονοθέσιο να ανταποκρίνεται άψογα σε περιπτώσεις άσκησης ακραίων πλευρικών δυνάμεων και να αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες των ελαστικών. Το μονοθέσιο «φορά» κινητήρα Honda CBR600RR, ο οποίος λειτουργεί με εισαγωγή, εξαγωγή και εγκέφαλο, σχεδιασμένα από μέλη της ομάδας. Χάρη στο σύστημα flat shift ο οδηγός είναι σε θέση να αλλάξει ταχύτητες πατώντας απλώς ένα κουμπί στο τιμόνι, με το γκάζι πατημένο τέρμα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τον συμπλέκτη.