29/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

BRAZIL 2014

Η φάση των ομίλων μόνο αμελητέα δεν ήταν. Παίχτηκε εκπληκτικό ποδόσφαιρο, πρόσφερε συγκινήσεις και πολλές εκπλήξεις.
      Pin It

Τα 48 από τα 64 ματς του Μουντιάλ έχουν γίνει, αλλά το κύριο πιάτο ξεκινά να σερβίρεται από σήμερα με τα νοκ άουτ παιχνίδια.
Η φάση των ομίλων, όμως, μόνο αμελητέα δεν ήταν. Παίχτηκε εκπληκτικό ποδόσφαιρο, πρόσφερε συγκινήσεις και πολλές εκπλήξεις.
Η συντακτική ομάδα του αθλητικού της «Εφ.Συν.» τα έβαλε κάτω, σκέφτηκε (λέμε τώρα!) και ψήφισε τους νικητές σε 13 κατηγορίες.
Κάθε διαφωνία, δεκτή. Πλην του γκολ του Φαν Πέρσι. Εκεί συμφωνήσαμε όλοι…

 

Του Θ. Ασημακόπουλου / Φωτογραφίες: REUTERS

 

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΤΣ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 3-2

Holland-Australia

Ο «Γολιάθ» που προερχόταν από το 5-1 επί της Ισπανίας κόντρα στον «Δαυίδ», που τελικά αποχώρησε χωρίς βαθμό. Κι όμως ήταν ματσάρα. Η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, η Αυστραλία ανέτρεψε το εις βάρος της 1-0 με δύο γκολ, αλλά οι «οράνιε» έκαναν νέα ανατροπή και επικράτησαν με 3-2. Εγιναν 22 προσπάθειες για γκολ που πήγαν on target!

 

………………………………………..

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΚΟΛ

ΡΟΜΠΙ ΦΑΝ ΠΕΡΣΙ (Ισπανία-Ολλανδία 1-5)

 

Van-PersieΩς τώρα έχουμε δει πολλά ωραία γκολ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομως, σαν του Ρόμπι Φαν Πέρσι, κανένα! Η μπαλιά του Ιντι βρήκε τον επιθετικό της Μάντσεστερ Γ. ολομόναχο στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Δεν στόπαρε, δεν επιχείρησε απευθείας σουτ. Οριζοντίωσε το κορμί του πολύ ψηλά πάνω από το έδαφος και με την απόλυτη κεφαλιά-ψαράκι ισοφάρισε σε 1-1. Κατόπιν ήρθε η καταιγίδα…

 

………………………………………..

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ

ΓΚΙΓΕΡΜΟ ΟΤΣΟΑ (Βραζιλία-Μεξικό 0-0)

 

Από το 1970 μνημονεύεται η απόκρουση του Αγγλου Γκόρντον Μπανκς σε κεφαλιά του Πελέ. Ο Γκιγέρμο Οτσόα τον πλησίασε. Πάλι απέναντι σε Βραζιλιάνο που φορούσε το «10» στην πλάτη (Νεϊμάρ), ο γκολκίπερ του Μεξικού εξουδετέρωσε μια επικίνδυνη κεφαλιά στη γωνία του. Ηταν η καλύτερη σ’ ένα βράδυ που έκανε σωρεία επεμβάσεων. Και η ομάδα του πήρε το 0-0 από τους γηπεδούχους.

 

………………………………………..

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΛΟΥΙΣ ΦΑΝ ΧΑΑΛ (Ολλανδία)

 

Van-HaalΠαλιά «αλεπού» των πάγκων, ο 60χρονος ανέλαβε μια ομάδα χωρίς άμυνα και τη μετέτρεψε σε ό,τι πιο ελκυστικό έχουμε δει ώς τώρα. Με σύστημα 5-3-2 και τους Ρόμπεν (κυρίως) και Φαν Πέρσι να βγάζουν φωτιές, κατάφερε να οδηγήσει την Ολλανδία σε πρόκριση με τρεις νίκες. Μάλιστα, τις δύο πιο σημαντικές αντιπάλους του τις νίκησε πανηγυρικά. Την Ισπανία με 5-1 και τη Χιλή με 2-0, σε ένα ματς όπου τον βόλευε και η ισοπαλία.

 

 

………………………………………..

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Roben-ArienΑΡΙΕΝ ΡΟΜΠΕΝ (Ολλανδία)

 
Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά για τους Ολλανδούς. Τρέχει σαν… παλαβός και αυτό φάνηκε στην απίθανη κούρσα απέναντι στον Σέρχιο Ράμος, όπου σκόραρε, αφού πρώτα έπιασε ταχύτητα 37 χιλιομέτρων! Μετράει ήδη τρία γκολ, μία ασίστ και μπόλικες στιγμές ποδοσφαιρικής αρτιότητας.

 

………………………………………..

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΜΠΕΝΖΕΜΑ-ΚΑΜΠΑΪΓ (Ελβετία – Γαλλία 2-5)

France-Swiss-Benzema-penalti

Στο απίθανο επιθετικό κρεσέντο της Γαλλίας κόντρα στους Ελβετούς, υπήρξε μια στιγμή που οι Γάλλοι απέτυχαν. Ο Καρίμ Μπενζεμά κέρδισε πέναλτι, το εκτέλεσε ο ίδιος, αλλά ο Μπενάλιο απέκρουσε. Στην επιστροφή της μπάλας, ο Καμπάιγ κατάφερε από τα δύο μέτρα να στείλει την μπάλα στο δοκάρι! Και κάπως έτσι, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η ευκαιρία του Φάνη Γκέκα με την Κολομβία…

 

 

………………………………………..

Η ΟΜΑΔΑ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Costa-Rica

Στον όμιλο όπου η Ιταλία, η Αγγλία και η Ουρουγουάη θα πάλευαν για την πρόκριση, πρώτη τερμάτισε η ξεγραμμένη Κόστα Ρίκα. Η ομάδα του φοβερού προπονητή Πίντο νίκησε τους Λατίνους και τους γείτονες, ενώ στην τελευταία αγωνιστική πήρε μια χαλαρή ισοπαλία από τα «λιοντάρια». Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Είναι τόσο καλή ομάδα που και να μας αποκλείσει, κανείς δεν θα το θεωρήσει αφύσικο. Πριν από το Μουντιάλ, θεωρούσαμε την Εθνική μας απείρως ανώτερη. Δεν είναι έτσι.

 

………………………………………..

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Η ομάδα που πήγε στη Βραζιλία ως κάτοχος και πριν από δύο χρόνια πήρε το EURO back to back, αποκλείστηκε από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική. Εφταιγε ο κορεσμός των παικτών; Η εμμονή στον Ντιέγκο Κόστα, που ξαφνικά έχει «θεοποιηθεί»; Σημασία έχει πως οι «φούριας ρόχας» γύρισαν σπίτι τους ανέλπιστα πρόωρα.

 

………………………………………..

Η ΓΚΑΦΑ

ΙΓΚΟΡ ΑΚΙΝΦΕΕΦ (Ρωσία)

 

Στο παιχνίδι με τη Νότια Κορέα δέχτηκε ένα… αδιάφορο σουτ έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα τού γλίστρησε από τα χέρια και πήγε στα δίχτυα του. Προχθές με την Αλγερία, έκανε έξοδο του… Μεσολογγίου και η ομάδα του ισοφαρίστηκε. Αν δεν έκανε μία από τις δύο «γκάφες», η Ρωσία θα έχει λογικά προκριθεί. Ιγκόρ Ακινφέεφ, ο γκαφατζής της… στέπας!

 

………………………………………..

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ

ΜΙΓΚΕΛ ΕΡΕΡΑ

herera-panigirismos

Κανένας ποδοσφαιριστής δεν έφτασε τη χάρη του Μιγκέλ Ερέρα. Ο προπονητής του Μεξικού ανάγκασε την κοινή γνώμη να τον χαζεύει στην τηλεόραση όταν πανηγύριζε σαν τρελός τα γκολ στο παιχνίδι πρόκρισης με την Κροατία. Κυλίστηκε στο χορτάρι, όρμησε στην αγκαλιά του Οτσόα και άλλα πολλά. Το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα.

 

………………………………………..

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ (Πορτογαλία)

 

Σύμφωνοι, αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών. Ομως, δεν ήταν ο μόνος. Απ’ αυτόν η Πορτογαλία περίμενε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. Κάκιστες εμφανίσεις και πολλές κακές τελικές ενέργειες. Με τα πολλά σκόραρε κόντρα στην Γκάνα στην αδιάφορη νίκη με 2-1. Αυτό ήταν το μοναδικό του γκολ στο Μουντιάλ. Οι άλλες 22 τελικές του προσπάθειες δεν βρήκαν δίχτυα…

 

………………………………………..

ΤΟ… ΑΚΥΡΟ

ΓΚΟΛ ΜΠΕΝΖΕΜΑ

 

Στο μπάσκετ έχουμε δει εκατομμύρια φορές εκπρόθεσμα καλάθια. Στο ποδόσφαιρο, είδαμε και ένα γκολ που σημειώθηκε εκτός χρόνου. Στο 5-2 της Γαλλίας επί της Ελβετίας, ο διαιτητής Κάιπερς σφύριξε ανεξήγητα τη λήξη την ώρα που οι «τρικολόρ» βρίσκονταν στην επίθεση. Ο Μπενζεμά εξαπέλυσε σουτ έξω από την περιοχή, ο Μπενάλιο έπεσε αλλά δεν απέκρουσε και η μπάλα πήγε στα δίχτυα. Ο φορμαρισμένος επιθετικός της Ρεάλ Μ. άρχισε να πανηγυρίζει, όμως αποδείχτηκε πως ρέφερι και βοηθοί είχαν ήδη πάρει τον δρόμο για τα αποδυτήρια…

 

………………………………………..

ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ

ΝΙΣΙΜΟΥΡΑ

diaititis-Nisimoura-Croatia

Εχουμε δει πολλά διαιτητικά λάθη σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, που μάλιστα έχουν συζητηθεί παγκοσμίως. Ομως, την αρχή έκανε ο Γιουίτσι Νισιμούρα. Ο ρέφερι από την Ιαπωνία που κλήθηκε να σφυρίξει το εναρκτήριο ματς ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κροατία. Με το σκορ στο 1-1 και το ματς να βρίσκεται στο 70’, ο 42χρονος έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της «σελεσάο». Μια λανθασμένη απόφαση που έκρινε εν πολλοίς τον αγώνα.

 

……………………………………..

 

15 γκολ έχει σημειώσει σε τελική φάση Παγκόσμιων Κυπέλλων ο Μίροσλαβ Κλόζε, μετά το τέρμα που πέτυχε κόντρα στην Γκάνα. Ισοφάρισε στη σχετική λίστα τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο.

 

 

43 ετών και τριών ημερών ήταν ο Φαρίντ Μοντραγκόν όταν αγωνίστηκε στο παιχνίδι της Κολομβίας με την Ιαπωνία. Ετσι, έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ σε Μουντιάλ.

 

 

136 γκολ σημειώθηκαν στην πρώτη φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Επίδοση που συνιστά ρεκόρ.

 

 

2,8 γκολ ανά παιχνίδι είναι ο μέσος όρος μέχρι στιγμής.

 

 

10 τέρματα έχει σημειώσει η Ολλανδία, η μοναδική με διψήφιο αριθμό

 

 

55,4 λεπτά είναι ο μέσος όρος καθαρού παιχνιδιού ώς τώρα. Στο προηγούμενο Μουντιάλ ήταν 69,8!

 

 

62 τελικές προσπάθειες έχει η Γαλλία σε τρία ματς. Είναι η πιο «επιθετική» ομάδα της διοργάνωσης.

 

 

1.792 πάσες έχουν αλλάξει οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας και το ποσοστό επιτυχίας τους είναι 85%. Ο μέσος όρος των 32 ομάδων στη φάση των ομίλων είναι 1.109.

 

 

………………………………………..

 

 

ΟΙ ΗΠΕΙΡΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

 

 

6 από τις 13 ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν συνεχίζουν στο Μουντιάλ

 

 

5 από τις 6 λατινοαμερικάνικες ομάδες που συμμετείχαν συνεχίζουν στο Μουντιάλ

 

 

3 από τις 4 ομάδες από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική που συμμετείχαν συνεχίζουν στο Μουντιάλ

 

 

2 από τις 5 αφρικανικές ομάδες που συμμετείχαν συνεχίζουν στο Μουντιάλ

 

 

0 από τις 4 ασιατικές (+ Ωκεανία) ομάδες που συμμετείχαν συνεχίζουν στο Μουντιάλ

 

Scroll to top