Δυσκολεύτηκαν ακόμα και να πάρουν την απόφαση να έρθουν σε μια ημερίδα όπου θα μιλούσαν σε φορείς και οργανώσεις για τα προβλήματά τους στην Ελλάδα. Τελικά, η μετακίνησή τους χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Το Ασυλο Σήμερα – η Φωνή των Κοινοτήτων» (τη διοργάνωσαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων), έγινε με χίλιες δυο προφυλάξεις, από φόβο μην τους σταματήσει και τους συλλάβει η αστυνομία.
Γιατί τα περισσότερα μέλη της σομαλικής κοινότητας δεν έχουν χαρτιά, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, δυσκολίας που συνεχίζεται παρ’ όλη την αισθητή βελτίωση που έχει επιφέρει η λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου. Είτε έχουν καταφέρει να κάνουν αίτημα ασύλου οι Σομαλοί είτε όχι, είτε έχουν χαρτιά είτε όχι, είναι παράνομο να συλλαμβάνονται και να κρατούνται προς απέλαση. Η Σομαλία, όπως και η Συρία, ανήκει στις εμπόλεμες περιοχές στις οποίες απαγορεύεται η απέλαση και όσοι προέρχονται από εκεί δικαιούνται διεθνή προστασία.
Και όμως, τέσσερις Σομαλοί κρατούνται σήμερα στο Α.Τ. Γλυφάδας και άλλοι σε άλλα κρατητήρια. Το ίδιο συμβαίνει με τους Σύρους, το ίδιο και με ανήλικους, που κρατούνται παράνομα, καθώς ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση της κράτησής τους τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Αλλωστε, η διοικητική κράτηση αποτελεί έτσι κι αλλιώς εξαίρεση από τις βασικές εγγυήσεις του κράτους δικαίου, καθώς γι’ αυτήν αποφασίζει η αστυνομία και όχι η Δικαιοσύνη. Ειδικά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται εκτός των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, ως τιμωρία ή για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα. Με τρόπο παράνομο δηλαδή και παράλογο, αφού δεν περιορίζεται έτσι η μεταναστευτική και προσφυγική ροή, ενώ επιπλέον το κράτος δαπανά πολλά χρήματα, που καταλήγουν στα ιδιωτικά συμφέροντα που εμπλέκονται στη βιομηχανία της κράτησης.
Δημήτρης Αγγελίδης