29/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καμπάνα» 40 εκατ. ευρώ έριξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Εσπασε αυγά, βρήκε το καρτέλ

Εγγραφα, πρακτικά και συμφωνητικά «έδειξαν» συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών για συγκεκριμένες τιμές πώλησης σε όλη την αγορά (χονδρέμποροι, σουπερμάρκετ, ψησταριές κ.λπ.).
      Pin It

Εγγραφα, πρακτικά και συμφωνητικά «έδειξαν» συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών για συγκεκριμένες τιμές πώλησης σε όλη την αγορά (χονδρέμποροι, σουπερμάρκετ, ψησταριές κ.λπ.)

 

Η δράση του καρτέλ διήρκεσε, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, από το 1996 μέχρι και το 2010 που ξεκίνησαν οι έλεγχοι

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Βαριά πρόστιμα που φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο περιβόητο «καρτέλ του κοτόπουλου» που επί 14 χρόνια θησαύριζε σε βάρος των καταναλωτών μοιράζοντας τον έλεγχο της αγοράς και προκαθορίζοντας τις τιμές πώλησης των πουλερικών. Η μεγάλη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε το 2010 ύστερα από αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και έφοδο στα γραφεία των δεκατριών μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου καθώς και στον Σύνδεσμο Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φακέλους σύμπραξης επιχειρήσεων στην Ελλάδα που άνοιξαν ποτέ οι αρχές. Παρότι τα στόματα δεν άνοιξαν ποτέ και επιχειρήθηκαν ακόμη και πολιτικές παρεμβάσεις, η πληθώρα των στοιχείων που αποκαλύφθηκαν κατά τις έρευνες ήταν πρωτοφανής, οδηγώντας στην καταδίκη των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

 

Ηρθαν στο φως έγγραφα, πρακτικά και συμφωνητικά στα οποία αποτυπώνονται οι συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών για συγκεκριμένες τιμές πώλησης των προϊόντων σε όλο το φάσμα της αγοράς (χονδρέμποροι, σουπερμάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες), μοίρασμα των πελατών και των καναλιών διανομής, αλλά και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα στελέχη των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 45 μεταξύ τους συναντήσεις όλα αυτά τα χρόνια με σκοπό να συντονίσουν την εμπορική πολιτική του κλάδου. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι είχε στηθεί ακόμη και άτυπος μηχανισμός παρακολούθησης των τιμών και της τήρησης των συμφωνιών που είχαν συνάψει μεταξύ τους οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Ο Μιχάλης Κασσής

 

Ο σημερινός βουλευτής και επί χρόνια μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Πίνδου, Μιχάλης Κασσής, ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είχε παραδεχθεί δημοσίως τη συμμετοχή του στις συναντήσεις που γίνονταν στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων, υποστήριζε όμως πως δεν γινόταν καμία συζήτηση για εναρμόνιση τιμών στην αγορά και χαρακτήριζε ατυχείς τις έρευνες της ΕΠΑΝΤ.

 

Η συντονισμένη δράση του καρτέλ διήρκεσε, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, από το 1996 μέχρι και το 2010 που ξεκίνησαν οι έλεγχοι. Ουσιαστικά άρχισε λίγο καιρό αφότου το 1994 καταργήθηκε το καθεστώς της διατίμησης στις τιμές πώλησης των πουλερικών που έως τότε καθορίζονταν από το κράτος σε συνεργασία με τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και προφανώς ο συντονισμός της εμπορικής πολιτικής είχε να κάνει με την προσπάθεια των εταιρειών να παραμείνει «ελεγχόμενη» η αγορά και τα περιθώρια κέρδους απέναντι σε νέες επιχειρήσεις και εισαγωγές. Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονταν είναι οι μεγαλύτερες του κλάδου καθώς ελέγχουν πάνω από το 80% της παραγωγής.

 

Πού πήγαν τα λεφτά;

 

Το παράδοξο με την υπόθεση του καρτέλ των πουλερικών είναι πως παρά τη συμφωνία για κοινή τιμολογιακή πολιτική, ο κλάδος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση καθώς οι επιχειρήσεις είναι βυθισμένες στα χρέη και τις ζημιές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει πως έλαβε υπόψη της τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων πριν επιβάλει τα πρόστιμα, ωστόσο το ερώτημα είναι αν τα χρήματα που υποτίθεται ότι κέρδιζαν οι επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια της συντονισμένης επιχειρηματικής δράσης, αξιοποιήθηκαν για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό ή για προσωπικό πλουτισμό. Παρά τα υπέρογκα χρέη που συσσωρεύονται κυρίως στην Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς), οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν ακόμη και σήμερα έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους στην αγροτική παραγωγή με ετήσιο τζίρο που υπολογίζεται σε περίπου 650-700 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 80% μπαίνει στα ταμεία των δέκα ισχυρότερων του κλάδου.

 

 

………………………………………..

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:

Να ανακληθεί η απόφαση

 

Την ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως προς το ύψος των προστίμων που επέβαλε στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι των Ιωαννίνων και της Αρτας, ζητά με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

«Οι περισσότερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν διαλυθεί. Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζονται καρτέλ επειδή έχουν συστήσει ένα σύνδεσμο για την προμήθεια ζωοτροφών. Tα καρτέλ να αναζητηθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας (όπως π.χ. αεροπορικά εισιτήρια κ.ά.) και όχι σε παραγωγικές μονάδες που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και προσφέρουν θέσεις εργασίας. Σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να παρέμβετε άμεσα, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση ώστε να μη διαλυθούν τα πάντα στον πρωτογενή τομέα», τονίζει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης.

 

 

……………………………………….

 

 

 

Τα πρόστιμα ανά εταιρεία

• Πίνδος Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων: 12.409.620 ευρώ

• Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ: 8.562.021 ευρώ

• ΑΠΣ Αρτας: 5.222.863 ευρώ

• Μαζαράκι ΑΕΒΕΕ: 2.237.235 ευρώ

• ΒΙΟΚΟΤ: 2.094.148 ευρώ

• Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Εξοχής ΑΒΕΕ: 1.725.470 ευρώ

• Δημ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ: 1.473.619 ευρώ

• Αγροζώη ΑΒΕΕ: 1.368.536 ευρώ

• Αγγελάκης Α.Ε.: 1.246.700 ευρώ

• Αφοί Λειβαδίτη ΑΒΕΕ: 1.256.313 ευρώ

• ΦΡΕΣΚΟΤ Α.Ε.: 1.167.920 ευρώ

• Χάρμα – Υιοί Π. Σαραμούρτση: 664.450 ευρώ

• Κοτίνο ΑΕΒΕ: 565.464 ευρώ

• Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος: 3.987 ευρώ

 

 

Scroll to top