Γερμανία και Βρετανία προωθούν νέους κανόνες για ένα ασφαλέστερο χρηματοπιστωτικό σύστημα και προειδοποιούν τους τραπεζίτες των χωρών τους ότι, αν ένα ίδρυμα αψηφήσει τους νέους κανόνες, τότε οι αρμόδιες αρχές θα έχουν την εξουσία να το διασπάσουν
Του Μπάμπη Μιχάλη
Με διάσπαση απειλούν τις τράπεζες Βρετανία και Γερμανία αν αυτές δεν συμμορφωθούν στους νέους κανόνες για ένα ασφαλέστερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν προειδοποίησε τους τραπεζίτες της χώρας του ότι, αν ένα ίδρυμα αψηφήσει τους νέους κανόνες, τότε οι αρμόδιες αρχές θα έχουν την εξουσία να τη διασπάσουν. Ο Οσμπορν εξήγησε ότι το προσχέδιο του νέου κανονισμού λειτουργίας των τραπεζών, που κατέθεσε χθες στο βρετανικό Κοινοβούλιο, δίνει στις εποπτικές αρχές της Γηραιάς Αλβιώνος νέες εξουσίες.
Οι νέοι κανονισμοί έχουν σχεδιαστεί με στόχο να προστατεύσουν τις δραστηριότητες της λιανικής τραπεζικής και εμπορικής τραπεζικής από τις περισσότερο επικίνδυνες και ρευστές δραστηριότητες της επενδυτικής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι τράπεζες οφείλουν να έχουν δύο διαφορετικούς επικεφαλής για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα χωριστεί σε δύο ξεχωριστές μονάδες, η επόπτευση των τραπεζών θα επιστρέψει στην Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ ένα νέο γραφείο προστασίας του καταναλωτή θα ελέγχει το ενδεχόμενο παραβίασης των κανόνων στην αγορά.
Ο Βρετανός υπουργός διεμήνυσε ότι οι παραπάνω νέες εξουσίες είναι αναγκαίες προκειμένου να μη χρειαστεί οι φορολογούμενοι να πληρώσουν ξανά τον λογαριασμό όταν καταρρεύσει μια τράπεζα, όπως συνέβη στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. H διάσωση των μεγάλων τραπεζών είχε κοστίσει τότε στο βρετανικό κράτος 102 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή στη Γερμανία, ένα ανάλογο σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο για συζήτηση. Μιλά και αυτό για διαχωρισμό της λιανικής τραπεζικής από κάποιες δραστηριότητες της επενδυτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ οι εποπτικές αρχές θα έχουν την εξουσία να διερευνούν το ενδεχόμενο χωρισμού δραστηριοτήτων, όχι όμως και να τον επιβάλλουν σε όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέο νόμος θα επηρεάσει πιθανότατα τη μορφή των 12 μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας.
Τόσο η βρετανική όσο και η γερμανική νομοθετική πρωτοβουλία αποτελούν προεκτάσεις του «κανόνα Βόλκερ», o οποίος απαγορεύει στις τράπεζες να προχωρούν σε επενδυτικά στοιχήματα με το δικό τους κεφάλαιο. Ο διαχωρισμός των επενδυτικών δραστηριοτήτων από τις καταθέσεις και τη λιανική τραπεζική εκτιμάται ότι καθιστά τις τελευταίες ασφαλέστερες και τους τραπεζικούς ομίλους περισσότερο διαφανείς και εύκολους να διαλυθούν αν χρεοκοπήσουν. Ομως ο «κανόνας Βόλκερ», παρότι αποτελεί μέρος της νομοθεσίας Ντοντ Φρανκ για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ, δεν έχει ακόμη μπει σε εφαρμογή.
Εν τω μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να υποβάλει αγωγή εναντίον του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για τις υψηλές βαθμολογίες που αυτός έδινε στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια το 2007. Τα συγκεκριμένα δάνεια οδήγησαν στην κατάρρευση της φούσκας της στεγαστικής πίστης και τροφοδότησαν το κραχ που ακολούθησε.