ΛΑΜΙΑ Του Γιώργου Δελιχά
Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης έχει μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης στη Λοκρίδα, με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να αφήνουν αιχμές προς κάθε κατεύθυνση και να ζητούν αμέσως παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα.
Από τη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Μαλεσίνας μετατράπηκαν σε στάχτη δεκάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών, σταβλικές εγκαταστάσεις μαζί με οικόσιτα ζώα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι φλόγες απείλησαν και χωριά της περιοχής. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μηχανήματα του Δήμου Λοκρών και κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού από το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο μέχρι αργά χθες το βράδυ να έχουν καταφέρει να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά που συνεχώς αναζωπυρωνόταν από τους ισχυρούς ανέμους.
Την εικόνα της καταστροφής έρχονται να συμπληρώσουν τα χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής έκτασης που σε ένα μεγάλο ποσοστό αποτελούνταν από πευκοδάσος. Πρόκειται μάλιστα για μια περιοχή που είχε παραδοθεί ξανά στις φλόγες πριν από 14 χρόνια και ο μεγαλύτερος αριθμός των δέντρων που κάηκαν ήταν νεαρής ηλικίας, καθώς τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις προσπάθειες αναδάσωσης, είχε ξεκινήσει και η φυσική αναζωογόνηση του περιβάλλοντος. Από τις φλόγες ωστόσο δεν γλίτωσαν και δεκάδες εκτάσεις που δεν είχαν υποστεί καταστροφές από παλαιότερες πυρκαγιές, μετατρέποντας την ήδη πολύπαθη περιοχή σε «κρανίου τόπο».
Τα αίτια
Από την πλευρά του Δήμου Λοκρών προσδιορίστηκε, χωρίς πάντως να υπάρχει επίσημη θέση της Πυροσβεστικής, ότι η φωτιά ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, ενώ μάλιστα αφέθηκαν αιχμές και προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία για έλλειψη συντονισμού που οδήγησε σε αρκετές αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, τόσο από τον Δήμο Λοκρών όσο και από φορείς της περιοχής ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις και κυρίως η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ, που κάνει λόγο για «ανοχύρωτη περιοχή» και επιρρίπτει ευθύνες τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για «δασοκτόνους νόμους» και έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας. Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ ζητά την αποζημίωση των πληγέντων, την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών για την προστασία της καμένης έκτασης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ επίσης τονίζει ότι «οι καμένες περιοχές θα πρέπει να ανακηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες χωρίς καμιά αλλαγή στη χρήση γης».
Ερημοποίηση
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η περιοχή της Λοκρίδας βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές της χώρας που κινδυνεύουν από το φαινόμενο της ερημοποίησης. Η καταστροφή του δάσους -και μάλιστα στην περίπτωση που δεν γίνουν σύντομα τα αντιπλημμυρικά έργα- αυξάνει την πιθανότητα για αποψίλωση του εδάφους και επιτάχυνση της ερημοποίησης, καθώς στις επόμενες δυνατές βροχοπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί το χώμα από τις καμένες περιοχές. Μάλιστα, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ήδη προβληματική άρδευση μιας αγροτικής περιοχής, όπως είναι η Λοκρίδα, όπου σε γεωτρήσεις αναβλύζει υφάλμυρο νερό.
Την ανησυχία των κατοίκων σχετικά με τον υδροφόρο ορίζοντα ενισχύουν και οι σχεδιαζόμενες υδροβόρες επενδύσεις, όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και γήπεδα γκολφ που προωθούνται στην περιοχή, αλλά και γενικότερα η τουριστική οικιστική ανάπτυξή της, που ορισμένοι μάλιστα δεν αποφεύγουν να συνδυάσουν με τις συχνές εκδηλώσεις πυρκαγιάς και τις συνολικότερες εξελίξεις γύρω από τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και την αλλαγή χρήσης γης.