Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Πενία… χορηγίας κατεργάζεται και το υπουργείο Τουρισμού προχωρά στη θεσμοθέτηση χορηγιών από ιδιώτες προκειμένου να βρει κεφάλαια, με σκοπό την προβολή της χώρας. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να λαμβάνει χορηγίες από νομικά πρόσωπα.
Φοροαπαλλαγές
Η πρόβλεψη περί χορηγιών προς το υπουργείο, που συνοδεύεται με γενναίες φοροαπαλλαγές στα πρότυπα των δωρεών, θα αναγκάσει τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ) να επαναπροσδιορίσει τους σκοπούς του Marketing Greece, δηλαδή του φορέα που έχει συστήσει για την προβολή της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Με το νομοσχέδιο το υπουργείο αποκτά ευελιξία στα θέματα τουριστικής προβολής και ουσιαστικά παύει να υφίσταται η επιχειρηματολογία του ΣΕΤΕ, στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία του και επιπρόσθετα οι ιδιώτες αποκτούν σοβαρό κίνητρο να ενισχύσουν σε χρήμα και είδος την πολιτεία.
Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που προσέφεραν τη χορηγία. Ωστόσο το αφαιρούμενο συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία. Επίσης με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι:
• Το ειδικό σήμα λειτουργίας στα ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια χορηγείται εντός 50 ημερών από την κατάθεση των δικαιολογητικών, τα οποία περιορίζονται δραστικά. Εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 50 ημερών, η χορήγηση του ΕΣΛ θεωρείται «αυτοδίκαιη».
• Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για τη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων σε 5 κατηγορίες αστεριών και ενοικιαζόμενων δωματίων σε κλειδιά, βάσει τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, οι οποίες επανακαθορίζονται.
• Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε μικρά νησιά και δυναμικότητας τουλάχιστον 150 κλινών μπορούν να κατασκευάζουν ή να μετασκευάζουν υφιστάμενες εξέδρες για την εξυπηρέτηση σκαφών και λουομένων. Μέχρι τώρα, αυτό ισχύσει μόνο σε ξενοδοχειακά καταλύματα 300 κλινών και άνω.
• Ορίζονται πρόστιμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν παρέχουν όσα υπόσχονται και διαφημίζουν, αλλά και για τα παράνομα καταλύματα.
• Προβλέπεται ότι στις μεγάλες μαρίνες μπορούν να υπάρχουν ζώνες εξυπηρέτησης των υδροπλάνων.
• Επεκτείνεται η άδεια σε ξεναγούς που γνωρίζουν σπάνιες γλώσσες.
Τέλος, αλλαγές προβλέπονται στη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά ξενοδοχείο 5 αστέρων, ειδική τουριστική υποδομή (πχ. γκολφ) και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, οι οποίες μπορούν να μισθωθούν μακροχρονίως ή να πωληθούν. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η πώληση των πολυτελών κατοικιών μπορεί να γίνεται ακόμα και από τα σχέδια, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες. Αρχικά προβλεπόταν ότι η πώληση θα μπορούσε να γίνει μόνον όταν θα είχε εξασφαλίσει η «σύνθετη» επένδυση το ειδικό σήμα λειτουργίας.