30/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βουλγαρία

Συλλήψεις για τις επιθέσεις στις τράπεζες

      Pin It

Τις πέντε έφτασαν οι συλλήψεις στη Βουλγαρία το Σαββατοκύριακο για τις επιθέσεις στο τραπεζικό της σύστημα. Οι βουλγαρικές αρχές ασφαλείας προέβησαν χθες σε τρεις συλλήψεις ατόμων τα οποία θεωρούνται ύποπτα συνωμοσίας η οποία είχε στόχο την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μέσω διασποράς ψευδών φημών για την υγεία των εμπορικών τραπεζών. Οι συλλήψεις έρχονται σε συνέχεια δύο ακόμη το Σάββατο και αποτελούν μέρος εκτεταμένης έρευνας. Οι συλληφθέντες φέρονται ότι έστελναν mails και μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα πελατών της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βουλγαρίας First Investment Bank και τους προέτρεπαν να αποσύρουν τα χρήματά τους γιατί υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας. Ενας εκ των συλληφθέντων είναι πρώην υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών και έχει πλούσιο ποινικό μητρώο.

 

Οι συλλήψεις έγιναν μετά την προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της γειτονικής χώρας την περασμένη Παρασκευή ότι το τραπεζικό σύστημα δεχόταν επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Βουλγαρίας. Η διασπορά των παραπάνω φημών είχε αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση της μετοχής της First Ιnvestment Bank και των άλλων τραπεζών την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή και τον σχηματισμό ουράς πολιτών έξω από τα υποκαταστήματα της πρώτης οι οποίοι ήθελαν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

 

Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που οι καταθέτες έτρεξαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από μια τράπεζα. Ανάλογες σκηνές είχαν διαδραματιστεί έξω από τα γραφεία της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Corporate Commercial Bank η οποία αναγκάστηκε ελλείψει ρευστού να διακόψει τις δραστηριότητες της. Η κεντρική τράπεζα προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο εκτεταμένου πανικού είχε αναγκαστεί τότε να αναλάβει τον έλεγχο της Corpbank.

 

Πάντως η Βουλγαρία, που ταλανίζεται αυτή την περίοδο και από οξυμένη πολιτική κρίση, έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους στην Ε.Ε., η κεντρική της τράπεζα θεωρείται αποτελεσματική, ενώ και το εθνικό νόμισμα, το λεβ, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ και σχετικά σταθερό. Οι βουλγαρικές τράπεζες διατηρούν υψηλότερη ρευστότητα απ’ ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές, γι' αυτό και η First Investment Bank ήταν σε θέση την περασμένη Παρασκευή να πληρώσει αναλήψεις 800 εκατ. λεβ μέσα σε μία ημέρα. Ολα αυτά σημαίνουν ότι η χώρα είναι σχετικά καλά οπλισμένη απέναντι σε μια επίθεση των αγορών και βέβαια προκύπτουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της έκκλησης του ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης πριν από λίγες ημέρες για προσφυγή στο ΔΝΤ.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top