Pin It

ΚΥΠΡΟΣ Του Ακη Φάντη

 

Με ρυθμό πολυβόλου εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα από τους γνωστούς κύκλους οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για καταθέσεις Ρώσων ολιγαρχών στις τράπεζες της Κύπρου. Πώς και γιατί στήθηκε όλο αυτό το σκηνικό; Ποιες επιπτώσεις έχει μέχρι στιγμής και πώς μπορούμε να το πολεμήσουμε;

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του πρόεδρου του Κυπρορωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και διευθύνοντος συμβούλου της PwC Κύπρου, Ευγένιου Ευγενίου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Business Weekly. Ο Ευγενίου προειδοποιεί ότι έπειτα από όλες αυτές τις δηλώσεις έχει αρχίσει να καλλιεργείται ένας δισταγμός για περαιτέρω αξιοποίηση της Κύπρου ως πύλη για επενδύσεις, αλλά και ως επιχειρηματική βάση. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου η Κύπρος πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, ως ένα ποιοτικό επιχειρηματικό κέντρο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Πέραν αυτών, υπογραμμίζει ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, τραυματίζει σοβαρά την εικόνα της Κύπρου ως ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κέντρού, αλλά ταυτόχρονα αδικεί και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εξηγεί: «Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και αξιολογήθηκε θετικά σε σχέση με θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατά την ένταξή της το 2004, αλλά και σε τακτικούς ελέγχους από τότε. Οι κατηγορίες λοιπόν πλήττουν την Κύπρο, αλλά υποσκάπτουν και τις διαδικασίες αξιολόγησης της Ε.Ε. σε αυτά τα θέματα».

 

Τέλος, ο κ. Ευγενίου αναφέρει ότι το 23% των επενδύσεων στη Ρωσία γίνονται μέσω Κύπρου. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των οποίων γίνονται επενδύσεις στη Ρωσία, είναι η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 31%. Αυτοί οι αριθμοί αναδεικνύουν τη σημαντική θέση της Κύπρου σε σχέση με τη Ρωσία αλλά και το γεγονός πως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι επιχειρηματικά κέντρα για επενδύσεις στη Ρωσία.

 

Επιπρόσθετα, τα τελευταία πέντε χρόνια το 32% των ρώσικων εταιρειών που εισήγαγαν τίτλους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το έκαναν μέσω Κύπρου, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που υπάρχει στην Κύπρο.

Scroll to top