30/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δειλό φλερτ πριν τον αρραβώνα

Συνεχίζονται τα βήματα προσέγγισης ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη Κουβέλη στην «Εφ.Συν.». Κάθετη η διαφωνία από τη μειοψηφία του κόμματος.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

getFile (21)Διακριτικό πολιτικό άνοιγμα στον ­ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, την ώρα που η μειοψηφία του κόμματος συνεχίζει να διαφωνεί κάθετα με αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης μετά το συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

 

Το πρώτο δειλό βήμα προσέγγισης των δύο χώρων έγινε με αφορμή την εκδήλωση του ­ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία η Αγίου Κωνσταντίνου επέλεξε μεν να απέχει, εν τούτοις τόνιζε με επιστολή της την αναγκαιότητα διαλόγου ανάμεσα στους δύο χώρους για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του τόπου, καθώς και τη συμφωνία της με τη θέση τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

 

Ακολούθησε το Σαββατοκύριακο η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην «Εφ.Συν.» με την οποία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρώτη φορά δημοσίως διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «περνά στη λογική της αναζήτησης συμπτώσεων με άλλους χώρους», αν και εκτιμά ότι ακόμη υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, ενώ παράλληλα προτείνει για την υπέρβαση της κρίσης «και την έξοδο της χώρας από το συντηρητικό τούνελ» την προγραμματική συνεργασία Κεντροαριστεράς – Αριστεράς για τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

Στον αντίποδα, ενδεικτικό του χάσματος μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας και των αντικρουόμενων στρατηγικών προσανατολισμών, ο Σπύρος Λυκούδης υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ «υπογράφει και τυπικά τον θάνατό της», αν προσέλθει «γυμνή πολιτικά» ως «συμπλήρωμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Εχω επανειλημμένως δηλώσει ότι ο σεβασμός μου προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένος», σημείωσε ο βουλευτής Επικρατείας σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», προσθέτοντας ότι η διαφορά του από τους άλλους συντρόφους του στη ΔΗΜΑΡ είναι ότι «απλώς εγώ ξέρω γιατί έφυγα το 2010 από τον ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, παραδέχτηκε ως «καταφανέστατη» τη γενική στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη «σημερινή πλειοψηφία της σημερινής ΔΗΜΑΡ».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Στο μεταξύ, το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο διατηρείται ως μία από τις βασικές αγωνίες για την κυβερνητική πλειοψηφία, απασχολεί και την Αγίου Κωνσταντίνου λόγω του κρίσιμου μεγέθους των 13 βουλευτών που απαριθμεί επισήμως η Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

 

Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Φώτης Κουβέλης προέβλεψε ότι ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς ορατή αλλαγή των πολιτικών της κυβέρνησης και επανέλαβε την άποψη ότι η εκλογή του Προέδρου δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτοτελώς «παρά σε συνάρτηση με το γενικότερο πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών».

 

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Γιάννης Πανούσης εκτίμησε (ρ/σ «Στο Κόκκινο») ότι «δύσκολα η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές», καθώς όπως κατέληξε, «τουλάχιστον οι μισοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ενισχύσουν την κυβερνητική πλειοψηφία».

 

Scroll to top