EFIVI

01/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «Θερινά Σχολεία» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Εφηβοι φιλέλληνες μόνο σε δεκαπέντε μέρες

Για ακόμα μία χρονιά, περίπου 70 μαθητές από την Κίνα, τη Νέα Υόρκη, την Αυστραλία αλλά και τον Εβρο συμμετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δεν περιορίζεται σε μουσεία, και τους δίνει μια γερή γεύση της καθημερινής ζωής στη σύγχρονη Αθήνα.
      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 
«Αυτό είναι λαχείο», σκέφτηκε η καθηγήτρια Λατινικών από τη Γρανάδα της Ισπανίας όταν δέχτηκε την πρόσκληση για να συμμετάσχουν ορισμένοι μαθητές της στα «Θερινά Σχολεία του Ιδρύματος Ωνάση – Ενα ταξίδι στη γνώση». Και η Κλειώ από τη μακρινή Αδελαΐδα της Αυστραλίας, νεαρό κορίτσι με ελληνικές ρίζες, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη χαρά της. «Ούρλιαξα μέσα στην τάξη όταν έμαθα ότι θα έρθω στην Ελλάδα. Αισθάνθηκα πολύ τυχερή που διάλεξαν απ' όλη την Αυστραλία την πόλη και το σχολείο μου και πολύ χαρούμενη που με επέλεξαν. Ηταν σαν να βρισκόμουν σε όνειρο».

 

Είναι ένα συναίσθημα που μοιράζεται με συνομηλίκους της από την Κίνα, τη Νέα Υόρκη αλλά και το Γενικό Λύκειο Φερών του Εβρου. Περίπου 70 μαθητές ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες για να ζήσουν δεκαπέντε ημέρες στην Αθήνα και να γεμίσουν τα μάτια τους εικόνες, το μυαλό τους γνώσεις, τη ζωή τους εμπειρίες και την καρδιά τους εύφορες συναισθηματικές καταστάσεις. Είναι αγόρια και κορίτσια από 14 έως 17 ετών που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κι εκτός από τα ειδικά μαθήματα διδασκαλίας, επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, από το Εθνικό Αρχαιολογικό μέχρι την Ολυμπία, την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και φυσικά ωραίες παραλίες αλλά και στέκια της πόλης.

 

Τα Θερινά Σχολεία είναι αυτοτελές έργο του ευρύτερου κοινοτικού προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος – Ανάπτυξη της Γνώσης και των Καινοτόμων Ιδεών», που υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε σύμπραξη με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Συνιστά μια πολυθεματική εκπαιδευτική παρέμβαση, η οποία αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες και κατάλληλες μεθοδολογίες διά βίου μάθησης και εμπνέεται, όπως δηλώνει ο τίτλος, από την Ακαδημία του Πλάτωνα, το κορυφαίο πνευματικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Εχει τρίχρονη διάρκεια (2012-2014), αφορά ένα σύνολο περίπου 200 μαθητών και το κόστος ανέρχεται γύρω στα 150.000 ευρώ, το 75% από κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους.

 

Οπως και τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, έτσι κι αυτό οι χώροι της Στέγης γέμισαν με ολόφρεσκα παιδιά που διαθέτουν τον αυθορμητισμό και τη φυσική συστολή της ηλικίας τους. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους αγαπάει την Ελλάδα. Ο νεαρός Κινέζος Χαϊφέν Ζανγκ από το Πεκίνο τη χαρακτήρισε «εξαιρετική εμπειρία, πλούσια σε ερεθίσματα. Η Ελλάδα είναι ωραία χώρα με σημαντικό πολιτισμό και κουλτούρα».

 

«Αυτά τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, είναι σύμμαχοί μας», είπε η Εφη Τσίτσιου, διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε θύμισε ότι υπάρχουν «πολλοί Ελληνες γύρω μας κι ας μην έχουν ελληνική καταγωγή. Είναι ψυχές και πνεύματα που έχουν αγαπήσει τον πολιτισμό μας είτε τυχαία είτε γιατί έπεσε στα χέρια τους ένα βιβλίο και τους συνεπήρε. Ο καθένας έχει μια συγκινητική ιστορία να αφηγηθεί».

 

Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου κατά τη διάρκεια της παραμονής τους γνωρίζουν την ελληνική ιστορία, τη φιλοσοφία και φυσικά όχι μόνον τον αρχαίο αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό. Τα παιδιά δεν λαμβάνουν μόνο ορισμένες θεωρητικές γνώσεις -λογοτεχνίας, ιστορίας, τέχνης- αλλά έχουν βιωματική εμπειρία για την καθημερινή ζωή του Νεοέλληνα και τη σύγχρονη Αθήνα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται φέτος, αλλά προς το παρόν δεν έχει σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα. Ωστόσο επιθυμία των διοργανωτών είναι να υπάρξει συνέχεια. Τα έργα και τις ημέρες των παιδιών στην Αθήνα καταγράφει με την κάμερά του ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης και θα τα περικλείσει σε ένα ντοκιμαντέρ.

 

[email protected]

 

Scroll to top