Πότε επιτέλους θα ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Το ερώτημα ακούγεται όλο και πιο συχνά στον εικαστικό χώρο, καθώς η ανυπομονησία δίνει τη θέση της στην ανησυχία. Οι εργασίες της ανακατασκευής του Φιξ, του εμβληματικού κτιρίου του Ζενέτου στη Συγγρού, έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, η μουσειολογική μελέτη είναι έτοιμη, νέο διοικητικό συμβούλιο έχει οριστεί, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόσληψη 14 ατόμων για την κάλυψη εποχικών αναγκών.
Κι από Αύγουστο χειμώνα, όπως λένε… Ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει πως το μουσείο θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο. Μετά το Πάσχα κάτι ακούστηκε ότι τα εγκαίνια πάνε για Σεπτέμβρη. Τώρα δεν ακούγεται τίποτα… Εκτός κι αν ο νέος υπουργός Κώστας Τασούλας έχει κάτι να μας πει.
Ή μάλλον ακούγεται ότι δεν έχουν βρεθεί χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία του τεράστιου μουσείου – να σκεφτεί κανείς ότι οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις καλύπτουν 6.000 τ.μ.
Μόνο για το 2014 το ΕΜΣΤ χρειάζεται 1,4 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του. Το κράτος έχει δώσει μόλις 400.000. Πώς θα καλυφθεί το λειτουργικό κόστος; Πώς θα οργανωθούν περιοδικές εκθέσεις και θα εμπλουτιστούν οι συλλογές του; Πώς θα προσελκύσει χορηγούς; Πώς θα διαφυλάξει τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό του ρόλο; Πώς θα οργανώσει την έξοδο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό; Πώς θα κάνει ανταλλαγές με αντίστοιχα ξένα ιδρύματα;
«Μουσεία χωρίς συλλογές και χωρίς κοινό δεν υπάρχουν», διαβάζουμε στο σάιτ του ΕΜΣΤ. Το στοίχημα είναι να μπορέσει να καλύψει μεγάλο μέρος των εξόδων του από τα εισιτήρια, το πωλητήριο, τους χώρους εστίασης. Να είναι αυτόνομο. Σε έναν τόπο όπου η σύγχρονη τέχνη είναι για τους περισσότερους παράξενη γλώσσα.
Αναμένουμε λοιπόν τα καλά μαντάτα για τα εγκαίνια του μουσείου. Σχεδόν 14 χρόνια κράτησε το σίριαλ της ανακατασκευής του. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση, γιατί τότε θα χρειαστεί και πάλι… λίφτινγκ.
Παρή Σπίνου