kentrokinimatografou

01/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ζωντανός ελληνικός κινηματογράφος συσπειρώθηκε και διεκδικεί

Να μείνει ο Καραντινάκης στο Κέντρο Κινηματογράφου

Διακόσιοι σαράντα ένας (241) Έλληνες επαγγελματίες του χώρου αλλά και κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα και την υφυπουργό Αντζελα Γκερέκου δηλώνοντας την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του .
      Pin It

Tης Βένας Γεωργακοπούλου

 

Έλληνες επαγγελματίες του χώρου (από σκηνοθέτες μέχρι διανομείς), η παλιά αλλά κυρίως η νέα γενιά, έχοντας στο πλευρό τους τον Κώστα Γαβρά και διευθυντές μεγάλων φεστιβάλ (Βερολίνου, Βενετίας, Ρότερνταμ), εκεί που οι ταινίες μας τα τελευταία χρόνια διαπρέπουν, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να ανανεώσει τη θητεία του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ. Αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσφορά του στην «επιβίωση και εξωστρέφεια» του κινηματογράφου μας.

To ελληνικό σινεμά και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του ξεσπάθωσαν. Με έναν δυναμισμό που μας θυμίζει τις παλιές καλές εποχές των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη», τότε που πίεσαν (και κάπως τα κατάφεραν) να ξεμπερδέψουν με θεσμούς παρωχημένους και να ευθυγραμμιστούν με τα ισχύοντα στην Ευρώπη μέσα από νέο κινηματογραφικό νόμο.

 

Γιώργος Καραντινάκης

Γιώργος Καραντινάκης

Διακόσιοι σαράντα ένας (241) Ελληνες επαγγελματίες του χώρου (σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, παραγωγοί, μοντέρ, σκηνογράφοι, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, διανομείς) αλλά και κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική, με επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα και την υφυπουργό Αντζελα Γκερέκου (κοινοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου) δηλώνουν την «υποστήριξή τους στον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γρηγόρη Καραντινάκη» και ζητούν «την παραμονή του στη θέση του».

 

Είχε προηγηθεί (4 Ιουνίου) παρόμοια παρέμβασή τους προς τον τότε υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο για τον διορισμό νέου Δ.Σ. στο ΕΚΚ, «ώστε να συνεχιστεί η ομαλή και επιτυχημένη του λειτουργία», αλλά και υπέρ Καραντινάκη. Το Δ.Σ. διορίστηκε -ενστάσεις, πάντως, για τη σύνθεσή του υπάρχουν και μια κάποια ανησυχία για ανατροπή της πολιτικής του ΕΚΚ δημιουργήθηκε. Αλλά, έστω κι έτσι, έχει ήδη συνεδριάσει μία φορά σε καλό κλίμα, συστάθηκε σε σώμα (πρόεδρος ο Πέτρος Μάρκαρης) και σε λίγες μέρες ξανασυνεδριάζει. Η θητεία, όμως, του Γρηγόρη Καραντινάκη λήγει στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 14 παρ. 1) η τριετής θητεία του μπορεί να ανανεωθεί από τον υπουργό Πολιτισμού.

 

Αν υπολογίσουμε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου ελάχιστοι είναι ευχαριστημένοι με τη λειτουργία του Δημοσίου, είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ένας ολόκληρος χώρος, σκληρά δοκιμαζόμενος από την κρίση και τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο έργο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Γιατί είναι ένα έργο αυτόνομο, αναπτυξιακό, με κριτήρια ποιότητας και απαλλαγμένο από τα βαρίδια των συντεχνιών, που ακόμη μπορούν και επιβάλλουν τα στενά τους συμφέροντα, υποστηριζόμενες ακόμη και από τα κόμματα της Αριστεράς. Δεν είναι, επίσης, καθόλου τυχαίο ότι την επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού συνυπογράφουν και ξένοι. Αναγνωρισμένοι παραγωγοί (από Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Λουβεμβούργο, Σουηδία, Πορτογαλία) που έχουν συμμετάσχει σ’ ελληνικές ταινίες, εκπρόσωποι κρατικών φορέων χρηματοδότησης, τηλεοπτικών καναλιών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και διανομείς και ατζέντηδες πωλήσεων.

 

Ανάμεσα στους ξένους συμμάχους του ΕΚΚ και του Καραντινάκη είναι και μερικά πολύ μεγάλα ονόματα. Τέσσερις διευθυντές μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ, ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα (Βενετία), ο Ντίτερ Κέσλικ (Βερολίνο), ο Κάρελ Οχ (Κάρλοβι Βάρι) και ο Ρούτγκερ Βόλφσον (Ρότερνταμ), αλλά και οι επικεφαλής προγραμματισμού του Φεστιβάλ του Σάντανς, Πολ Φίντερμπους και Τζον Νάιν. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την πρωτοβουλία ο Κώστας Γαβράς (είχε άλλωστε πιέσει για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του ΕΚΚ), ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, ο υποψήφιος για Οσκαρ διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Μισέλ Δημόπουλος.

 

Οι κυριότερες θετικές διαπιστώσεις των υπογραφόντων την επιστολή για τη λειτουργία του ΕΚΚ είναι οι εξής: «Κατά τα 4 τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μια σαφής και αξιοσημείωτη πρόοδος στην παραγωγή ελληνικών ταινιών, παρά τα ελάχιστα διαθέσιμα μέσα, η οποία συνοδεύεται από επιτυχίες συμμετοχής των ταινιών και από βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ (Κανών, Βενετίας, Βερολίνου, Τορόντο, Λονδίνου, Κάρλοβι Βάρι, Πεκίνου, Ρότερνταμ, Σαν Σεμπάστιαν, Μόσχας, Σάντανς) αλλά και εξασφάλιση διανομής στις αίθουσες των ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ασιατικών χωρών».

 

Το παραπάνω δεν προκύπτει μόνο, όπως γράφουν, «από το ταλέντο και το όραμα των Ελλήνων κινηματογραφιστών και τη δημιουργική συνεργασία με τους παραγωγούς και φορείς του εξωτερικού, αλλά και από τη μεγάλη προσπάθεια και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και συντονισμό που επιτελέστηκε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και προφανώς από τη διοίκησή του, ώστε να βοηθήσει με ουσιαστικό τρόπο την επιβίωση, αλλά και την εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά».

 

Αναφέρουν, μάλιστα, την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού και του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (Κάνες, 19 Μαΐου), αλλά και ανάλογες συζητήσεις με άλλες χώρες για αντίστοιχες συμφωνίες, «που είναι σε εξέλιξη και η διακοπή ή αναστολή τους μπορεί να αποβεί μοιραία ως προς την ευόδωσή τους».

 

Και καταλήγουν: «Σε αυτή την τόσο κρίσιμη ακόμη για την Ελλάδα περίοδο, ο ελληνικός κινηματογράφος βάζει τα θεμέλια μιας αναπτυξιακής προοπτικής καλλιτεχνικά και οικονομικά. Η επένδυση στον ελληνικό κινηματογράφο είναι μια επένδυση για τη χώρα μας και τη διεθνή εικόνα της».

 

 

……………………………………………………………………………………………

 

 

 

* Υπογράφει το ζωντανό ελληνικό σινεμά

 

Aνάμεσά τους: Αλ. Αβρανάς, Αντ. Αγγελίδη, Ελ. Αλεξανδράκη. Αλ. Αλεξίου, Θ. Αναστόπουλος, Αγ. Αντωνίου, Ν. Βεργίτσης, Γ. Βεσλεμές, Χρ. Γεωργίου, Μ. Γκαστίν, Ν. Γραμματικός, Αν. Δαγκλίδης, Αλ. Δανέζη-Κνούτσεν, Χρ. Δήμας, Ρ. Δραγασάκη, Μ. Δρανδάκη, Σ. Ετεμάντι, Π. Ευαγγελίδης, Γ. Ζώης, Ντ. Ηλιάδης, Στ. Θεοδωράκη, Ν. Καβουκίδης, Μ. Καλλιμάνη, Θ. Καραθάνος, Χρ. Καρακέπελης, Μ. Καραμαγγιώλης, Αθ. Καρανικόλας, Κ. Καρβούνη, Αλ. Καρδαράς, Γ. Καρναβάς, Αντ. Καφετζόπουλος, Κ. Κοντοβράκης, Φ. Κοσοβίτσα, Ελ. Κοσσυφίδου, Ν. Κούνδουρος, Π. Κούτρας, Δ. Κουτσιαμπασάκος, Φ. Κουτσάφτης, Αχ. Κυριακίδης, Μ. Κωνσταντάτος, Φ. Λαμπρινός, Κ. Λαμπρόπουλος, Γ. Λάνθιμος, Γ. Λεοντάρης, Α. Λιβανού, Αλ. Λογοθέτης, Β. Λουλές, Εκτ. Λυγίζος, Γ. Λυκιαρδόπουλος, Μπ. Μακρίδης, Μ. Μαντά, Δ. Μασκλαβάνου, Μ. Μαυροματάκης, Γ. Μαυροψαρίδης, Θ. Μπαζάκα, Κλ. Μπολιβάρ, Αλ. Μπουσίου, Κ. Μωριάτης. Μ. Ντούζα, Ν. Παναγιωτόπουλος (σεναριογράφος), Π. Παναγιωτοπούλου, Θ. Πάνου, Γ. Πανουσόπουλος, Θ. Παπαγεωργίου, Μάκης Παπαδημητρίου, Αργ. Παπαδημητρόπουλος, Αν. Παπαδοπούλου, Αν. Παπαθανασίου, Π. Παπαχατζής, Κ. Πατρώνη, Ν. Περάκης, Γ. Πυρπασόπουλος, Γ. Σακαρίδης, Β. Σεϊτανίδης, Ειρ. Σουγανίδου, Γ. Στάνκογλου, Χρ. Στέργιογλου, Εύα Στεφανή, Σ. Τζουμέρκας, Ν. Τριανταφυλλίδης, Αθ. Τσαγγάρη, Γ. Τσεμπερόπουλος, Φ. Τσίτος, Ευθ. Φιλίππου, Αγγ. Φραντζής, Γ. Φρέντζος, Λ. Χαρίτος, Μ. Χατζάκου, Ελ. Ψύκου, Στ. Ψυλλάκης κ.ά.

 

[email protected]

 

Scroll to top