01/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γιώργος Λούκος, περήφανος για τις τολμηρές επιλογές του

Μια Εθνική Νέων κατεβαίνει στα αρχαία θέατρα

Ο 26χρονος Δημήτρης Καρατζάς με την «Ελένη» του Ευριπίδη αυτό το Σάββατο (5 Ιουλίου) και ο 38χρονος Εκτορας Λυγίζος με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» τού Αισχύλου το επόμενο (12 Ιουλίου) δεν διαθέτουν ως κράχτες διάσημα ονόματα. Μόνο το αναγνωρισμένο από τους θεατρόφιλους ταλέντο τους που συμβαδίζει με το αίτημα των καιρών για ανανέωση των.
      Pin It

Της Εφης Μαρίνου

 

Κι επειδή ο επιθετικός προσδιορισμός «νέος» κατάντησε πια σημείο… σκανδάλου -πώς τολμούν κάποιοι να τους δίνουν βήμα;- η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών με αφορμή την πρεμιέρα των εκδηλώσεων στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από αυτό το καυτό σημείο… Ο Γιώργος Λούκος αναφέρθηκε στις κατηγορίες που δέχεται για την παράδοση του αρχαίου θεάτρου στα νιάτα και πολύ περήφανος υπερασπίστηκε τις επιλογές του. Δεν έλειψαν και τα αστεία πάνω στο θέμα από τους «ενόχους» νέους Δημήτρη Καρατζά και Εκτορα Λυγίζο, όταν ανέβηκαν στο βήμα να μιλήσουν για τις παραστάσεις τους τα δύο πρώτα Σάββατα του Ιουλίου.

 

 Την αρχή κάνει στις 5 Ιουλίου ο 26χρονος Δημήτρης Καρατζάς με την «Ελένη» του Ευριπίδη σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνικά-κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, κίνηση Σταυρούλας Σιάμου, μουσική Ανρί Κεργκομάρ. Ο σκηνοθέτης ρισκάροντας την πρώτη του παράσταση στην Επίδαυρο χωρίς «ονόματα», που θα ηχούσαν ελκυστικά στα αυτιά του κοινού, επενδύει στη δουλειά που κάνει χρόνια με την ομάδα του, ηθοποιούς που γνωρίζει και εμπιστεύεται: Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης, Γιάννης Κλίνης, Αρης Μπαλής, Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.

 

«Μια ομάδα εννέα αφηγητών αναλαμβάνει να διερευνήσει το ζήτημα “Ελένη”», σχολίασε ο Δ. Καρατζάς, «και την πολλαπλότητά του. Με μια χορική-χορωδιακή αντιμετώπιση παλεύουμε, ψάχνουμε και παρακολουθούμε το τραγικό πρόσωπό της, αδικημένο και εγκαταλελειμμένο από θεούς και ανθρώπους για να το δικαιώσουμε ή να το απορρίψουμε».

 

 Στις 12 Ιουλίου ο έτερος… νέος, ο 38χρονος Εκτορας Λυγίζος, σκηνοθετεί, αλλά και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Στεφανία Γουλιώτη στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Μαζί τους μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών: Αννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Μιχάλης Κίμωνας, Δήμητρα Βλαγκοπούλου. Μια ξεχωριστή από ό,τι υποψιαζόμαστε παράσταση, στο ύφος και τη σκηνική της αφήγηση.

 

Η Μποφίλιου στη Μικρή Επίδαυρο

 

● Την Παρασκευή και το Σάββατο θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου η «Επικίνδυνη Ηλικία», ένα μουσικό έργο του Αγγελου Τριανταφύλλου με κοινό άξονα το τέλος της νεότητας. Ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου. Τα σκηνικά της παράστασης, που βασίζεται σε μελοποιημένη ελληνική ποίηση (από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας), είναι του Γιώργου Γαβαλά και τα κοστούμια της Δάφνης Ηλιοπούλου. Ο Κορνήλιος Σελαμσής διευθύνει τη 15μελή κλασική ορχήστρα, ενώ συμπράττει και πενταμελής χορωδία. Συμμετέχουν επίσης επτά ηλικιωμένοι εθελοντές (θα απαγγέλλουν και επιγράμματα). Ο Γιώργος Λούκος δεν μπόρεσε να αποφύγει το ειρωνικό σχόλιο: «Εβαλε τους ηλικιωμένους για να μη λέει ο Κ. Γεωργουσόπουλος ότι έχουμε μόνο νέους…».

 

«Το τέλος της νεότητας παραπέμπει σε κόσμους, συναισθήματα, καταστάσεις που πεθαίνουν», είπε ο Αγγελος Τριανταφύλλου. «Ταυτόχρονα όμως σημαίνει μετάβαση σε κάτι καινούργιο, σε κάτι που ξαναγεννιέται, σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κατάσταση».

 

Πρόσθεσε ότι η ιδέα γι’ αυτή τη μουσική παράσταση ήταν της Νατάσσας Μποφίλιου. «Θεωρώ ότι η Νατάσσα διαθέτει τη λυρική φωνή που χρειάζεται για την απόδοση των τραγουδιών αυτών καθώς επίσης και τη χαρισματική αμεσότητα, η οποία είναι άλλωστε απαραίτητη για να ρέει ο λόγος των ποιητών στον θεατή».

 

«Κάποιοι με ρωτούν πώς σε εμάς τους νέους ήρθε η ιδέα για ένα πρότζεκτ που μιλά για το τέλος της νιότης», είπε η τραγουδίστρια. «Πρόκειται για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, το πέρασμα σ’ έναν κόσμο που δύσκολα μπορούμε σήμερα να προσεγγίσουμε, αλλά περιμένει να συναντηθούμε μαζί του στο μέλλον».

 

 

………………………………………………..

 

Μανώλης Μητσιάς: σταθερή αξία

 

 

flip

Μ. Μητσιάς, Ν. Μποφίλιου

Αύριο, Τετάρτη, η σκηνή του Ηρωδείου θα παραδοθεί σε Εσπερινούς Διαλόγους: «Από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι». Ενας μουσικός διάλογος ανάμεσα σε δύο σπουδαίους Ελληνες δημιουργούς, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά συνοδευόμενο από τη Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πάτρας.

 

Λαϊκά τραγούδια, όπως «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Αρχόντισσα», «Αχάριστη», συναντιούνται με έντεχνα και λυρικά ακούσματα, όπως το «Νανούρισμα», το «Μελαγχολικό Εμβατήριο», τη «Μικρή Ραλλού». Μια συναυλία με έργα υψηλής τέχνης που αποδίδονται από τα μαντολίνα, τις κιθάρες και τις μαντολες μιας εξαιρετικής ορχήστρας.

 

«Ο Χατζιδάκις έλεγε ότι ο Τσιτσάνης ήταν η μετεμψύχωση του Μότσαρτ», είπε ο Μανώλης Μητσιάς «Είναι μια παλιά δουλειά που ξεκίνησε με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας και χαίρομαι που επαναλαμβάνεται. Πρέπει να πω ότι η Μαρία Φαραντούρη με παρότρυνε να κάνω τη συναυλία». «Μη φανταστείτε ότι δεν ξέρω και δεν αγαπώ το ελληνικό τραγούδι», σχολίασε ο Γιώργος Λούκος. «Ως Ελληνας της διασποράς πάντα αναζητούσα το άκουσμά του».

 

 

…………………………………………………………………………………………..

 

 

35-1

Ο Γιώργος Λούκος με το νέο αίμα του θεάτρου. Ανάμεσά τους οι Στεφανία Γουλιώτη, Αννα Μάσχα, Δημήτρης Καρατζάς, Εκτορας Λυγίζος κ.ά.

Δέκα ευρώ μόνο το ΚΤΕΛ για Επίδαυρο

 

Λόγω της οικονομικής κρίσης και έπειτα από απαίτηση του κοινού για οικονομικότερη μετάβαση στην Επίδαυρο, το Φεστιβάλ συνεργάζεται για πρώτη φορά φέτος με το ΚΤΕΛ Αργολίδας. Ο θεατής που αναχωρεί από την Αθήνα αγοράζοντας το εισιτήριό του για μία από τις παραστάσεις των Επιδαυρίων, μπορεί να τύχει έκπτωσης 45% με το λεωφορείο του νομού, δηλαδή να πληρώσει 10 ευρώ αντί για 19. Για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου θα υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι σε όλες τις παραγωγές.

 

Scroll to top