Του Δημήτρη Αγγελίδη
Από τη μια, όρκοι πίστης στα ανθρώπινα δικαιώματα και διάχυτη συγκίνηση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τους εκμεταλλεύονται και τους αφήνουν να πνιγούν (!) τα κυκλώματα διακίνησης. Από την άλλη, έκκληση για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην κατεύθυνση των αδιαπέραστων συνόρων και της αποτροπής εισόδου. Μια πολιτική, δηλαδή, που καθιστά αναπόφευκτη επιλογή τα κυκλώματα διακίνησης και στρέφει τους ανθρώπους προς τα επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα.
Αυτή η αντίφαση διαπερνούσε τις περισσότερες τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς χτες στο Μουσείο Ακρόπολης, στη διεθνή συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. με θέμα «Μια ολοκληρωμένη και κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη».
Κικίλιας
«Το να είναι κανείς πρόσφυγας δεν είναι επιλογή», είπε ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ωραία λόγια για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, σαν να μην είναι επικεφαλής του υπουργείου που εφαρμόζει την παράνομη παράταση της διοικητικής κράτησης αλλοδαπών πέραν των 18 μηνών, διάστημα που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται για εξαιρετικές περιπτώσεις αλλά εφαρμόζεται στην πράξη για όλους· σαν να μην πλήττουν τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι επιχειρήσεις του Ξένιου Δία, η κράτηση μη απελάσιμων, οι άτυπες επαναπροωθήσεις, οι συνθήκες κράτησης, τα σοβαρά προβλήματα της πρόσβασης στο άσυλο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των κέντρων Πρώτης Υποδοχής, όπου θα ταυτοποιούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και θα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους οι ευάλωτες ομάδες, παρέλειψε όμως να πει πως μόνο ένα κέντρο Πρώτης Υποδοχής λειτουργεί ουσιαστικά στην Ελλάδα, κι αυτό στον Εβρο, όπου ο φράχτης έχει μειώσει πολύ τη μεταναστευτική ροή και την έχει στρέψει στο Αιγαίο και στη Βουλγαρία.
Δεν παρέλειψε όμως να προσθέσει: «Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για μας η παράνομη μετανάστευση. Δεν φταίνε αυτοί, υπάρχουν διεθνώς δουλέμποροι». Και αναφέρθηκε στον στόχο της Ελλάδας για το 2014 «να υπάρξει βελτίωση των δεικτών, έτσι ώστε το ισοζύγιο εισερχομένων – εξερχομένων παράνομων μεταναστών να διαμορφώνεται από 1/2 σε 1/3», χωρίς να διευκρινίσει με ποιες μεθόδους συμβατές με το κράτος δικαίου θα επιτευχθεί.
Ρατσιστική ορολογία
Αλλωστε, ο όρος «παράνομοι μετανάστες» ή «λαθρομετανάστες» (ο τελευταίος ακούστηκε πλειστάκις στη συνδιάσκεψη και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις εκδόσεις της ΟΚΕ που μοιράζονταν χθες στους συμμετέχοντες) χρησιμοποιείται σαν λάστιχο για να συμπεριλάβει μετανάστες χωρίς χαρτιά, πρόσφυγες, ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Σε ένα εκατομμύριο συλλήψεις λαθρομεταναστών την τελευταία δεκαετία, αναφέρθηκε ένας ομιλητής της ΟΚΕ περιγράφοντας το «πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» από τους «λαθρέμπορους», χωρίς να διευκρινίσει αν οι αριθμοί αφορούν ανθρώπους που συνελήφθησαν δυο και τρεις και περισσότερες φορές, αν σ’ αυτούς περιλαμβάνονται Σύροι και Σομαλοί, ή άνθρωποι που περίμεναν μερόνυχτα στην ουρά χωρίς να καταφέρουν να κάνουν αίτημα ασύλου.
Το κερασάκι σ’ αυτή την ωραία τούρτα το πρόσθεσε άλλος ομιλητής, της ΟΚΕ κι αυτός, που ενημέρωσε τη διεθνή συνδιάσκεψη για την Ελλάδα του Πλάτωνα, του Ισοκράτη και του Κολοκοτρώνη (!), και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και το δικαίωμα των λαών να μετακινούνται ήδη από την εποχή των Δωριέων και των Αχαιών. «Δικαίωμά τους είναι να αλλάξουν τοπίο, περιβάλλον, να πάνε να ζήσουν καλύτερα σε άλλες χώρες, αρκεί να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό» είπε, λες και μιλούσε για ταξίδι αναψυχής. Κι όταν η νόμιμη οδός είναι κλειστή γι’ αυτούς και καταφεύγουν στον παράδρομο της διακίνησης; «Δεν μπορεί να ελέγχεται στρατιωτικά ολόκληρη η υφήλιος και να μην μπορούμε να ελέγξουμε από ποιο λιμάνι ή απόμερο σημείο της θάλασσας ξεκινάει ο δουλέμπορος μ’ ένα σαπιοκάραβο γεμάτο δύσμοιρους ανθρώπους» είπε.