01/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΕΙ - ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

«Κοινωνική ευαισθησία» χωρίς κονδύλια

      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Τη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για τις μετεγγραφές φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και την αύξηση του εισοδηματικού ορίου στα 24.000 ευρώ συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο. Οπως εξήγησαν οι πρυτάνεις, μετά το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που έχει φέρει η σημαντική μείωση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και την έλλειψη προσωπικού που έχει φέρει η διαθεσιμότητα, οι μετεγγραφές θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των σπουδών και περαιτέρω απορρύθμιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων.

 

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στον ΣΚΑΪ την πρόθεσή του να συμπληρώσει τη διάταξη για τις μετεγγραφές που ψηφίστηκε τον Μάιο και διεύρυνε τα κριτήρια σε μια σειρά από κατηγορίες, όπως οι τρίτεκνες οικογένειες, προσθέτοντας οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για απορία, ανεργία και χαμηλότερα εισοδήματα και ανέφερε ότι «μια οικογένεια που μένει στον Πειραιά, ας έχει ακόμα και 20.000 ευρώ και 24.000 ευρώ εισόδημα, δεν μπορεί να ζει τρία σπίτια».

 

«Αν ήταν μόνο η κατηγορία των φτωχών οικογενειών που δεν μπορούν να συντηρήσουν δύο σπίτια σε διαφορετικές πόλεις, δεν θα είχαμε και αντιρρήσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, και επισημαίνει ότι η διεύρυνση των κριτηρίων -σε συνδυασμό με την κατάρρευση του οικογενειακού εισοδήματος που έχει φέρει η πολιτική του μνημονίου- θα οδηγήσει στο «να φύγουν οι φοιτητές από τα περιφερειακά πανεπιστήμια και να συσσωρευτούν όλοι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και εμείς δεν θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τους συντηρήσουμε και να τους σπουδάσουμε καλά».

 

Αυτό που ζητούν οι πρυτάνεις είναι για τα θέματα των πανεπιστημίων να αποφασίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. «Δεν είναι δυνατόν χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό, να κάνεις κοινωνική πολιτική. Η λύση θα ήταν να υποστηριχτούν οικονομικά, άμεσα ή έμμεσα, τα παιδιά που έχουν οικονομικά προβλήματα και σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση από τη μια μεριά δείχνει κοινωνική ευαισθησία, μετεγγράφοντας αυτούς που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο της περιφέρειας και από την άλλη δείχνει κοινωνική αναλγησία, διαγράφοντας τους λεγόμενους “αιώνιους φοιτητές”», αναφέρει ο Γ. Μυλόπουλος.

 

Για το θέμα των «λιμναζόντων» φοιτητών οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον Α. Λοβέρδο να εξαιρεθούν από τις διαγραφές αυτοί οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον προσπαθούν να πάρουν πτυχίο, με τον υπουργό να τους ζητά να υπολογίσουν το σύνολο των «λιμναζόντων» και τον αριθμό εκείνων που πρόκειται να διαγραφούν, παρά την προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

 

Scroll to top