01/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρή ΔΕΗ, τεράστια καταστροφή

Διαδηλώνουν οι κάτοικοι της Εδεσσας καθώς η διαχείριση των νερών της περιοχής περνά στους ιδιώτες-«επενδυτές». Δημοτική αρχή και φορείς της πόλης εξηγούν γιατί κινδυνεύουν οι καταρράκτες και η άρδευση μεγάλων εκτάσεων.
      Pin It
Η διατάραξη της συνεχούς ροής των υδάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η παραγωγή ενέργειας, βάζει σε κίνδυνο το κυριότερο τουριστικό προϊόν της περιοχής

Η διατάραξη της συνεχούς ροής των υδάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η παραγωγή ενέργειας, βάζει σε κίνδυνο το κυριότερο τουριστικό προϊόν της περιοχής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Με τη «μικρή ΔΕΗ» ξεχάστε τους καταρράκτες της Εδεσσας! Δεν είναι λοιπόν μόνο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ούτε μόνο οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν. Το «πακέτο» που σερβίρει η κυβέρνηση με τον τεμαχισμό της επιχείρησης περιλαμβάνει ακόμη την τουριστική καταστροφή ορισμένων περιοχών, που θα επέλθει από τη διαχείριση των νερών κατά την απόλυτη βούληση των ιδιωτών-«επενδυτών».

 

«Ταυτότητα της πόλης»

 

Αυτό ακριβώς απειλεί να συμβεί στην πρωτεύουσα της Πέλλας, την πανέμορφη Εδεσσα που κόσμημά της στα βάθη της ιστορίας υπήρξαν οι περίφημοι καταρράκτες της. Ταυτόχρονα πόλος έλξης Ελληνων και ξένων τουριστών, αλλά και κινητήριος δύναμη στην τοπική οικονομία.

 

Καθώς η «μικρή ΔΕΗ» είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει ταφόπλακα για τους καταρράκτες, χθες βράδυ οι κάτοικοι της Εδεσσας συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από τον δήμο, στην πλατεία Ελευθερίας, ενάντια στα σχέδια που προσπαθούν να επιβάλουν τρόικα και συγκυβέρνηση, αδιαφορώντας για τον μαρασμό και την καταστροφή ενός τόπου.

 

Μιλώντας στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους κατοίκους, ο δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου τόνισε ότι «τα νερά που είναι η ταυτότητα της πόλης μας, η ίδια μας η ζωή, απειλούνται τώρα από πρωτοφανείς πολιτικές», θυμίζοντας ότι εξαρχής σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε ενάντια στη «μικρή ΔΕΗ» και ξεκαθαρίζοντας ότι «καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να μας αγνοεί τόσο προκλητικά». Ο δήμαρχος δήλωσε αποφασιστικά πως «τα νερά της πόλης μας δεν τα δίνουμε σε κανέναν ιδιώτη» και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «οι κοινωνίες δεν φτιάχνονται με λογιστικά πρότυπα και αριθμούς, αλλά λαμβάνοντας πρώτα υπόψη τον παράγοντα άνθρωπος». Αφού καταχειροκροτήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος, ο κ. Γιάννου τόνισε: «Θα συνεχίσουμε ώς το τέλος. Πρώτα οι τοπικές κοινωνίες και μετά ο καπιταλισμός».

 

Παρών στο συλλαλητήριο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ενώ «ωσεί παρούσα» δήλωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής της περιοχής Θεοδώρα Τζάκρη που απέστειλε χαιρετισμό.

 

Εντονες και οι αντιδράσεις του κόσμου, απλών πολιτών της Εδεσσας που δείχνουν εξαιρετικά ενημερωμένοι! Οπως εξηγούσαν, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της περιοχής διαχειρίζονται το νερό του τόπου που, αφού παράγει ρεύμα, κατεβαίνει από το μεγάλο ποτάμι της πόλης, τον Εδεσσαίο, στους καταρράκτες και καταλήγει σε μια δεξαμενή όπου αποθηκεύεται για να υδρεύσει στη συνέχεια τα χωράφια του κάμπου.

 

Κίνδυνοι για τον τουρισμό

 

Παράλληλα, εντόπιζαν τον σαφή κίνδυνο διαχείρισης των υδάτων του ποταμού από ιδιώτες, που θα διαταράξουν τη συνεχή ροή των νερών προκειμένου να εξυπηρετήσουν την παραγωγή ενέργειας, αλλά με τον τρόπο αυτό θα τεθεί σε κίνδυνο το κύριο τουριστικό προϊόν της περιοχής, καθώς και η άρδευση των χωραφιών.

 

Οι κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών συνεχίζονται τις επόμενες μέρες, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, όπου αυτοδιοικητικοί και όχι μόνο φορείς εκφράζουν ανησυχίες για μια σειρά θεμάτων πέρα από την πώληση, όπως είναι η αποκατάσταση των εδαφών, οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών, η απόδοση του Τοπικού Φόρου Ανάπτυξης και βέβαια η επικείμενη απώλεια θέσεων εργασίας.

 

Scroll to top