Με ΜΑΤ και επιστράτευση ετοιμάζεται να απαντήσει η κυβέρνηση στις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με αφορμή την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ» στη Βουλή την Τετάρτη.
«Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε άπραγοι της εξελίξεις, δηλαδή να σβήνουν μονάδες της ΔΕΗ», έλεγε χαρακτηριστικά χθες αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να λάβει και κατασταλτικά μέτρα για να αποτρέψει πιθανά προβλήματα ηλεκτροδότησης, εφόσον γίνουν καταλήψεις μονάδων και ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία ή την Πελοπόννησο.
Η ΓΕΝΟΠ και άλλα σωματεία της ΔΕΗ έχουν λάβει αποφάσεις για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζονται συλλαλητήρια στην Αττική, τη Μακεδονία κ.α.
Στο μεταξύ, χθες, σε μια «ήξεις – αφήξεις» απάντηση που εξέδωσε σε ερώτηση του τέως ευρωβουλευτή Κρ. Αρσένη, ο αρμόδιος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση η υποχρεωτική μετακίνηση περίπου 2,1 εκατομμυρίων πελατών της ΔΕΗ στην υπό ιδιωτικοποίηση «Μικρή ΔΕΗ» για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο. Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει πως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, «οι πελάτες πρέπει να ειδοποιούνται σχετικά με οποιαδήποτε πρόθεση τροποποίηση των συμβατικών όρων από τον προμηθευτή και να ενημερώνονται με το δικαίωμα λύσης της σύμβασης, το οποίο είναι ελεύθεροι να ασκήσουν αν δεν αποδέχονται τους νέους όρους».
Στην απάντηση της Επιτροπής αναφέρεται, ωστόσο, πως υπάρχει ήδη ανακοίνωση (2005/C 56/03), σύμφωνα με την οποία,«οι υποχρεώσεις μη άσκησης ανταγωνισμού που επιβάλλονται στον πωλητή (ΔΕΗ) μπορεί να δικαιολογούνται αν είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης και συνδέονται άμεσα με αυτήν».
Β.Γ.