Pin It

Εκμεταλλεύονταν την ανάγκη του κόσμου να βρει δουλειά, υπόσχονταν εργασία στο εξωτερικό με αποδοχές από 8.000 ώς 14.000 ευρώ τον μήνα και μέσα στα τρία τελευταία χρόνια οι «αετονύχηδες» είχαν βγάλει κέρδος μεγαλύτερο από μισό εκατομμύριο ευρώ.

 

Τέλος στη δράση των απατεώνων έβαλαν οι αστυνομικοί του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, οι οποίοι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας κατάφεραν να συλλάβουν εφτά άτομα και να τα οδηγήσουν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών που παρέπεμψαν τη διερεύνηση της κακουργηματικού χαρακτήρα απάτης σε τακτικό ανακριτή.

 

Στην κορυφή της συμμορίας ήταν, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ένας 59χρονος ο οποίος εμφανιζόταν ως πρόεδρος εταιρείας μεσολάβησης για την ανεύρεση εργασίας κι ένας 55χρονος που εμφανιζόταν ως μέλος του Δ.Σ. της ίδιας εταιρείας, ενώ ρόλο-κλειδί διαδραμάτιζε μια 29χρονη η οποία και μετέφερε τις οδηγίες της ηγεσίας στα υπόλοιπα μέλη της. Η σπείρα, αφού νοίκιασε γραφεία στη Λεωφόρο Λιοσίων στο κέντρο της Αθήνας, στη συνέχεια έβαζε αγγελίες σε εφημερίδες και στο Διαδίκτυο οι οποίες ανέφεραν ότι μπορούσαν να βοηθήσουν ενδιαφερόμενους να βρουν δουλειά σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά.

 

Οσοι, δε, πήγαιναν στα γραφεία της… εταιρείας έβρισκαν ένα έντυπο στο οποίο αναφερόταν ότι «οι μισθοί θα είναι από 8.000 έως 14.000 ευρώ», οι ενδιαφερόμενοι «θα προπληρώνονταν 10 μισθούς», ότι παρέχονταν «δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στη χώρα εργασίας» και «δωρεάν αυτοκίνητο, οικιακή βοηθό, σπίτι, φαγητό, δωρεάν διακοπές 6 ημέρες τον μήνα» και αρκετά άλλα δελεαστικά.

 

Μόνο που για να γίνουν όλα τα ανωτέρω οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι περνούσαν ακόμα κι από προσωπική συνέντευξη για να… βρεθεί η κατάλληλη θέση, θα έπρεπε να πληρώσουν από 150 ώς 300 ευρώ. Επειτα από αυτό κι εφόσον το θύμα καταλάβαινε την απάτη, αναλάμβαναν ένας 53χρονος κι ένας 60χρονος να απειλούν και να απομακρύνουν με βίαιο τρόπο όσους ζητούσαν την επιστροφή των χρημάτων τους. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι είναι πάνω από 2.500 τα θύματα της σπείρας, αφού στην έρευνα που έκαναν στα γραφεία βρήκαν 2.045 φακέλους με συμπληρωμένα προσωπικά στοιχεία ανθρώπων οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν στο εξωτερικό.

 

Μάνος Τσαλδάρης

 

Scroll to top