Pin It

Με τα χαρτιά της επίταξης στο ένα χέρι και στο άλλο τα σενάρια για πολύωρες αναγκαστικές διακοπές ρεύματος σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πολιτικά και τεχνικά από σήμερα την επιλογή της να φέρει για ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο και σε «μισή» Βουλή το ηλεκτροφόρο νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ».

 

Αν κάτι θεωρείται βέβαιο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκινούν από απόψε τα μεσάνυχτα οι 20.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα, είναι πως η ομαλή ηλεκτροδότηση στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ηπειρωτική χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην περίπτωση που τελικά «σβήσουν» οι περισσότερες από τις 15 κύριες λιγνιτικές μονάδες «βάσης» της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Καρδιά, Αγιο Δημήτριο, Μεγαλόπολη κ.α.

 

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι περικοπές φορτίων (διακοπές ρεύματος) για κάποιες ώρες της ημέρας είναι σίγουρες και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες ο προγραμματισμός εκ μέρους των διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) για τις περιοχές και τον χρόνο που αυτές θα τίθενται «εκτός» στη διάρκεια των επόμενων ημερών. Περικοπές φορτίων θα γίνονται σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά και περιοχές των αστικών κέντρων με υψηλή κατανάλωση, ενώ θα επιχειρηθεί να αποφευχθούν αποκοπές σε ζώνες με υψηλή τουριστική κίνηση.

 

Η έκταση των διακοπών και ο χρόνος διάρκειάς τους είναι συνάρτηση τόσο του τρόπου κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και των αντοχών των εργαζομένων στις μονάδες και τα ορυχεία, όσο και της στρατηγικής της κυβέρνησης να εξαντλήσει τους απεργούς. Το νομοσχέδιο θα συζητείται από σήμερα και για τουλάχιστον μία εβδομάδα στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια στο β’ θερινό τμήμα μετά τις 17 Ιουλίου.

 

Το ερώτημα στο οποίο κανείς από τους αρμόδιους της ΔΕΗ και τους συνδικαλιστές δεν απαντά, είναι αν υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθεί γενικευμένο μπλακ άουτ.

 

Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός πως, με βάση τον σχεδιασμό των εργαζομένων, πρόθεση είναι οι κινητοποιήσεις να εστιαστούν στο «μαλακό υπογάστριο» του συστήματος ηλεκτροδότησης, δηλαδή στα περίπου 4.200 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στη Βόρεια Ελλάδα. Αν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ισχύος βγει εκτός, ούτε οι εισαγωγές ούτε η παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου (2.500 MW), ούτε πολύ περισσότερο οι μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα 5.000 MW) μπορούν να παρέχουν επαρκή και σταθερή ισχύ.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη μεταξύ των επιτελών της ΔΕΗ που έγινε χθες, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, που είναι και ο υπεύθυνος φορέας για τον προγραμματισμό της λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να διασφαλίσει πως θα υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 ΜW από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς στο σύστημα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος γενικευμένων διακοπών.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top