42-grafima

02/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μετεγγραφές «ανακατώνουν» τις φετινές βάσεις!

Ανοδος των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μικρές αυξομειώσεις στις περισσότερες περιφερειακές σχολές.
      Pin It

Του Χρήστου Κάτσικα

Γνωστοποιήθηκαν στους ενδιαφερόμενους χθες οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα), ενώ σήμερα Τετάρτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄(μαθήματα ειδικότητας) θα μάθουν τις δικές τους επιδόσεις στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων, τα οποία μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ώς και τη Δευτέρα 14-7-2014.

 

Η εκτίμηση

 

Είναι αλήθεια ότι τα «προγνωστικά» για την κίνηση των βάσεων, την άνοδο ή την πτώση τους, ­ξεκινούν μετά την επίσημη γνωστοποίηση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων, καθώς τότε μπορεί να γίνει η σύγκριση με τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο μπορούμε ακόμη και σήμερα να δούμε μερικές γενικές τάσεις που διαμορφώνονται.

 

Πρόκειται για τη σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή, τον αριθμό των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και τις προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

 

Εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε συγκεκριμένες σχολές (Νομικές, Παιδαγωγικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές) και αφετέρου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των προσδοκιών που οδηγεί πολλούς υποψήφιους σε «ρεαλιστικούς» συμβιβασμούς στην επιλογή τμημάτων, αλλά, ιδιαίτερα φέτος, η επαναφορά των μετεγγραφών που δίνει τη δυνατότητα σε όσους τις δικαιούνται, να «σταυρώσουν», χωρίς κόστος, τμήματα που τους ενδιαφέρουν, εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

 

Η επαναφορά στο καθεστώς των μετεγγραφών που ίσχυε πριν το 2011 είναι σίγουρο ότι θα «ανακατέψει» τις βάσεις, ιδιαίτερα των τμημάτων που βρίσκονται πέρα από τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), δηλαδή των περιφερειακών τμημάτων.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός που προσήλθε φέτος στις εξετάσεις είναι μικρότερος σε σύγκριση με πέρυσι -80.279 υποψήφιοι Ημερησίων και Eσπερινών Λυκείων έναντι 80.958 πέρυσι- την ίδια ώρα που υπάρχει μία «τεχνητή» αύξηση των εισακτέων, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων και της ενσωμάτωσης των θέσεών τους σε αυτές της γενικής σειράς.

 

Συνολικά, φέτος, θα διατεθούν, για όλες τις κατηγορίες εισακτέων (και για την κατηγορία του 10%) 70.295 θέσεις, εκ των οποίων οι 46.735 θα είναι στα πανεπιστήμια και οι 23.560 στα TEI.

 

Ας δούμε δυο βασικά χαρακτηριστικά στις προσφερόμενες, φέτος, θέσεις εισακτέων, σε σχέση πάντα με πέρσι:

 

Να σημειώσουμε κατ’ αρχάς ότι η παρουσιαζόμενη φετινή αύξηση των θέσεων εισακτέων, όπως πολύ σωστά σημειώνει ο Δ. Καλοδήμος (ΚΕΣΥΠ), είναι πραγματική αύξηση μόνο εάν η μεταβολή είναι παραπάνω από 20% επειδή το 2013 δόθηκε επιπλέον 20% των θέσεων σε ειδικές κατηγορίες (κοινωνικά κριτήρια, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι).

 

Oι εισακτέοι

 

 Πρώτον, λοιπόν, από τη σύγκριση των θέσεων εισακτέων φέτος και πέρσι το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μείωση των εισακτέων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και αύξηση στα υπόλοιπα τέσσερα.

 

Αυτό, εάν συνδυαστεί με το γεγονός ότι φέτος, σε σχέση με πέρσι, φαίνεται να έχουμε λίγο καλύτερες επιδόσεις στη Θεωρητική Κατεύθυνση, φανερώνει ότι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα έχουμε άνοδο των βάσεων, η οποία θα είναι μάλιστα μεγαλύτερη στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Λεκανοπεδίου και μικρότερη στα περιφερειακά.

 

Πιο συγκεκριμένα: Οι Νομικές Σχολές ανεβαίνουν παντού και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην πλειονότητα των τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

 

 Δεύτερον, εάν ρίξει κανείς μια ματιά στην κατανομή θέσεων εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Λεκανοπεδίου σε σύγκριση με τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα (εκτός Θεσσαλονίκης) θα διαπιστώσει ότι, σε σχέση με πέρσι, τα τελευταία έχουν ευνοηθεί πολύ και αυτό δεν έγινε τυχαία και βέβαια θα έχει και συνέπειες.

 

Επειδή αναμένεται αποψίλωση στα Περιφερειακά Τμήματα λόγω μετεγγραφών δόθηκαν πολύ περισσότερες αναλογικά θέσεις σε σχέση με τα τμήματα του Λεκανοπεδίου. Οι συνέπειες; Η άνοδος των βάσεων σε πολλά τμήματα του Λεκανοπεδίου δεν θα αντιστοιχηθεί με αντίστοιχη άνοδο σε τμήματα της περιφέρειας, αντίθετα θα έχουμε σε πολλές περιπτώσεις διαφορετική κατεύθυνση στην κίνηση των βάσεων των αντίστοιχων τμημάτων που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια. Αυτό θα συμβεί περισσότερο στο 2ο, 3ο, 4ο αλλά και 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

 

Εντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Οι σχολές και τα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, της Νομικής μαζί με τις Στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι και φέτος απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους.

 

Στο 1ο Πεδίο την κούρσα θα οδηγήσει η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρώτη πεντάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων του Πεδίου θα είναι τα τμήματα Ψυχολογίας των δυο μεγάλων αστικών κέντρων. Στο 2ο και 4ο Πεδίο τα Πολυτεχνικά, το Μηχανικών Η/Υ και το Μηχανολόγων Μηχανικών θα είναι περισσότερο απαιτητικά από τα άλλα. Στο 3ο Πεδίο οι Ιατρικές (και βεβαίως οι στρατιωτικές Ιατρικές) θα βρεθούν μπροστά.

 

Ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό της κίνησης των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι οι διαφορετικές κατευθύνσεις και ταχύτητες ανάμεσα στα πέντε Επιστημονικά Πεδία αλλά και εντός των Πεδίων.

 

…………………………………………..

 


Πώς θα μετατρέψετε τους βαθμούς σας σε μόρια

 

getFile (11)Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων συνδέεται με τη διαδικασία υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης και των μορίων που είναι ένας γρίφος για πολλούς υποψήφιους και τις οικογένειές τους. Παρουσιάζουμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για να μετατρέψουν τους βαθμούς τους, προφορικούς και γραπτούς, σε μόρια.

 

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαρτάται από τον Βαθμό Πρόσβασης των έξι μαθημάτων (ή των επτά για όσους έχουν επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) της Γ΄ τάξης που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Βαθμός Πρόσβασης κάθε μαθήματος για τους μαθητές της Γ΄ τάξης προκύπτει ως εξής:

 

Βαθμός Πρόσβασης = (Γραπτός βαθμός) Χ 0,7 + (προφορικός βαθμός) Χ 0,3

 

Ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης διαμορφώνεται κατά 100% από τον Βαθμό Πρόσβασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ Τάξης.

 

Ο συνολικός αυτός αριθμός των μορίων προκύπτει:

 

Α) Από τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης (ΓΒΠ) των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 8, και

 

Β) Από τον βαθμό του 1ου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3 και του δεύτερου επί 0,7.

 

Αν τα μαθήματα αυτά αντικατασταθούν από μαθήματα Γενικής Παιδείας, τότε το πρώτο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,9 και το δεύτερο με 0,4.

 

Ο συνολικός αριθμός των μορίων πολλαπλασιάζεται επί 100.

 

Για τα τμήματα και τις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων δίδεται από τη σχέση:

 

[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης X 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός πρόσβασης β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7) + (βαθμός ειδικού μαθήματος Χ 1 ή 2 κατά περίπτωση)] Χ 100.

 

Για την καλύτερη κατανόηση παραθέτουμε το εξής υποθετικό παράδειγμα:

 

Υποθέτουμε ότι υποψήφιος από θεωρητική κατεύθυνση επιλέγει το 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, έχει δε Γενικό Βαθμό Πρόσβασης 17,63 και βαθμό πρόσβασης 18,1 στα Αρχαία Κατεύθυνσης, 19,3 στην Ιστορία Κατεύθυνσης, 16,8 στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, 15,9 στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και στα Αγγλικά 12,4. 0 υποψήφιος αυτός θα έχει:

 

 Στο ΠΡΩΤΟ επιστημονικό πεδίο:

 

για όσες σχολές δεν απαιτείται ειδικό μάθημα, σύνολο μορίων = 15

 

(17,63 X 8) + (18,1 X 1,3) + (19,3 X 0,7) = 178,08 X 100 = 17.808 για το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, σύνολο μορίων =

 

(17,63 X 8) + (18,1 Χ 1,3) + (19,3 X 0,7) + (12,4X2) = 202,88 X 100 = 20.288

 

για τα τμήματα ΜΜΕ, σύνολο μορίων = (17,63 X 8) + (18,1 Χ 1,3) + (19,3 X 0,7) + (12,4 X 1) = 190,48 X 100 = 19.048

 

 Στο ΤΕΤΑΡΤΟ επιστημονικό πεδίο:

 

για όσες σχολές δεν απαιτείται ειδικό μάθημα, σύνολο μορίων = (17,63 X 8) + (16,8 X 0,9) + (15,9 X 0,4) = 162,52 X 100 = 16.252

 

Scroll to top