02/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελάτε να βρείτε πετρέλαιο»

Ερευνες για υδρογονάνθρακες: Διεθνή διαγωνισμό για τρεις περιοχές της Ελλάδας ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Είκοσι θαλάσσια «οικόπεδα» -στα νότια της Κρήτης, στα Επτάνησα και στην Πελοπόννησο- με θέα τους υδρογονάνθρακες προτίθεται να βγάλει η κυβέρνηση στο σφυρί μετά το καλοκαίρι, στον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που δρομολογείται έπειτα από 18 χρόνια στη χώρα μας. Για πρώτη φορά η Κρήτη μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας υδρογονανθράκων, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί πως τα εννέα θαλάσσια μπλοκ, που εκτείνονται σε όλη τη νότια πλευρά της μεγαλονήσου και θεωρητικά «γειτνιάζουν» με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ στη λεκάνη της Λεβαντίνης, θα αποτελέσουν το «χρυσό χαρτί» του διαγωνισμού παραχωρήσεων και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

graf_052

Τα εμπόδια

 

Προς το παρόν, ωστόσο, όλα είναι στα χαρτιά, καθώς υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί για την προετοιμασία των παραχωρήσεων. Πόσω μάλλον όταν δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ούτε πώς θα κινηθεί η Ελλάδα και οι γείτονές της (π.χ. Λιβύη, Αλβανία) σε σχέση με τη στρατηγική των ερευνών εντός της «μέσης γραμμής/γραμμής ίσης απόστασης μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκόμενων χωρών», ούτε όμως υπάρχει ακόμη έτοιμη έστω και μία επιδερμική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο σχέδιο που απλώνεται σχεδόν στη μισή Ελλάδα και αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τουριστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Οι συνολικά 20 περιοχές που προγραμματίζεται να τεθούν σε διαγωνιστική διαδικασία εντός του τρίτου τριμήνου του 2014 διαφημίστηκαν επίσημα χθες, στο συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (η εν λόγω εταιρεία πραγματοποίησε τις σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων) παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών της πετρελαϊκής βιομηχανίας μεταξύ των οποίων οι BP, ExxonMobil, Shell, Total, Chevron, Statoil, Repsol, Eni, Edison, Enel, Andarko, Ratio Oil, κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πληρώσουν περίπου 1 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν τα μίνιμουμ δεδομένα για κάθε «μπλοκ».

 

Κατ’ εκτίμηση στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, η κυβέρνηση «ξεκλείδωσε» σχεδόν τα μισά οικόπεδα από όσα προοδευτικά προορίζονται να παραχωρηθούν τα επόμενα χρόνια. Οι έρευνες της PGS έγιναν σε μια περιοχή 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη, ενώ τα μπλοκ που παρουσιάστηκαν αφορούν μια έκταση που υπολογίζεται σε περίπου 100-120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθώς έχει μείνει εκτός ένα πολύ μεγάλο τμήμα κυρίως της Δυτικής Ελλάδας.

 

Scroll to top