Στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ θα μπουν περιπτώσεις δικηγόρων που θα υποβληθούν σε συνολικό έλεγχο για τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Σχετική εντολή έδωσε ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Δραγάτσης, ζητώντας να εντοπιστούν όσοι δικηγόροι δεν κόβουν γραμμάτια προείσπραξης. Τα συγκεκριμένα γραμμάτια αποτελούν (το ποσόν που καταβάλλεται ποικίλλει ανά δικαστήριο και κυμαίνεται περίπου στα 500 ευρώ) αναγκαία προϋπόθεση για να διεξαχθεί μια δίκη και από αυτά αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και ΦΠΑ προς το Δημόσιο, ενώ είναι μια επιπλέον ένδειξη για τις δίκες, στις οποίες συμμετείχε ένας δικηγόρος. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, συχνά δικηγόροι αποφεύγουν να κόψουν αυτό το γραμμάτιο και ως μέθοδο φοροαποφυγής και γιατί βάζουν «μαύρα στην τσέπη» τα συγκεκριμένα χρήματα. Σημειώνεται ότι προ ολίγων μηνών, ο κ. Δραγάτσης έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, από το 2010 και εντεύθεν, ώστε να διαπιστωθεί πόσοι δικηγόροι δεν έκοψαν γραμμάτιο φοροδιαφεύγοντας. Επειδή οι υποθέσεις ξεπερνούν τις 700.000, έδωσε εντολή στη Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών να διενεργήσει δειγματοληπτικό έλεγχο σε έξι δικάσιμους του Πολιτικού και του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Ο έλεγχος έδειξε πως από τις 850 δικογραφίες, στις 245 οι δικηγόροι δεν είχαν κόψει γραμμάτιο, δηλαδή είχαν διαπράξει φοροδιαφυγή.
Το ποσοστό (σχεδόν 30%) κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και ήδη έχει δοθεί εντολή στη ΔΟΥ να καλέσει τους συγκεκριμένους δικηγόρους για επαλήθευση στοιχείων, ακολούθως για εξηγήσεις και βέβαια για εμπεριστατωμένο έλεγχο εισοδήματος, από τον οποίον πιθανόν να προκύψουν νέα δεδομένα…
Μαρ.Δ.