03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΦΙΑΣΚΟ, ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Με τον ίδιο βαθμό «κόπηκαν», με τον ίδιο θα «περάσουν»

      Pin It

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

Σε αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης στην Α΄ Λυκείου οδηγείται εσπευσμένα το υπουργείο Παιδείας, μετά την πρωτοφανή αποτυχία των μαθητών στις προαγωγικές εξετάσεις. «Η νομοθετική απαίτηση της επίτευξης βαθμού τουλάχιστον 10 σε κάθε κλάδο των μαθημάτων της «Ελληνικής Γλώσσας» (3 κλάδοι: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) και των «Μαθηματικών» (2 κλάδοι: Αλγεβρα και Γεωμετρία) για την προαγωγή των μαθητών, συνάγεται ότι αποτελεί ένα αρκετά απαιτητικό μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε αδικίες», παραδέχεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, γνωστοποιώντας τις διορθώσεις με τις οποίες σπεύδει να προλάβει το μεγάλο φετινό φιάσκο και αποσύροντας -τις προσεχείς ημέρες- τις ήδη ανακοινωμένες στα σχολεία βαθμολογίες.

ellada2

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα τρόπο βαθμολόγησης, ο μαθητής πρέπει να συγκεντρώνει μέσο όρο 10 σε κάθε κλάδο μαθημάτων στον τομέα της Ελληνικής Γλώσσας (δηλαδή και στα Αρχαία και στη Νεοελληνική Γλώσσα και στη Λογοτεχνία) και των Μαθηματικών (δηλαδή μέσο όρο 10 τόσο στην Αλγεβρα όσο και στη Γεωμετρία). Με την τροπολογία που ετοιμάζεται για την προαγωγή του μαθητή δεν θα απαιτείται η επίτευξη του 10 σε κάθε ξεχωριστό κλάδο (μάθημα), αλλά η επίτευξη του 10 ως μέσου όρου των επιμέρους κλάδων».

 

Η τροπολογία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και -όπως τονίζεται- θα περιλαμβάνει και τους φετινούς εξετασθέντες μαθητές της Α’ Λυκείου. Το μέτρο αυτό «πρόκειται να μειώσει αισθητά των αριθμό των επανεξεταζόμενων ή απορριπτόμενων μαθητών της Α’ Λυκείου και να αποκαταστήσει πιθανές στρεβλώσεις που δημιουργούσε το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς». Σημειώνουμε ότι πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει ανάλογη διόρθωση στον τομέα των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), με τον μαθητή που έχει μέσο όρο πάνω από τη βάση σε αυτά τα 3 μαθήματα να προάγεται.

 

Κατά τ’ άλλα, ο νέος υφυπουργός υπεραμύνεται της Τράπεζας Θεμάτων, ρίχνοντας όλο το φταίξιμο της φετινής αποτυχίας στον τρόπο βαθμολόγησης. Από την επεξεργασία των μέχρι τώρα στοιχείων, σύμφωνα με τον υφυπουργό, προέκυψαν δυο διαπιστώσεις. Και αν η μία αφορά το άδικο του νέου τρόπου υπολογισμού των βαθμών, η άλλη συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με την Τράπεζα. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου, όχι μόνο δεν οδήγησε τους μαθητές σε αποτυχία ή επιπλέον δυσκολία ανταπόκρισης στην εξέταση των αντίστοιχων μαθημάτων, αλλά αντιθέτως τους υποβοήθησε, ώστε να επιτύχουν καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις. Τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν και στη Βουλή των Ελλήνων».

 

Scroll to top