03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

στοιχεια πεντε ΕΛΜΕ της θεσσαλονικης για τις προαγωγικες εξετασεις

«Παραλογισμός» οι μετεξεταστέοι με βαθμολογία 18!

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Απέτυχε το υπουργείο Παιδείας, όχι τα παιδιά… Το νέο εξεταστικό σύστημα με την πολυδιαφημισμένη Τράπεζα Θεμάτων ευθύνεται για το Bατερλό των μαθητών στην Α’ Λυκείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι εκπαιδευτικοί των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό των παιδιών που παραπέμπονται για επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο εξαπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, αναφέρουν οι καθηγητές, καταγγέλλοντας ως «παράλογο και αδιέξοδο» το νέο εξεταστικό σύστημα, εξαιτίας του οποίου μένουν μετεξεταστέοι ακόμη και μαθητές με μέσο όρο βαθμολογίας 18!

 

Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσαν από σχολεία της συμπρωτεύουσας οι εκπαιδευτικοί και προέρχονται από τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, από τους 4.162 μαθητές παραπέμπονται φέτος για επανεξέταση 1.053, δηλαδή το 25,3%, ενώ πέρυσι από τους 3.996 μαθητές είχαν παραπεμφθεί μόνο 173, δηλαδή ποσοστό 4,3%.

 

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά αποτυχίας και στα σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου το 20%-30% παραπέμπεται για επανεξέταση, ενώ το ποσοστό της προηγούμενης εκπαιδευτικής χρονιάς δεν ξεπερνούσε το 3%. Την ίδια στιγμή, στα Γενικά Λύκεια της Πιερίας, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Χαλκιδικής, σχεδόν οι μισοί μαθητές παραπέμπονται για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο.

 

«Παράδοξο, που δείχνει και την αποτυχία του συστήματος, ότι το 25% των μαθητών που έμειναν σε κάποια μαθήματα έχουν υψηλούς βαθμούς στην πλειονότητα των μαθημάτων», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, για να επισημάνουν: «Αποδεικνύονται δυστυχώς τα αδιέξοδα και παράλογα ενός εξεταστικού συστήματος που ταυτίζει τις διαδικασίες προαγωγής των μαθητών από τάξη σε τάξη με τις εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις και άλλης ποιότητας διαδικασίες επιλογής των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

 

Οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι «με τον τρόπο αυτό οι μαθητές ωθούνται να εγκαταλείψουν το Γενικό Λύκειο, αλλά και την προοπτική της πανεπιστημιακής μόρφωσης και να επιλέξουν μια πιο υποβαθμισμένη κατάρτιση, που θα παράγει φτηνό εργατικό προσωπικό». Στο μεταξύ, υπό τον φόβο της αποτυχίας διαπιστώνεται στροφή περίπου 15% στα φροντιστήρια, από μαθητές της Α’ Λυκείου, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του εξεταστικού συστήματος.

 

Οι καθηγητές των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης δήλωσαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των διαθέσιμων συναδέλφων τους, ζήτησαν κατάργηση του νόμου για το Νέο Λύκειο, ενίσχυση της διδασκαλίας και προσλήψεις. Σήμερα στη 1 μ.μ. πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας–Θράκης.

 

Scroll to top