ÖËÙÑÉÍÁ - ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÏÍ ÁÔÌÏÇËÅÊÔÑÉÊÏ ÓÔÁÈÌÏ ÔÇÓ ÄÅÇ ÓÔÏ ÁÌÕÍÔÁÉÏ(EUROKINISSI/ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)

03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού στοχεύει η πρόταση Τσίπρα για δημοψήφισμα

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με την κίνησή του αυτή μεταθέτει το θέμα από το στενό «συντεχνιακό πεδίο», όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση, στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε εργαζομένους στη ΔΕΗ κατά την επίσκεψή του στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό στο Αμύνταιο

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε εργαζομένους στη ΔΕΗ κατά την επίσκεψή του στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό στο Αμύνταιο

 

«Κίνηση ματ», η οποία υπερβαίνει «το εθνικό έγκλημα της εκποίησης της ΔΕΗ», όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στο Αμύνταιο κατά την επίσκεψή του στον ατμοηλεκτρικό σταθμό, και δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, χαρακτηρίζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ.

 

Ο Αλ. Τσίπρας, με αυτή την κίνηση ουσιαστικά μεταθέτει το πρόβλημα από το στενό «συντεχνιακό πεδίο», όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση, στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, συνδέοντάς το, όπως ο ίδιος είπε στην ομιλία του στο Αμύνταιο, με την «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και το παραγωγικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί».

 

Η πρωτοβουλία του να επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική επιλογή, ουσιαστικά έχει δύο στόχους. Από τη μια πλευρά επιδιώκει να συσπειρώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης απέναντι στη συγκυβέρνηση, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων τις συνθήκες δημιουργίας ενός παλλαϊκού κοινωνικού μετώπου, και αφετέρου να μεταφέρει την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση. «Με διαδικασίες κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη, σε ένα θερινό τμήμα της Βουλής, με επιλεγμένους βουλευτές και τη Σύνοδο της Βουλής διαλυμένη, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, θέλουν με την ψήφο των επιλεγμένων βουλευτών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., να εκποιήσουν, να ξεπουλήσουν, να κατεδαφίσουν, να διαλύσουν μια επιχείρηση, η οποία στήθηκε από τον κόπο και το υστέρημα του ελληνικού λαού», όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας.

 

Η πρόταση για το δημοψήφισμα –απαιτείται πρώτα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και έπεται η υπογραφή των 120 βουλευτών, ώστε, με βάση το άρθρο 44 παρ. 2, να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ψηφίσει το Σώμα– αποσκοπεί και στο να εκθέσει στην κοινωνία όσους «κρυπτόμενοι» πίσω από τις «μιντιακές κορόνες αντίστασης», αλλά και τις «αναγκαίες» αντικαταστάσεις στα θερινά θερινά τμήματα «το παίζουν εκ του ασφαλούς επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση».

 

Η θεσμική προσήλωση

 

Ταυτόχρονα, η θεσμική προσήλωση που επιδεικνύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις συνταγματικές δυνατότητες που της δίδονται, στερεί από την κυβέρνηση το όπλο τής σχεδόν μόνιμης επωδού ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «πυροδοτεί το κλίμα» και ακυρώνει την προσπάθειά της να την ταυτίσει με το «συντεχνιακό-συνδικαλιστικό κίνημα», μόνιμη επωδός των κυβερνητικών στελεχών.

 

Η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος έχει και «δεύτερη» ανάγνωση. Αν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών, τότε δημιουργείται, αν και όχι κατ’ ανάγκη, ένα ευρύ μπλοκ δυνάμεων που θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

 

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Αμύνταιο αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «τη Δευτέρα των εκλογών πήγα στον ΠτΔ και του εξήγησα ότι έχουν διαμορφωθεί νέοι συσχετισμοί και ότι αυτή η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύουν προκαταβολικά τη λαϊκή βούληση και τις επόμενες κυβερνήσεις». Αναφορά που ερμηνεύεται ως έμμεση προτροπή για επίδειξη πολιτικής-κοινωνικής ευαισθησίας εκ μέρους του Προέδρου.

 

Και επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά, τονίζοντας: «Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσα από μια πρωτοφανή και εκδικητική στάση και λογική να διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου», προειδοποιώντας τον ότι «αυτές οι αποφάσεις δεν θα υλοποιηθούν, γιατί έχουν τη συντριπτική αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι συντεχνία οι εργαζόμενοι, συντεχνία είναι αυτοί που κυβερνάνε 40 χρόνια τώρα και αποφασίζουν ερήμην του ελληνικού λαού για τον δημόσιο πλούτο».

 

Επισήμανε δε, υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, ότι «θα μείνει δημόσια και ενιαία επιχείρηση για λογαριασμό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας, σε περίοδο κρίσης θα λειτουργήσει και ως αρωγός των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των πληθυσμών που βρίσκονται σε αυτήν εδώ την περιοχή», καταλήγοντας ότι «η ΔΕΗ και οι αιγιαλοί θα είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ήδη ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες δεν θα είναι παρούσα».

 

Scroll to top