03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δώρο δισεκατομμυρίων στους επιχειρηματίες

Εναντι πινακίου φακής οι ιδιώτες θα βρεθούν με 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.768 Μεγαβάτ και με έτοιμο πελατολόγιο 2 εκατομμυρίων καταναλωτών.
      Pin It

ΑΘΗΝΑ - ΔΕΗ  (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)Του Βασίλη Γεώργα

 

«Μικρή ΔΕΗ – μεγάλο σκάνδαλο» θα μπορούσε να είναι η επόμενη μέρα του προωθούμενου διαμελισμού της ΔΕΗ, που γίνεται στο όνομα του «ανταγωνισμού», αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί δώρο δισεκατομμυρίων από την κυβέρνηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία εποφθαλμιούν από καιρό να μετατρέψουν το σημερινό δημόσιο μονοπώλιο σε ιδιωτικό ολιγοπώλιο.

 

Στο επίκεντρο είναι οι μεγάλης αξίας λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, στα οποία ουδέποτε επένδυσαν οι επιχειρηματίες της ενέργειας, αλλά αντίθετα έπαιξαν εξ αρχής το παιχνίδι της «βίαιης απελευθέρωσης» μέσω της σαλαμοποίησης της σημερινής επιχείρησης, για να βάλουν στο χέρι έναντι πινακίου φακής εγκαταστάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Τα περιουσιακά στοιχεία

 

Η «μικρή ΔΕΗ» θα είναι στην πραγματικότητα μια τεράστια επιχείρηση με συνολικά 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.768 Μεγαβάτ (τρεις λιγνιτικές, εκ των οποίων οι δύο υπερσύγχρονες της Μελίτης, επτά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, μια φυσικού αερίου και έξι ορυχεία), περίπου 3.000 εργαζομένους αλλά και τζίρο τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Περιουσιακό στοιχείο της νέας εταιρείας θα είναι και οι πάνω από 2 εκατομμύρια καταναλωτές οι οποίοι θα «εισφέρουν» υποχρεωτικά στους ιδιώτες και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη ΔΕΗ ή να αλλάξουν προμηθευτή αν δεν περάσουν έξι μήνες.

 

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από σήμερα και έχουν την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.ά., δεν γίνονται μόνο στο όνομα των καταναλωτών, αλλά και για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ίδιων των εργαζομένων. Χιλιάδες εργαζόμενοι κυρίως στη Δυτική Μακεδονία θα υποχρεωθούν να αλλάξουν εργοδότη χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει, ενώ ζήτημα δημιουργείται και με την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ που είναι ενσωματωμένη στα πάγια (μονάδες κ.ά.).

 

Πόσο, όμως, μπορεί να αξίζει μια τέτοια επιχείρηση για να αγοραστεί; Η κυβέρνηση διοχετεύει την πληροφορία πως με 1 έως 1,5 δισ. ευρώ θα ήταν «ικανοποιημένη» θέτοντας τον πήχη στα επίπεδα που προϋπολογίζεται να φτάσει το κόστος κατασκευής μόνο της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» που κατασκευάζει η ΔΕΗ.

 

Ακόμη κι ένα υποτιθέμενο τίμημα ύψους 1,5 δισ. ευρώ δεν καλύπτει καν τη λογιστική αξία της νέας εταιρείας, που υπολογίζεται σε πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, ενώ αντιστοιχεί σε λιγότερο από το μισό από την αξία των παγίων, τα οποία υπολογίζεται ότι αξίζουν πάνω από 4 δισ. ευρώ (σ.σ. για ολόκληρη τη ΔΕΗ το πάγιο ενεργητικό είναι 13 δισ. ευρώ).

 

Οι επίδοξοι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, που θα συνασπιστούν για να υποβάλουν προσφορές για τη «μικρή ΔΕΗ» είναι βέβαιο ότι θα πιέσουν για ακόμη χαμηλότερο τίμημα με επιχείρημα την ανάληψη δανείων 1,4 δισ. ευρώ (επί συνόλου 4,8 δισ. ευρώ για όλη τη ΔΕΗ) ή και μέρους των ανεξόφλητων λογαριασμών από καταναλωτές.

 

Τα περιθώρια κέρδους

 

Το ερώτημα αν η «μικρή ΔΕΗ» θα συμβάλει για να υπάρξει ανταγωνισμός στην αγορά σε επίπεδο καταναλωτή δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί. Αυτό που θα πετύχουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά είναι να παράγουν και άρα να πουλάνε οι ίδιοι εκ του ασφαλούς ενέργεια στο πελατολόγιο που θα τους παραχωρηθεί με χαμηλότερο κόστος παραγωγής από τις μονάδες φυσικού αερίου που ήδη διαθέτουν, και έτσι να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους.

 

Οι τιμές της κιλοβατώρας στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μειωθούν, αντίθετα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια σε βάρος των καταναλωτών, καθώς υπολείπονται αισθητά (πάνω από 20%) του μέσου όρου της Ε.Ε. και αυτό το παραδέχονται ανεπισήμως τόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί όσο και οι αρμόδιοι στα υπουργεία.

 

Scroll to top