Της Ελενας Βαρίνου
Με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποφασισμένους να μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για κατακερματισμό της ΔΕΗ και ταυτοχρόνως να επαναλαμβάνουν, μιλώντας για «εθνικό έγκλημα», πως θα ακυρώσουν, εφόσον αναλάβουν την κυβερνητική εξουσία, κάθε σχετικό νομοθέτημα άρχισε χθες το απόγευμα η πιο κρίσιμη συζήτηση του Α′ Θερινού Τμήματος της Βουλής.
Τα δύο ζητήματα
Η έναρξη της σοβαρής συνεδρίασης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ξεκίνησε με 1,5 ώρα καθυστέρηση, λόγω των ενστάσεων της αντιπολιτευτικής πλευράς σε δύο ζητήματα, ενός ελάσσονος σημασίας, αλλά ενδεικτικό της κυβερνητικής προχειρότητας και βιασύνης έναντι των δεσμεύσεων της χώρας στους δανειστές και ενός σοβαρότερου που αποκαλύπτει τη μικροπολιτική διαχείριση του ζητήματος. Διαμαρτυρήθηκαν, έτσι, τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά και οι ανεξάρτητοι Νικ. Κακλαμάνης και Π. Μουτσινάς για το γεγονός ότι το σχετικό κείμενο έφερε την υπογραφή του διοικητή πλέον της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και όχι του νυν υπουργού Οικονομικών. Αλλά κυρίως για το ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν κατέθεσε στα κόμματα τις όποιες αλλαγές προτίθεται να επιφέρει στο νομοσχέδιο (ορισμένες εκ των οποίων έχουν έρθει στη δημοσιότητα) προκειμένου να τις επεξεργαστούν οι βουλευτές πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν μάλιστα τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, εμφανίζοντας κείμενο του ΠΑΣΟΚ που περιελάμβανε πλαίσιο εννέα αλλαγών, σχετικές προφανώς με το προϊόν των πρόσφατων συνομιλιών Σαμαρά – Βενιζέλου. «Το ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει τις αλλαγές πριν τις καταθέσει ο υπουργός στην επιτροπή» αντέδρασε ο Π. Λαφαζάνης. «Πρόκειται προφανώς για προτάσεις, όπως αντίστοιχα έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν όλα τα κόμματα» απάντησε ο Γ. Μανιάτης. Την επιλογή της κυβέρνησης να μην προαναγγείλει τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ από την αρχή της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου, κατέκρινε και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση για λίγο, προκειμένου να ζητήσει την αναστολή της συζήτησης.
Δεν είναι απλό νομοσχέδιο
Το πρώτο ζήτημα χειρίστηκε, ως καθαρά τυπικό, ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Βλάχος επικαλούμενος την παρ. 7 του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής υποστηρίζοντας πως δεν υφίσταται θέμα.
Στο δεύτερο απάντησε ο υπουργός Γ. Μανιάτης, ο οποίος αναφερόμενος στον «σεβασμό» που επιδεικνύει η κυβέρνηση στους συνομιλητές της προανήγγειλε «βελτιώσεις» στις επιμέρους διατάξεις.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στη διάλυση της ΔΕΗ, καμία πολιτική νομιμοποίηση να περάσει από Θερινό Τμήμα της Βουλής αυτό το μείζον θέμα. Δεν συζητάμε ένα απλό νομοσχέδιο, συζητάμε τη διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας» άνοιξε την πολιτική αντιπαράθεση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος, για να κλιμακώσει ο Π. Λαφαζάνης: «Με διαδικασίες- εξπρές επιχειρείτε το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει συντελεστεί στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν διαλύετε και ξεπουλάτε απλώς μια επιχείρηση, αλλά τη μεγαλύτερη επιχείρηση, την κολόνα στην οποία χτίστηκε μεταπολεμικά η Ελλάδα. Στην ουσία ξεπουλάτε τη χώρα, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού» είπε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα – δεν αναγνωρίζουμε την εκποίηση της ΔΕΗ, εμείς θα την επαναφέρουμε σε δημόσια χέρια».
Ζήτησαν αναβολή
Αρτι αφιχθείσα, όπως δήλωσε, από το Αμύνταιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου μετέφερε στην Επιτροπή το μήνυμα των φορέων της Δυτ. Μακεδονίας «να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο – δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η περιοχή μας».
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., τόσο το ΚΚΕ, με τον Ν. Καραθανασόπουλος, σε ένδειξη μη «αναγνώρισης» ούτε καν της κοινοβουλευτικής συζήτησης, να μην προτείνει από την πλευρά του κόμματος εκπροσώπους φορέων, όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ., με τη βουλευτή του κόμματος Νίκη Φούντα να ζητεί την αναβολή της συζήτησης προκειμένου να «αντιμετωπισθεί ουσιαστικά» το θέμα.