03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Συντροφικά

 

Με διάθεση να σβήσει τη φωτιά ο Δημήτρης Καρύδης ανέλαβε χθες να απαντήσει για λογαριασμό Βενιζέλου στις αιχμές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καρικατούρα και δεν έχει διακριτή προοδευτική ταυτότητα. «Σημασία έχει να κοιτάμε μπροστά και όχι να βλέπουμε πώς έγινε το ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οφείλουν σεβασμό στους απλούς οπαδούς του κόμματος, στο 8% των ψηφοφόρων που επέμεινε να κρατήσει όρθια την παράταξη. Εχουν χρέος να κινηθούν ενωτικά προς αυτή την κατεύθυνση για να έχει μέλλον η παράταξη» σχολίασε κατευναστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη.

 

Δ.Κ.

…………………………………………

„Ορια ευπρέπειας

 

Θλιβερή για το Κοινοβούλιο ήταν η χθεσινή εικόνα σε επιτροπή που συζητούσε για τις λαϊκές αγορές. Η Φωτ. Πιπιλή (Ν.Δ.) άρχισε ξαφνικά να μιλά για «λαμόγια και παιδεραστές» δημοσίους υπαλλήλους, η Ραχήλ Μακρή (ΑN.ΕΛΛ.) αντέδρασε έντονα και ακολούθησε ένας διάλογος με πρωτοφανείς εκφράσεις. Ταυτόχρονα βουλευτές της Ν.Δ. άρχισαν να κάνουν χυδαία και προσβλητικά σχόλια εις βάρος της κ. Μακρή ότι «δεν έχει πάρει τα φάρμακά της» και «εδώ είναι Κοινοβούλιο και όχι φρενοκομείο». Η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για το επίπεδο της συζήτησης και έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγ. Μεϊμαράκη, με την οποία ζητά επιβολή κυρώσεων σε όσους «ξεπερνούν κάθε όριο ευπρέπειας».

 

Χ.ΙΩ.

 

………………………………………….

 

 „Τρόικα;

 

Πλήρη σύμπτωση απόψεων διαπίστωσαν στις συναντήσεις που είχαν ο «κομματικός» υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο «αντάρτης» περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο «αυτονομιστής» δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για θέματα όπως το λιμάνι και το Μετρό. Η ιδιότυπη αυτή συμφωνία σφραγίστηκε στη χθεσινή συνάντηση που εκκρεμούσε ανάμεσα στον υπουργό και τον δήμαρχο, καθώς οι συναντήσεις με τον περιφερειάρχη είχαν προηγηθεί. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων έχει διαμορφωθεί και οι τρεις δεσμεύτηκαν να εργαστούν προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Σαλονικιώτικη… τρόικα;

 

Ν.ΦΩΤ.

 

…………………………………………

„Συσκευασία

 

Σχολικά βιβλία με αφίσες του… Βαγγέλη Μαρινάκη έφτασαν να μοιράζονται σε σχολεία του Κιλκίς. Σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Ειρ. Αγαθοπούλου, επικαλούνται σχετική καταγγελία της ΕΛΜΕ Κιλκίς και αναφέρουν ότι «σχεδόν τα μισά δέματα των βιβλίων ήταν καλυμμένα με διαφημιστικά έντυπα του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου Πειραιά Βαγγ. Μαρινάκη, όπου το πρόσωπό του κάλυπτε μια ολόκληρη σελίδα Α4. Ανάμεσα στα φυλλάδια υπήρχε και αφίσα του Ηλία Ψινάκη».

 

Χ.ΙΩ.

 

……………………………………….

 

 „Επέτειος (2)

 

Πιστεύω ότι θα ήταν παράλειψη να μην προστεθούν λίγες λέξεις στο χθεσινό «παρασκήνιο» με τίτλο «Επέτειος»: Στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη συμμετείχε (ως υπουργός Εσωτερικών) ένας ακόμη αρχηγός πολιτικού κόμματος (του Συνασπισμού), πρώην σήμερα, ο φίλος από τα θρανία της Νομικής Αθηνών Νίκος Κωνσταντόπουλος. Φίλος (και συμπατριώτης) ήταν επίσης ο Τζαννής Τζαννετάκης, ο μόνος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων που παραιτήθηκε την επομένη της επικράτησης του στρατιωτικού πραξικοπήματος και που εξορίστηκε στη συνέχεια στα Κύθηρα. Εκεί, ο αείμνηστος Μανιάτης (γεννημένος στο Γύθειο) μετέφρασε το βιβλίο του μεγάλου Αγγλου ταξιδιωτικού συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ.

 

Ν.Γ.

 

……………………………………….

 

„Υπόθεση

 

Χθες, όπως γράφει δελτίο Τύπου της Βουλής, συναντήθηκε ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τον κ. Ιωάννη Πανταζόπουλο, πρόεδρο της ΠαΔΕΕ, και αντάλλαξαν ευχές και συγχαρητήρια για την έξοδο της χώρας στις αγορές και τους πολλούς τουρίστες που έρχονται. Τι είναι η ΠαΔΕΕ μάς εξηγεί το δελτίο Τύπου: «H Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) είναι Κοινοβουλευτικός Οργανισμός και συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στην ΠαΔΕΕ μετέχουν Ελληνικής καταγωγής Βουλευτές καθώς και πρώην Βουλευτές από νομοθετικά σώματα του εξωτερικού». Αυτόματα, σκέφτηκα τι είδους… πατριωτικά σχόλια θα πλημμύριζαν τα ελληνικά ΜΜΕ, αν πληροφορούμασταν ότι, λ.χ., ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής συνάντησε τους τουρκικής καταγωγής βουλευτές από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γερμανία, Αζερμπαϊτζαν κ.ο.κ.

 

Δ.Τ.

 

………………………………………..

„Στην Κουμουνδούρου

 

Αξιοθαύμαστος για την πνευματική και σωματική του υγεία ο Μανώλης Γλέζος. Eφτασε στο Στρασβούργο, ύστερα από πενθήμερο, κουραστικό, ταξίδι με αυτοκίνητο. Ευκαιρία να θυμηθούμε τι έγραφε ο ίδιος («Εθνική Αντίσταση 1940-1945») για την υποστολή της γερμανικής σημαίας: «Ο ένας κατάλαβε τον άλλον. Σε μας έλαχε ο κλήρος… απλοί, ανώνυμοι ερμηνευτές της φλόγας ενός ολόκληρου λαού, της θέλησής του, θα προβαίναμε στην υποστολή της γερμανικής σημαίας! Δώσαμε τα χέρια και χωρίσαμε. Το βράδυ ραντεβού στις 8, στην πλατεία Κουμουνδούρου…». Θα επανέλθει ο Μ. Γλέζος στην πλατεία Κουμουνδούρου. Θα ξαναδεί τους συντρόφους του. Eνας που δεν θα ξαναδεί είναι ο σύντροφός του στην ηρωική εκείνη πράξη. Ο αείμνηστος, σεμνός σε όλη του τη ζωή, Λάκης Σάντας.

 

Ν.Γ.

………………………………………..

„Ευρωβουλευτές

 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πρόκειται για ζήτημα υλικό, αλλά για ηθικό ζήτημα», είπε ο Μανώλης Γλέζος, αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις, σημειώνοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο η γερμανική κυβέρνηση να συνταξιοδοτεί τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εβραϊκής καταγωγής στο Ισραήλ και να αρνείται να αποζημιώσει τα θύματα του Γ´ Ράιχ». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε ότι «η αυταρχική εμμονή στις πολιτικές λιτότητας τροφοδοτεί την ακραία φτώχεια και στο έδαφος αυτό αναπτύσσονται τα ακροδεξιά, φασιστικά και ναζιστικά φαινόμενα», ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο συνιστά εκχώρηση κυριαρχίας». Η Κωνσταντίνα Κούνεβα σημείωσε ότι η «αδικία γεννάει τη βία. Εμείς δεν συμφωνούμε με τη βία και παλεύουμε για να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………

 

 „Δημοψήφισμα

 

«Ναι», αλλά υπό προϋποθέσεις, λέει το ΚΚΕ στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο Περισσός ανακοίνωσε χθες ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την απόσυρση, μεταξύ άλλων, του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «το αντικείμενο του δημοψηφίσματος» πρέπει να συμπεριλαμβάνει την «κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ”».

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………….

„Ελλάδα – Ιταλία

 

Ο Ματέο Ρέντσι έδειξε χθες μεγάλη αδυναμία στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε η γενιά που ταυτίζεται με τον Τηλέμαχο, να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι της κληρονομιάς που μας δόθηκε», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο Στρασβούργο. Μίλησε για τις βαθιές πολιτιστικές σχέσεις Ρώμης και Αθήνας, προχώρησε σε παραλληλισμό του Κολοσσαίου με τον Παρθενώνα, του Κικέρωνα με τον Περικλή, αναφέρθηκε στον μύθο του Οδυσσέα. Μας θύμισε, όμως, ότι όλα αυτά σήμερα επισκιάζονται από την κρίση, «οι πληγές της οποίας δεν έχουν ακόμη επουλωθεί». Μας είπε ότι χρειάζεται ανάπτυξη. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι πώς θα επιτευχθεί. Αυτό ακόμη να το μάθουμε.

 

Θ.Α.-Σ.

 

………………………………………

„Συγχαρητήρια

 

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τα δύο κόμματα που τη στηρίζουν, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστειλε χθες συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νεοεκλεγέντα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, κάνοντας λόγο για «σημαντική διάκριση». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδημούλης, έπειτα από ομόφωνη πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, εξελέγη τελικά με 302 ψήφους επί 690 εγκύρων ψηφοδελτίων (44% επί του συνόλου), και είναι ο μόνος Ελληνας στο προεδρείο της Ευρωβουλής.

 

Χ.Ιω.

 

……………………………………..

«Δεν με έχουν επινοήσει, υπάρχω»

 

Δημοσιογράφος από την ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο απηύθυνε ερώτηση (στα γαλλικά) για λογαριασμό ΜΜΕ στη μακεδονική γλώσσα, όπως είπε. Ο Τόνι Γκλάσεφσκι ρώτησε για τις εξελίξεις ως προς τη διένεξη για την ονομασία που κρατάει σχεδόν έναν αιώνα. Ο Αντ. Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι δεν γνώριζε πως υπάρχει μακεδονική γλώσσα, ενώ απέδωσε την όποια εμπλοκή στην αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ. Ο δημοσιογράφος αντέτεινε ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει σύμφωνα με γλωσσολογικές μελέτες και ντοκουμέντα της ίδιας της Ε.Ε., δεν επινοήθηκε και μάλιστα ομιλείται από τη μη αναγνωρισμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι «υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι κομμουνιστές», για να λάβει την απάντηση: «Συγγνώμη, κ. πρωθυπουργέ. Δεν με έχουν επινοήσει, υπάρχω».

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top