03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τα κελιά, η «κόντρα» στη Βουλή

Οι κρατούμενοι ανέστειλαν την απεργία πείνας και η αντιπαράθεση περνά στο Κοινοβούλιο, όπου ζητούμενο είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στο επίμαχο νομοσχέδιο - Ποια είναι τα σημεία που καλείται να αλλάξει ο Χαρ. Αθανασίου.
      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Νωρίς χθες το πρωί ανεστάλη η πανελλαδική απεργία πείνας στις φυλακές της χώρας με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Επιτροπής Αγώνα Φυλακών. Η είδηση είχε ήδη γίνει γνωστή νωρίτερα, αλλά η «Εφ.Συν.» όπως και άλλα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το θέμα περίμεναν να γίνει από τους ίδιους τους κρατούμενους η ανακοίνωση της αναστολής.

 

«Αναστέλλουμε την απεργία πείνας, αλλά δεν τερματίζουμε την κινητοποίησή μας. Αντίθετα, ανακτούμε τις δυνάμεις μας και προειδοποιούμε το υπουργείο ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τη λειτουργία του ελληνικού Γκουαντάναμο ούτε στη Δομοκό ούτε πουθενά. Παραμένουμε καχύποπτοι απέναντι στις βελτιωτικές προτάσεις του υπουργείου που θα κατατεθούν την Πέμπτη και είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αγωνιστούμε με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ για να ματαιώσουμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν θα βελτιωνόταν αν δεν κάναμε την απεργία πείνας [...]».

 

Τα μέσα ενημέρωσης

 

Το ολικό μπλακ άουτ που επιβλήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ -και ειδικά τα ραδιοτηλεοπτικά- για την πρωτόγνωρη και σε τόσο μαζική κλίμακα απεργία πείνας φυλακισμένων, αλλά και η υπεύθυνη στάση των απεργών που μετά από 9 ημέρες πήραν υπόψη τους την αυξανόμενη επικινδυνότητα να υποστούν πολλοί άνθρωποι μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία τους, τους οδήγησαν στην αναστολή.

 

Ενα σκληρό νομοσχέδιο για μεγάλη μερίδα κρατουμένων, και ειδικά αν διέπραξαν ένα αδίκημα από κοινού (ακόμα και 2-3 άτομα), πέρασε στα βουβά χάρη στην τηλεοπτική, ραδιοφωνική και έντυπη ομερτά. Ενα σκληρό πλαίσιο παραβιάσεων των δικαιωμάτων των φυλακισμένων σήμερα θα μπει προς ψήφιση στη Βουλή. Σήμερα θα συνεχιστεί η «κόντρα», δηλαδή η αγωνία και η επιχειρηματολογία των βουλευτών που θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των κρατουμένων, το Σύνταγμα και τους ευρωπαϊκούς νόμους απέναντι σε εκείνους που επιμένουν στην καταστολή, στο πειθαρχείο και στην απομόνωση.

 

Τα πλέον επίμαχα σημεία που κλήθηκε να αλλάξει ο υπουργός είναι:

 

 Ο τρόπος τού εκ των προτέρων ορισμού του «επικίνδυνου» κρατούμενου και η μεταγωγή του στις φυλακές απομόνωσης τύπου Γ και η περίοδος του αναγκαστικού εγκλεισμού. Ο εγκλεισμός με βάση το αδίκημα κι όχι τη συμπεριφορά ως κρατούμενου.

 

 Η στέρηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων στις φυλακές αυτές – όπως τα επισκεπτήρια συγγενών, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και φυσικά οι άδειες. Ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη όλα τα άλλα, όπως μεροκάματα, επισκέψεις συνηγόρων, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα θα απαλειφθούν από το νομοσχέδιο, ενώ ακόμα και το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα ζητήσει να αποκατασταθούν όλα ανεξαιρέτως τα προβλεπόμενα δικαιώματα και οι άδειες να δίνονται με ηλεκτρονική παρακολούθηση ή να συνεχίζουν να δίνονται σε όσους δεν έχουν κάνει καμιά παραβίαση.

 

 Το ζήτημα της χρήσης όπλων από την ΕΛ.ΑΣ. που θα αναλάβει την εξωτερική φύλαξη. Αν τελικά γίνει αυτό αποδεκτό, τα κόμματα ζητούν να χρησιμοποιείται το όπλο με όλους τους προβλεπόμενους και για τους εξωτερικούς φύλακες κανονισμούς που επιβάλλει ο Σωφρονιστικός Κώδικας.

 

 Ο διορισμός συνταξιούχων εισαγγελέων και δικαστικών ως μοναδικών πλέον διευθυντών φυλακών, που βάζει στην άκρη κάθε έννοια ειδικευμένου επιστήμονα με γνώση του ευαίσθητου αυτού αντικειμένου.

 

Αποφασίζει ο ίδιος

 

«Αυτό τορπιλίζει τη νέα σχέση που θεμελιώνει ο κρατούμενος με την πολιτεία, μέσω του σωφρονιστικού καταστήματος, διότι έχει τον ίδιο, που είτε τον παρέπεμψε είτε τον συνέλαβε είτε τον καταδίκασε, να αποφασίζει για τη μεταχείρισή του», παρατήρησε στην επιτροπή η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

 Η προβλεπόμενη ευνοϊκή μεταχείριση των μαρτύρων που θα καταδώσουν, αλλά και η μη πρόσβαση στη δικογραφία τέτοιων καταθέσεων αλλά και ο τρόπος και η διάρκεια «φύλαξης» προσωπικών στοιχείων κρατουμένων όπως DNA.

 

Υπάρχουν κι άλλες πολύ σοβαρές διατάξεις που οδηγούν σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση όχι μόνο σύμφωνα με τον νέο αλλά και με τον παλιό Σωφρονιστικό Κώδικα· διατάξεις που θα κριθούν σήμερα από την ψήφο των βουλευτών και με τις οποίες διαφώνησαν δικηγόροι, δικαστικές ενώσεις, σωφρονιστικοί, Ενώσεις για τα δικαιώματα και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συνέχεια στη σημερινή Ολομέλεια.

 

Scroll to top