kollectiva

03/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ART

«Η μπαλάντα της φυλακής» των KollektivA live στο «Kookoo»

Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου τους, το ροκ ανερχόμενο group του ελληνόφωνου heavy και rock ήχου, επιστρέφει με ένα live στο Kookoo σήμερα Πέμπτη στις 22:00. «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά ιδεολογικό» λέει ο τραγουδιστής τους Θανάσης Χουλιαράς.
      Pin It

Ένα εκκωφαντικό live ετοιμάζουν οι «KollektivA» στο «KOOKOO Live Music Bar» (Ιάκχου 17, Γκάζι) σήμερα Πέμπτη στις στις 22:00 (Είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα / κρασί)

Μετά από μελέτη και δουλειά μηνών, οι KollektivA παρουσιάζουν τον καινούργιο τους δίσκο «Μπαλάντα της Φυλακής», που αποτελείται από 4 πράξεις. Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στις συμβολικού (ή και όχι) χαρακτήρα «φυλακές του Κόσμου». Το σενάριο προσεγγίζει εκ νέου απαξιωμένες έννοιες όπως η ηθική και η δικαιοσύνη, αμφισβητώντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα και το μοιραίο.

Θέμα του έργου είναι το δίπολο «εγκλεισμός – απελευθέρωση» και είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde, «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ», το οποίο ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός έγραψε λίγο μετά τον εγκλεισμό του εκεί. Τον περασμένο Οκτώβρη μάλιστα, πάνω από 100 χρόνια μετά, αποφασίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το κλείσιμο της ιστορικής φυλακής, η οποία από το 1992 λειτουργούσε ως αναμορφωτήριο εφήβων.

kollectiva

Αυτό που κάνει η κρίση είναι να δημιουργεί περισσότερες ευθύνες στους δημιουργούς που σέβονται τον εαυτό τους και έχουν απαντήσει ξεκάθαρα το «which side are you on?» που θέτει απαιτητικά η εποχή μας. Με αυτή την έννοια η κρίση μπορεί να επιδράσει θετικά στους δημιουργούς».

Για τις αντιξοότητες της εποχής αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία εν μέσω κρίσης,  τραγουδιστής ο καλλιτέχνης Θανάσης Χουλιαράς λέει: «Οι πιο ζόρικοι καιροί αποσαφηνίζουν και ξεκαθαρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Έχω την αίσθηση πάντως, ότι μια φιλολογία που αναπτύσσεται με βαρύγδουπες δηλώσεις διαφόρων καλλιτεχνών για τον «ευεργετικό» ρόλο της κρίσης σε διάφορα επίπεδα, είναι προκλητική και χρειάζεται προσοχή. Την ίδια ώρα που η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων και των ανέργων- απ΄ ότι φαίνεται όχι οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες- στραγγαλίζεται και δυσκολεύεται να επιβιώσει, είναι τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου να ζητάς σχεδόν πανηγυρισμούς από τον κόσμο».

«Το βασικό πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά ιδεολογικό», αναφέρει ο καλλιτέχνης για τη σημερινή πραγματικότητα και την επιλεκτικότητα του κοινού για το πώς και που διασκεδάσει. «Η οικονομική κρίση ασφαλώς επηρέασε ως προς την άνεση με την οποία κάποιος αγοράζει μουσική ή πηγαίνει να δει ένα Live. Εκ των πραγμάτων οι επιλογές γίνονται πιο προσεκτικά. Από την άλλη, μέσα στο βούρκο αποχαύνωσης που επικρατεί καλλιτεχνικά, πρέπει να πω ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά ιδεολογικό. Είναι θέμα κριτηρίου δηλαδή. Τέλος, εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το live μας ως στείρο τρόπο διασκέδασης. Επικοινωνούμε και ψυχαγωγούμε. Φεύγουμε όλοι πιο γεμάτοι στο τέλος. Αυτό μάλλον κάνει κάποια διαφορά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

 

efsyn.gr

Scroll to top