Πέντε άνδρες έχασαν τη ζωή τους σήμερα Πέμπτη σε διάφορα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κάιρο, σε έκρηξη βόμβας και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά τις διαδηλώσεις με αφορμή την πρώτη επέτειο από την ανατροπή του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των υποστηρικτών του πρώην προέδρου και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Οι σημερινές κινητοποιήσεις ήταν μεγαλύτερες από τις προηγούμενες στις οποίες η συμμετοχή ήταν περιορισμένη, λόγω του νέου νόμου που απαιτεί την έγκριση των αρχών για την οργάνωση διαδηλώσεων.
«Στις 3 Ιουλίου οι Αιγύπτιοι θα εξεγερθούν, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του πραξικοπήματος και θα βαδίσουν από όλες τις πόλεις σε όλη την Αίγυπτο στις πλατείες της ελευθερίας σε όλες τις επαρχίες», τονίζεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης η «Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος».
Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στην πρωτεύουσα ήταν δρακόντεια καθώς τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είχαν αποκλείσει την κεντρική πλατεία Ταχρίρ ενόψει των διαδηλώσεων. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.
Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για τους ισλαμιστές και κυρίως για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Το κίνημα αυτό, που είχε κερδίσει όλες τις εκλογές μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, χαρακτηρίστηκε πρόσφατα «τρομοκρατική οργάνωση» και σχεδόν όλα τα ηγετικά στελέχη του έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ακόμη και σε θάνατο. Ο πνευματικός ηγέτης του, ο Μοχάμεντ Μπαντίε, έχει καταδικαστεί δύο φορές στην εσχάτη των ποινών.
Η αδιάλλακτη, αιματηρή καταστολή του κινήματος από τις αρχές έχει περιορίσει δραστικά τις δυνατότητες κινητοποίησης των Αδελφών Μουσουλμάνων τον τελευταίο χρόνο. Μέσα σε λίγους μήνες περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι συνελήφθησαν.
Για τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταστολή που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και συνεχίζεται χωρίς διακοπή, είναι η πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου. Μολονότι αρχικός στόχος ήταν οι φιλομορσικοί ισλαμιστές, η επιχείρηση καταστολής διευρύνθηκε και πλέον στρέφεται ακόμη και εναντίον προοδευτικών ακτιβιστών που πέρσι στήριζαν τον στρατό.
Στην Αίγυπτο διαδραματίζεται πλέον ένας πραγματικός δικαστικός πόλεμος καθώς τα δικαστήρια καταδικάζουν μαζικά δεκάδες διαφωνούντες, κυρίως με βάση έναν νόμο που χαρακτηρίζει «παράνομες» όλες τις διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει εκ των προτέρων άδεια από το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών.
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε πρόσφατα την «αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων, των φυλακίσεων, των βασανιστηρίων και των θανάτων ανθρώπων υπό κράτηση», γεγονός που όπως υποστηρίζει η οργάνωση «αποδεικνύει τη σοβαρή επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο τη χρονιά που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι». Επιπροσθέτως, υποστηρίζει ότι οι αρχές χρησιμοποιούν σήμερα «τις ίδιες μεθόδους βασανιστηρίων» όπως εκείνες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.
Σε αντίποινα, τζιχαντιστές αντάρτες εξαπολύουν συχνά επιθέσεις από τις οποίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 500 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ