04/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρήτη: ζευγάρι κατηγορείται για απάτη 10 εκατ. ευρώ

Επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού και οι δύο, φέρονται ότι είχαν στήσει «μηχανή» με αδήλωτα έσοδα και εικονικά τιμολόγια.
      Pin It

Tου Μάριου Διονέλλη

 

Με την καταβολή υψηλών χρηματικών εγγυήσεων και περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερο το ζευγάρι των Κρητικών επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού, μετά την προσαγωγή του στον ανακριτή με την κατηγορία της απάτης εις βάρος του Δημοσίου που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. Οι δύο επιχειρηματίες, που διατηρούν ξενοδοχεία αλλά και επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων στη Χερσόνησο, κατηγορούνται πως απέφυγαν την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία από τον έναν στον άλλο. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, στον 64χρονο είχε επιβληθεί πρόστιμο αρχικού ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ανώνυμης εταιρείας του. Για να αποφύγει τις υπέρ του Δημοσίου κατασχέσεις κατέστησε διαχειριστή την αδρανή μέχρι τότε δεύτερη Ανώνυμη Εταιρεία, διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας ήταν η 57χρονη σύζυγός του.

 

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία του 64χρονου συνέχιζε ουσιαστικά να εκμεταλλεύεται τις τρεις, μεγάλης επισκεψιμότητας ξενοδοχειακές μονάδες της, όμως τα προερχόμενα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έσοδα δεν πιστώνονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί υπέρ του Δημοσίου, αλλά σε αυτούς της εταιρείας της συζύγου του, η οποία εμφανιζόταν τυπικά ως διαχειρίστρια.

 

Εφοδος

 

Επειτα από έφοδο των αστυνομικών στις εγκαταστάσεις των εταιρειών στη Χερσόνησο εντοπίστηκε οργανωμένο λογιστήριο, όπου τηρούνταν τα βιβλία των τριών εταιρειών του 64χρονου και της συζύγου του. Μετά από επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων, διαπιστώθηκε πως το ύψος της απάτης ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αφορά τα έσοδα που δεν είχαν δηλωθεί και τους αναλογούντες φόρους που ποτέ δεν καταβλήθηκαν – μη απόδοση ΦΠΑ και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

 

Μετά την απολογία τους οι δύο επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αλλά με υψηλές χρηματικές εγγυήσεις, 80.000 ευρώ για τον σύζυγο και 20.000 ευρώ για τη σύζυγο, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση παρουσίας σε Αστυνομικό Τμήμα μία φορά τον μήνα, ενώ θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων μίλησαν για αβάσιμη έκθεση ελέγχου της Οικονομικής Αστυνομίας και ζήτησαν διορισμό πραγματογνώμονα που θα ελέγξει τα επίμαχα τιμολόγια για να ξεκαθαρίσει αν είναι εικονικά ή όχι.

 

Scroll to top