04/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακατεύεται η τράπουλα στο πολιτικό σκηνικό

Μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών βουλευτών επικρατεί παρασκηνιακός πυρετός στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ η κυβέρνηση μετά την αρχική της αμηχανία επέλεξε να κρατήσει επιθετική στάση.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου5

 

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 υπογραφές βουλευτών κάτω από το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο τεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ανακατεύει την «τράπουλα» στο πολιτικό σκηνικό, ενώ οι σχετικές διεργασίες εντείνονται μετά τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τους Πάνο Καμμένο, Φώτη Κουβέλη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Πάρι Μουτσινά. Αφενός η κυβέρνηση εμφανίστηκε αρχικά αμήχανη και επέλεξε τελικά την επιθετική στάση έναντι της πρωτοβουλίας, ενώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επικρατεί παρασκηνιακός «πυρετός» μετά την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, αναρωτιούνταν «από πότε συνιστά πολιτική ανωμαλία η προσφυγή στον λαό για να εκφράσει τη βούλησή του σχετικά με ένα μείζον πολιτικό θέμα, που αφορά το παρόν και το μέλλον της χώρας;».

 

«Δεν μπορούν να μιλάνε»

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης, άλλωστε, έθεσε το ερώτημα «αν πράγματι όλα αυτά γίνονται στο όνομα του “κοινού συμφέροντος”, τότε γιατί δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην ίδια την κοινωνία να αποφασίσει;». Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» τόνισε: «Δεν μπορούν να μιλάνε για σαμποτάζ και υπονόμευση αυτοί οι οποίοι ξεθεμελίωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα και όλες τις κοινωνικές κατηγορίες».

 

Στην Κουμουνδούρου απορρίπτουν άλλωστε και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, η οποία συνδέει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ με τα σχέδια εν όψει της επόμενης προεδρικής εκλογής. «Το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα άλλο ζήτημα. Θα έχουμε ευκαιρία να το δούμε. Τώρα μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν μέσα απ’ αυτήν επωάζονται και άλλες καταστάσεις, νομίζω ότι δεν αφορά τη σημερινή συζήτηση» είπε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το πιο ενδιαφέρον «παιχνίδι» ανοίγεται όμως στο πεδίο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συντάσσονται αναφανδόν με την αξιωματική αντιπολίτευση, στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς διεξάγονται επεξεργασίες που μπορεί να φέρουν για πρώτη φορά στο ίδιο συμπαγές στρατόπεδο τα τρία κόμματα. Η ΔΗΜΑΡ τοποθετείται θετικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ωστόσο στην Αγίου Κωνσταντίνου οι εσωκομματικές διεργασίες επιβάλλουν στον Φώτη Κουβέλη να κρατά γενικότερα «αμυντική στάση», ώστε να μην ανάψουν «φωτιές». Εξ ου και αποσυνδέει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη διάσπαση και εκποίηση υποδομών της ΔΕΗ.

 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το ΚΚΕ (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 6), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ». Οσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές το κλίμα φαίνεται να ευνοεί τη συλλογή υπογραφών από τη μεγάλη πλειοψηφία τους. Οι ανεξάρτητοι Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος εξέδωσαν χθες ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι συμπαρατάσσονται «στο ευρύτατο μέτωπο φορέων και κοινωνικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί πανελλαδικά για την απόσυρση του νομοσχεδίου».

 

Επαφές

 

Οι πέντε βουλευτές, που «εκπροσωπούν» ο καθένας και ένα ξεχωριστό πολιτικό σκεπτικό, έρχονται ήδη σε επαφή με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, με ορισμένους εξ αυτών να εκτιμούν ότι τελικά θα συγκεντρωθούν ακόμη 15 με 16 υπογραφές. Σε αυτό το σκηνικό οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι θα συγκεντρωθούν τελικά οι απαιτούμενες υπογραφές. Ο Πάνος Σκουρλέτης, άλλωστε, δήλωσε: «Νομίζω ότι οι 120 είναι πραγματικότητα», γεγονός στο οποίο κατατείνει και η θετική γνώμη που κατέθεσε στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.

 

Scroll to top