Προθεσμία έως την ερχόμενη εβδομάδα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρει τις 120 ψήφους ώστε να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Ακόμη όμως και αν βρεθούν τα απαραίτητα «κουκιά», στη συνέχεια απαιτούνται 180 «ναι» στο δημοψήφισμα, ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί, σενάριο που κρίνεται πολιτικά και πρακτικά αδύνατο.
Σύμφωνα με τα άρθρα 44 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο που αφορά «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά», απαιτείται σχετική πρόταση από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120. Ακολουθεί τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι. Εάν γίνει δεκτή, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει το δημοψήφισμα και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός νόμος (4023/11).
Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου στα τέλη Οκτώβρη του 2011, λίγες ημέρες πριν από την περιβόητη Σύνοδο των Κανών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καν θεσμικό πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα.
Εκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας
Το αίτημα των 120 βουλευτών πρέπει να υποβληθεί πριν δημοσιεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ψηφισμένο νόμο. Εμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες σημείωναν χθες ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για περισσότερους από έναν νόμους ταυτόχρονα, ούτε και για νόμους που έχουν ψηφιστεί εδώ και χρόνια και έχουν ήδη πάρει ΦΕΚ. Την όλη κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι δεν υπάρχει τακτική Σύνοδος της Βουλής, καθώς βρισκόμαστε σε Θερινά Τμήματα, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις η συγκέντρωση 120 υπογραφών συνεπάγεται την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας των 300.
Κύκλοι που πρόσκειται στην κυβέρνηση έλεγαν χθες ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλάβει και ψήφους χρυσαυγιτών βουλευτών, τότε θα τεθεί ηθικό και πολιτικό ζήτημα, ενώ εάν κατατεθούν ξεχωριστές προτάσεις με λιγότερες από 120 ψήφους η καθεμία (π.χ. από το ΚΚΕ), δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δύο προτάσεις θα συμψηφιστούν.
Στον αντίποδα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ απορρίπτουν τα όσα ακούγονται από κυβερνητικούς κύκλους και θεωρούν ότι ακόμη και αν καταθέσουν ξεχωριστές προτάσεις, αυτές οφείλουν να συναθροιστούν στα σημεία που συγκλίνουν.
Χάρης Ιωάννου