Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για πέντε χρόνια, διατήρηση των ίδιων συμβάσεων και των όρων εργασίας που έχουν με τη ΔΕΗ (μισθοί) και μεταφορά των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων στη νέα εταιρεία, υπόσχεται η κυβέρνηση ως αντίδωρο στους 3.000 εργαζόμενους που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
Οι προσθήκες αυτές στο νομοσχέδιο είναι και οι πιο ουσιαστικές για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τη δέσμη των αλλαγών που ενσωμάτωσε τελικά χθες στο νομοσχέδιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι των αντιδράσεων που πυροδοτεί η εύλογη ανησυχία των εργαζομένων στα ορυχεία και τις μονάδες της ΔΕΗ εξαιτίας της αναγκαστικής αλλαγής εργοδότη.
Επιπλέον στις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση διασφαλίζεται πως η «μικρή ΔΕΗ» θα αναλάβει όσες υποχρεώσεις έχει η ΔΕΗ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες όπου υπάρχουν εγκαταστημένες ή θα εγκατασταθούν μονάδες και ορυχεία.
Τέτοιες υποχρεώσεις αφορούν την καταβολή τέλους ή τις αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις εκτάσεων και τις εγκαταστάσεις οικισμών καθώς και τη χρήση των υδάτων από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων.
Ειδική προσθήκη-διευκρίνιση περιλαμβάνεται και ως προς το 30% των πελατών της ΔΕΗ που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ», με την επισήμανση πως θα απεικονίζει αναλογικά το προφίλ, ιδίως από την άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ανά κατηγορία πελατών.
Στο νομοσχέδιο εντάχθηκε και πρόβλεψη για την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πριν υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της «μικρής ΔΕΗ» που θα πωληθούν στον προτιμητέο επενδυτή.
Β.Γ.