04/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θολές αλλαγές

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης στο ήδη προβληματικό νομοσχέδιο έχουν ασάφειες και αντιφάσεις.
      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Εντεκα σελίδες με νομοτεχνικές βελτιώσεις παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης στο επίμαχο νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Αποκρυπτογραφήσαμε στο μέτρο του δυνατού τις αλλαγές που έχουν ασάφειες και αντιφάσεις στο ήδη προβληματικό από κάθε άποψη νομοσχέδιο.

 

1. Τα χρόνια αναγκαστικής παραμονής στις φυλακές Γ' (για όσα αδικήματα προβλέπονται από το νομοσχέδιο) από 10 γίνονται 4, ενώ αν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης επικινδυνότητας (με βάση τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη) τότε θα δίνεται παράταση για 2 και άλλα 2 (με νέα απόφαση). Αυτό αφορά και τους υπόδικους κρατουμένους αν έχουν πλην του αδικήματος κι ένα ακόμα στοιχείο επικινδυνότητας (;).

 

Δεν διευκρινίζεται αν αυτοί που θα έχουν καθείρξεις πάνω από 12 χρόνια θα πηγαίνουν στις Γ' με αμετάκλητες καταδίκες και 12ετή κάθειρξη κατά συγχώνευση. Διαφορετικά, αν η πρώτη ποινή είναι, για παράδειγμα, 80 συνολικά χρόνια πριν από το κατά συγχώνευση αυτό θα αφορά στρατιές κατηγορουμένων.

poli

Οι «δυνατότητες»

 

Με τις αλλαγές προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής του κρατουμένου σε εισαγγελέα κατά της απόφασης για μεταφορά σε φυλακή Γ’, ενώ ζητάει αιτιολογημένη εισαγγελική έκθεση για όσους κρίνονται κατά περίπτωση επικίνδυνοι.

 

Διευκρινίζει ποια κριτήρια λαμβάνονται υπόψη για να αποφασίζεται η ιδιαίτερη επικινδυνότητα και παραμονή για 4 χρόνια στις Γ' (πλην όσων πάνε εκεί με το καλημέρα).

 

2. Επιτρέπονται τελικά οι επισκέψεις των δικηγόρων και των συγγενών μέχρι τρίτου βαθμού στους κρατούμενους στις Γ’, αλλά όλα τα υπόλοιπα δικαιώματά τους (μεροκάματα, σπουδές κ.λπ.) θα καθοριστούν από τον νέο εσωτερικό κανονισμό που θα συνταχθεί. Οι άδειες απαγορεύονται πλην των κρατουμένων που σπουδάζουν και έχουν ήδη πάρει τρεις άδειες χωρίς παραβίαση. Δεν διευκρινίζεται όμως το τι θα γίνεται αν αφού πάει κάποιος εκεί περάσει σε μια σχολή.

 

3. Για όλους τους κρατουμένους με ισόβια (θυμίζουμε εδώ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι ισοβίτες από όλη την Ε.Ε.) θα χορηγείται η πρώτη άδεια στα 18 αντί στα 8 χρόνια (!) και η υπό όρους απόλυση μετά τα 20.

 

4. Τελικά οι διευθυντές των φυλακών δεν θα είναι αποκλειστικά συνταξιούχοι εισαγγελείς, αλλά θα προέρχονται από τον δημόσιο τομέα (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

 

Scroll to top