Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Στην πλήρη αποδόμηση του προωθούμενου συστήματος «αξιολόγησης» που ευαγγελίζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προχωρά η Ενωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ), καταγγέλλοντας επιπλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κινείται στο πλαίσιο της φράσης: «Οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».
Οι πιέσεις του υπουργού
Και αυτό γιατί ο υπουργός πιέζει για την έκδοση των αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστών, την εφαρμογή δηλαδή της πρώτης φάσης της διαδικασίας, αγνοώντας, πρώτον, τις σοβαρές ενστάσεις που αφορούν τη συνταγματικότητα του νόμου (π.χ. Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής), δεύτερον τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της επιστημονικής κοινότητας και τρίτον, την απουσία των στοιχειωδών και αναγκαίων προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που θα προκύψουν καθημερινά σε όλες τις υπηρεσίες.
Μετά τις ισχυρές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από πλευράς εργαζομένων και αιρετών, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κάνει μια επιθετική ρελάνς, απειλώντας δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες με πειθαρχικές διώξεις για τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης.
Κατηγόρησε επιπλέον τους πρώτους ότι παρανομούν, επειδή δεν ασκούν ένδικα μέσα (εφέσεις) κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαίωναν συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.
Η ΕΝΑΠ υπενθυμίζει ότι ο υπουργός εμμένει σε ένα σύστημα που πρωτοεφαρμόστηκε στο Δημόσιο πριν από 23 χρόνια, απέτυχε και αποσύρθηκε και από τον ιδιωτικό τομέα (βλ. Microsoft) και «επανέρχεται στο προσκήνιο ως μεταρρύθμιση για να διαλύσει την κρατική μηχανή».
Περαιτέρω, αποδομώντας τα όσα υποστηρίζει το ΥΔΜΗΔ, η Ενωση υπογραμμίζει ότι η προωθούμενη «αξιολόγηση», μεταξύ άλλων, στηρίζεται:
• Στην προσπάθεια να μετατραπούν κριτήρια, που επί του παρόντος είναι αδύνατον να μετρηθούν, σε μετρήσιμα.
• Σε αξιολογητές που δεν έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικές διαδικασίες (απευθείας αναθέσεις προϊσταμένων) και δεν έχουν κουλτούρα αξιολόγησης.
• Σε ένα σύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη στοχοθεσίας.
• Στη σύγκριση των υπαλλήλων μεταξύ τους και όχι σε σχέση με αυτό που έχει εκ προοιμίου συμφωνηθεί ως επιδιωκόμενος στόχος προς επίτευξη. Εισάγει, έτσι, αυθαίρετα την έννοια της «συγκριτικής αξιολόγησης» με τρόπο που δεν συνάδει με τη διοικητική επιστήμη, την παιδαγωγική και άλλα πεδία εφαρμογής μεθόδων αξιολόγησης και δρα διασπαστικά.
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση
Από την πλευρά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούν τους συναδέλφους τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για την «αξιολόγηση», να παραμείνουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση και προειδοποιούν ότι «οποιαδήποτε σκέψη αλλά και προσπάθεια ποινικοποίησης και τρομοκράτησης όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία της εφαρμογής της δήθεν «αξιολόγησης» όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα λάβει ως απάντηση τη συνολική, σκληρή και μαζική αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο», όπως τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.