panelladikes

04/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οίκαδε» φωνάζουν οι υποψήφιοι

Παρά τη γενική άνοδο, που προδιαθέτει για σκληρό ανταγωνισμό στις περιζήτητες σχολές, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών συνιστούν δυσεπίλυτο γρίφο για την πορεία των βάσεων, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν η αύξηση των θέσεων στην περιφέρεια και η διεύρυνση των μετεγγραφών.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Σε μαγική εικόνα εξελίσσεται για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών η πορεία προς τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι καλές επιδόσεις που δείχνουν μια ανοδική πορεία στα περισσότερα επιστημονικά πεδία και η επιστροφή της γνωστής εικόνας του σκληρού ανταγωνισμού στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές αποτελούν τη μια όψη των φετινών πανελλαδικών.

 

Η αντίθετη όψη περιλαμβάνει τη μείωση των υποψηφίων που συμμετείχαν, φέτος, στις εξετάσεις (από 80.958 πέρυσι σε 80.279), την αύξηση των θέσεων στην περιφέρεια και, κυρίως, το πρόσφατο νέο δεδομένο της (περαιτέρω) διεύρυνσης των μετεγγραφών. Αποτέλεσμα; Η αβεβαιότητα ως προς την τελική διαμόρφωση αυτού του δύσκολου παζλ, από το οποίο δεν θα λείπουν οι διαφορετικές ταχύτητες και κατευθύνσεις των βάσεων ανά σχολή ακόμη και μέσα στα Επιστημονικά Πεδία.

el1

«Αστυφιλία»

 

Η επαναφορά της αιώνιας μάχης για τις δημοφιλείς σχολές, καθώς και της τάσης συγκέντρωσης φοιτητικού πληθυσμού στα αστικά κέντρα με παράλληλη ερήμωση της περιφέρειας δεν προεξοφλεί την πορεία των βάσεων, αντιθέτως, ενδέχεται να προκαλέσει εκπλήξεις. Οι ρεαλιστικές επιλογές ελέω κρίσης, η κατανομή των θέσεων (περισσότερες στην περιφέρεια, λιγότερες στα αστικά κέντρα), η διάθεση του 20% εξ αυτών (από τις άλλοτε ειδικές κατηγορίες) στη γενική σειρά και, τέλος, οι μετεγγραφές -τις οποίες θα διεκδικήσουν περί τις 20.000 υποψήφιοι- δημιουργούν έναν απρόβλεπτο συνδυασμό που ενδέχεται να προκαλέσει αρκετές ανισορροπίες ακόμα και ανάμεσα σε ομοειδή τμήματα κέντρου και περιφέρειας.

 

Ητοι, να ξαναδούμε το φαινόμενο της υψηλής βάσης μιας σχολής στο κέντρο και πολύ χαμηλότερης της ίδιας ή αντίστοιχης στην περιφέρεια ή ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή συνωστισμό και συνεπώς άνοδο των βάσεων σε ορισμένα περιφερειακά Ιδρύματα (από τρίτεκνους, πολύτεκνους) και αντίθετη εικόνα σε αντίστοιχα τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων. Συνιστά άλλο θέμα το γεγονός ότι μπορεί τα τελευταία να γεμίσουν μέσα σε λίγους μήνες… Με άλλα λόγια, οι φετινές πανελλαδικές μπορεί να κύλησαν ομαλά, χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις, ωστόσο επιφυλάσσουν τις εκπλήξεις για το τέλος.

 

Αποτελέσματα

 

Σε ό,τι αφορά τις βαθμολογικές επιδόσεις καταγράφουμε:

 

Η Εκθεση, φέτος, ήταν η χειρότερη παγίδα για τους υποψηφίους. Σημείωσε ιστορικό χαμηλό στους αριστούχους, αφού μόλις το 0,93% κατάφερε να πετύχει βαθμούς 18-20, ενώ αυξήθηκε δραματικά το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση (20,01% φέτος έναντι 12,99% πέρυσι). Οι περισσότεροι έγραψαν 12-14,9% (38,89%). Λιγότεροι στην κλίμακα 15-17,9 (21,22%) ενώ στην αντίστοιχη 10-11,9 στριμώχτηκαν αρκετοί υποψήφιοι και αρκετά περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι (18,96% έναντι 15,81% πέρυσι) σε αντίθεση με όλες τις άλλες υψηλότερες βαθμολογίες που είναι χειρότερες από τις περσινές.

 

Στη Θεωρητική, τα Αρχαία και η Ιστορία Κατεύθυνσης δυσκόλεψαν, όπως πάντα, τους υποψηφίους. Τα Αρχαία λιγότερο, αν ληφθεί υπόψη η γενική βελτίωση σε σχέση με την περσινή αξέχαστη χρονιά. Ωστόσο, το μάθημα αυτό μαζί με την Ιστορία εξακολουθούν να σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας (κατατασσόμενα στην πρώτη πεντάδα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες, ήτοι κάτω από τη βάση του 10). Η δε Ιστορία, φέτος, άφησε σχεδόν τους μισούς κάτω από τη βάση (49,76%), ενώ σε όλες τις βαθμολογίες πάνω από τη βάση η εικόνα είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, με την ψαλίδα να ανοίγει περισσότερο στις άριστες βαθμολογίες. Στην κλίμακα 18-20 έφθασε το 15,34% των υποψηφίων σε σχέση με το 18,71% πέρυσι, αλλά και τα ποσοστά περασμένων χρόνων που ήταν όλα υψηλότερα. Ακόμη μεγαλύτερη η αποτυχία στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ανήκει στα μαθήματα στα οποία παραδοσιακά οι υποψήφιοι σκοντάφτουν.

 

Στη Θετική Κατεύθυνση υπάρχει η ευχάριστη έκπληξη της Φυσικής η οποία, αντιστρόφως ανάλογα με τη μαύρη περσινή χρονιά, συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά αριστείας, για την ακρίβεια διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, παραπέμποντας σε παλιές καλές εποχές. Βαθμούς 18-20 έγραψε το 18,03% έναντι 9,82% πέρυσι, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός όσων έγραψαν 15-17,9 (22,13% από 19,12%). Ακόμη καλύτερη η εικόνα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Ενδεικτική η διαφορά στους άριστους. Εγραψε 18-20 το 15,12% έναντι 2,47% πέρυσι.

 

Η εικόνα των αριστούχων ανά μάθημα είναι: Λιγότεροι στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία, Χημεία-Βιοχημεία και οι περισσότεροι στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Φυσική, Βιολογία, Αρχαία, Λατινικά και στα μαθήματα κατεύθυνσης Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική.

 

Βάσεις

 

Σε ό,τι αφορά τη διακύμανση των βάσεων, εκτιμάται άνοδος σε όλα τα πεδία με εξαίρεση το πέμπτο όπου καταγράφεται σημαντική μείωση των υποψηφίων (20,6%) με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι βάσεις των σχολών αυτών. Ειδικότερα:

 

Οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης σε αρκετά μαθήματα σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το ποσοστό των αριστούχων αυξήθηκε, έστω οριακά.

 

Σε σχέση με πέρυσι είναι μικρές οι διαφορές στις μεσαίες βαθμολογίες που απαιτούνται για το δεύτερο πεδίο.

 

Η μεγάλη αύξηση των αριστούχων στο τρίτο πεδίο θα ανεβάσει τις βάσεις στις υψηλόβαθμες, αλλά ενδέχεται να μειώσει τις μεσαίες (ΑΕΙ αλλά και ΤΕΙ) καθώς οι αντίστοιχοι βαθμοί μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι.

 

Περισσότεροι οι αριστούχοι και στο τέταρτο πεδίο, άρα αναμένεται αύξηση και σ’ αυτό.

 

Η σημαντική μείωση των υποψηφίων εκτιμάται ότι θα επιφέρει πτώση στο πέμπτο πεδίο.

 

Scroll to top