04/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΙΚΗ ΛΑΖΑΡΟΥ, 70χρονη απόφοιτη Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και υποψήφια στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις

«Περίμενα να πάω καλύτερα, ήθελα… Κοινωνιολογία»

      Pin It

Συνέντευξη στην Ανθή Παζιάνου

 

«Εχω κάποιες δουλίτσες στην αγορά αύριο και δεν θα μπορέσω, μήπως σας βολεύει να περάσετε τώρα από το σχολείο;». Φυσικά και έτρεξα να βρω τη Νίκη Λαζάρου, η οποία μόλις μία μέρα πριν έλαβε το χαρτί με τους βαθμούς της και ήταν λίγο στενοχωρημένη με τ’ αποτελέσματα…

el2

Οταν πήγε να γραφτεί στο Εσπερινό Γυμνάσιο, οι καθηγητές τη ρώτησαν πού είναι το παιδί ή το εγγόνι της. Κι εκείνη απάντησε: «Εγώ είμαι, με θέλετε;». Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 70 της χρόνια, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη μοναδική εμπειρία της να γυρίσει στα θρανία και να νιώσει, όπως ένιωθαν τα παιδιά της αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν έδιναν εισαγωγικές εξετάσεις. Μόνο που εκείνη εξετάστηκε με το «νέο» σύστημα, τις πανελλαδικές, και από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.

 

• Από μικρή σάς άρεσαν πιο πολύ τα θεωρητικά μαθήματα;

 

Από μικρή μού άρεσαν τα μαθηματικά και η έκθεση. Εγραφα ατέλειωτα στα τετράδια, τέλειωνα τα μολύβια κι ο πατέρας μου φώναζε «πότε προλαβαίνω και τα τελειώνω και δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε άλλα». Οταν τέλειωσα το Δημοτικό, ήξερα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να με αφήσουν να συνεχίσω το σχολείο. Αντίθετα, ο σκοπός τους ήταν να με παντρέψουν, γιατί εκείνη την εποχή ήταν όλο με προξενιά. Εφυγα στα 22 μου για Νότια Αφρική και παντρεύτηκα. Περίμενα ότι ο άντρας μου θα ήταν πλούσιος, αλλά δεν ήταν. Αποκτήσαμε δύο παιδιά, αλλά μετά χήρεψα και ύστερα από χρόνια, το 1991, παντρεύτηκα τον Τομ από την Ιρλανδία. Μου είπε κάποια στιγμή το 2008 η αδερφή μου ότι, για να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια, έπρεπε να πάει στο ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας). Ξεσηκώθηκα κι εγώ! Μάλιστα εγώ πήγα κανονικά δύο χρόνια, ενώ η αδερφή μου με τις φίλες της τα παράτησε μετά από μια εβδομάδα, ένα μήνα. Μόνο που, όταν πήγα εγώ στο ΣΔΕ, ο μαθηματικός μας έπαιρνε σύνταξη και έτσι είχα πολλά κενά. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πήγα στη Θετική.

 

• Και από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις πανελλαδικές;

 

Α… ναι! Αλλά δεν έγινε έτσι απλά. Οταν τελειώσαμε το ΣΔΕ, ήρθε και με βρήκε η καθηγήτριά μου, η φιλόλογος Μαρία Χατζηγιαννάκη, και μου είπε: «Νίκη, πρέπει να συνεχίσεις και μάλιστα σε Γενικό Λύκειο». Με έσπρωξε, κι εγώ άλλο που δεν ήθελα! Ενιωθα μεγάλη απόσταση από τους συμμαθητές μου. Με τα μικρά παιδιά και τους μεγάλους τα πάω καλά. Με τις ηλικίες άνω των 18 και κάτω των 50 έχω πρόβλημα! Μια φορά είχα πει στην κυρία ότι κάτι παιδιά είχαν βάλει ουίσκι και έπιναν στο πλαστικό ποτήρι αντί για καφέ! Δεν άντεξα, ήθελα να το πω από σεβασμό! Οταν, όμως, κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σχολείου, κατάλαβα ότι τα παιδιά με εκτιμούν. Μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις πανελλαδικές! Τότε ήταν που το πήρα απόφαση! Μόλις είδα όμως τους βαθμούς μου, έπαθα μεγάλο σοκ! Περίμενα να τα πάω καλύτερα, γιατί ήθελα να περάσω στην Κοινωνιολογία. Θα τη δηλώσω τη σχολή, αλλά, αν δεν τα καταφέρω, δεν θα το ξαναπεράσω αυτό το βάσανο!

 

Scroll to top