Του Γιάννη Μπασκάκη
Μόνο με τη λέξη «σφαγή» μπορεί να χαρακτηριστεί ο εξαπλασιασμός του ποσοστού των μαθητών της Α’ Λυκείου που έμειναν μετεξεταστέοι το 2014. Ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 4%, φέτος άγγιξε το 24%, με αποτέλεσμα σχεδόν ένας στους τέσσερις μαθητές της Α’ Λυκείου να έχει «κοπεί». Την αρνητική πρωτιά, ξεπερνώντας τον μέσο όρο, καταλαμβάνουν μαθητές που προέρχονται από φτωχότερες λαϊκές και εργατικές συνοικίες του λεκανοπεδίου και άλλων περιφερειών, καθώς και από τουριστικές και μικρές νησιωτικές περιοχές.
Τα στοιχεία αυτά, από το 65% των σχολείων, παρουσίασε η ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ, όπως έχει ενημερώσει η «Εφ.Συν.» από χθες, το υπουργείο Παιδείας, ομολογώντας εμμέσως την αποτυχία του νέου εξεταστικού συστήματος, αλλάζει με τροπολογία τον τρόπο υπολογισμού των βαθμών στην Α΄ Λυκείου, αντικαθιστώντας το προαπαιτούμενο της επίτευξης του 10 σε κάθε ξεχωριστό κλάδο (μάθημα), με την επίτευξη του 10 ως μέσου όρου των επιμέρους κλάδων.
«Η διορθωτική κίνηση του υπουργείου είναι μισή. Πρόκειται για μπαλώματα, καθώς τα προβλήματα αυτού του συστήματος είναι δομικά», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, και προσέθεσε ότι το συγκεκριμένο σύστημα «εκτρέπει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του Λυκείου σε εξετασοκεντρικό», ενώ οι μαθητές «αντιμετωπίστηκαν ως πειραματόζωα όλη τη χρονιά».
Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί μαθητές έμειναν μετεξεταστέοι στη Ζάκυνθο (46,4%) και ακολουθούν η Ξάνθη (40,9%), το Ρέθυμνο (38,2%) και το Λασίθι (38,0%). Το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν λαϊκές γειτονιές και όπου ζουν αρκετά παιδιά μεταναστών, είχε ποσοστό μετεξεταστέων 30,6%. Στις ΕΛΜΕ της Δυτικής Αττικής τα ποσοστά κυμαίνονται από 18,6% έως και 26,5%, ενώ στις ΕΛΜΕ της Ανατολικής Αττικής από 19% έως 28,1%. Στην εργατική περιοχή των Ανω Λιοσίων οι μετεξεταστέοι έφτασαν το 32,7% και της Ελευσίνας το 31,4%. Στην τουριστική περιοχή της Χαλκιδικής το ποσοστό ήταν 31,7% και της Κεφαλονιάς στο 31%, ενώ ανάλογα ποσοστά είχαμε και σε μικρές νησιωτικές περιοχές που πληρώνουν τα εκπαιδευτικά κενά, όπως η Β΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων (36,1%) και η Ικαρία (28,2%). Πάνω από 30% και σε Λακωνία (32,1%), Α΄ Μεσσηνίας (30,9%) και Ηράκλειο (30,5%).
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, υπήρξε σχολείο που το ποσοστό των μετεξεταστέων του έφτασε το 75%, ενώ σε άλλο από τους 156 μαθητές κόπηκαν φέτος οι 81, ενώ πέρυσι είχαν κοπεί μόλις τρεις!