Του Μάνου Τσαλδάρη
Τη σύλληψη δύο χάκερ που είχαν αναστατώσει το facebook με τη δημιουργία ενός ιού ο οποίος εγκαθιστούσε και ενεργοποιούσε στα κομπιούτερ ανυποψίαστων χρηστών ένα ειδικό πρόγραμμα αποκωδικοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών ανακοίνωσαν χθες οι διωκτικές αρχές.
Πρόκειται για δύο νεαρούς, 31 και 27 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία προχθές το πρωί στα σπίτια τους στην Αττική και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση απορρήτου υπολογιστών, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Μηνύματα-παγίδες
Οι δύο χάκερ ήταν οι δημιουργοί ενός λογισμικού με τη διεθνή κωδική ονομασία «Lecpetex», το οποίο διέδιδαν κυρίως μέσω του facebook, με αποτέλεσμα να «μολυνθεί» μεγάλος αριθμός υπολογιστικών συστημάτων παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα εγκαθιστούσαν τον ιό σε προσωπικά μηνύματα που διαμοίραζαν στους χρήστες του facebook και όταν εκείνοι «διάβαζαν» το μήνυμα εγκαθίστατο στο κομπιούτερ ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιούσε τη μνήμη της κάρτας γραφικών. Εν αγνοία του χειριστή του κομπιούτερ ο ιός αποκωδικοποιούσε τις συναλλαγές με το ψηφιακό – εικονικό νόμισμα bitcoin.
Με ανάλογο τρόπο οι συλληφθέντες διέδιδαν τον ιό μέσω δημοφιλών προγραμμάτων -όπως παιχνίδια, τραγούδια και κινηματογραφικές ταινίες που «κατεβαίνουν» δωρεάν- μετατρέποντας σε «σκλάβους» (slaves) τα «μολυσμένα» κομπιούτερ.
Παράλληλα, όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί, υπέκλεπταν τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικών πορτοφολιών τα οποία περιείχαν ψηφιακά – εικονικά νομίσματα (bitcoins) και τα μετέφεραν σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους. Συγκεκριμένα, οι δύο νεαροί είχαν αποκτήσει τη διεύθυνση ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού, το οποίο εκτιμάται ότι περιείχε bitcoins αξίας 23.000 ευρώ. Οι δύο χάκερ κατηγορούνται ακόμη ότι υπέκλεπταν κωδικούς πρόσβασης πάσης φύσεως -όπως e-banking, Paypal κ.ά.- τους οποίους καταχωρούσαν σε βάση δεδομένων με άγνωστους για τους αστυνομικούς σκοπούς. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αστυνομικοί ανέφεραν την υποκλοπή κωδικού ασφαλείας μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι χάκερ μέσα από την αποκωδικοποίηση των συναλλαγών με bitcoins κρατούσαν για τους ίδιους την καθορισμένη διεθνώς «προμήθεια» για τέτοιου είδους πράξεις. Στη συνέχεια αυτά τα εικονικά χρήματα μέσω υπηρεσιών που ευδοκιμούν στον Ιντερνετ τα μετέτρεπαν σε ευρώ.
Τι είναι το bitcoin
Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό – εναλλακτικό νόμισμα, το οποίο «εφευρέθηκε» το 2008 στην Αμερική από έναν άγνωστο, που δήλωνε Ιάπωνας και υπέγραφε ως Satoshi Nakamoto, και χρησιμοποιείται ως ένα διαπροσωπικό σύστημα πληρωμών με το οποίο ο χρήστης «πληρώνει» για υπηρεσίες και προϊόντα μέσω του διαδικτύου. Βασικό του μέλημα –σύμφωνα με τις διακηρύξεις– είναι η ασφάλεια και η ανωνυμία που παρέχει στις συναλλαγές.
Το σύστημα χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογράφησης τόσο για τη διαχείριση των χρημάτων, όσο και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών. Οταν γίνεται μια συναλλαγή (π.χ. μια αγοραπωλησία) με bitcoin, το σύστημα επιβεβαιώνει τις διευθύνσεις των δύο διαφορετικών ηλεκτρονικών πορτοφολιών (wallets), του αγοραστή και του πωλητή. Οι υπολογισμοί για την «επιβεβαίωση» γίνονται με ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο αποκαλείται bitcoins miner (εξορύκτες ψηφιακών νομισμάτων) και είναι απαραίτητο για να αποκρυπτογραφηθούν οι αλγόριθμοι που προστατεύουν το σύστημα.
Γι’ αυτή τη «δουλειά» και ανάλογα με την ποσότητα που αποκωδικοποιεί αυτό το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί να δίνεται ως «αμοιβή» ή «προμήθεια» στον χρήστη που παραχωρεί εθελοντικά το κομπιούτερ του ένα ποσό bitcoins, το οποίο κατατίθεται στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι.
Με τον τρόπο που λειτουργεί το όλο σύστημα με τις συνεχείς επιβεβαιώσεις των συναλλαγών, το ψηφιακό νόμισμα όσον αφορά τους χάκερ είναι απρόσβλητο. Το σύστημα αναγνωρίζει τα διπλά bitcoins ως αντίγραφα και τα απορρίπτει. Το μόνο που μένει στους χάκερ είναι να μπουν σε ιστοσελίδες που «φυλάσσουν» τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια πελατών τους και να τα «κλέψουν».
Η χρήση των bitcoins από τότε που ξεκίνησε ώς σήμερα έχει «κατακτήσει» ολόκληρο τον κόσμο, με συνέπεια αρκετοί χρήστες αλλά και εταιρείες να το προτιμούν για τις συναλλαγές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας χρησιμοποιείται ακόμα και από καφέ – ρεστοράν αλλά και από ένα ιδιωτικό ΚΤΕΟ στην Εύβοια.
Γκρίζες νομικές ζώνες
Ιδιαίτερη προτίμηση όμως έχουν στο συγκεκριμένο «νόμισμα» και οι ανά τον κόσμο μαφίες, καθώς, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, αγοράζονται και πωλούνται με bitcoins κυρίως ναρκωτικά, με μηνιαίο τζίρο που αντιστοιχεί σε 2 εκατ. δολάρια. Εντούτοις το σύστημα δεν έχει κηρυχτεί πουθενά παράνομο, ενώ μια μελέτη του νομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Temple των ΗΠΑ αποφαίνεται ότι «τα bitcoins και οι χρήστες τους εμπίπτουν σε μια γκρίζα περιοχή της ομοσπονδιακής και πολιτειακής νομοθεσίας, λόγω της μοναδικής φύσης τους να μην έχουν καμία κεντρική εξουσία και να μην έχουν εκδοθεί από δημόσια οντότητα, ελεγχόμενη από επιχειρηματική οντότητα».