Πίνακας του Κορό και γλυπτά του Ντεγκά αντί για φόρο κληρονομιάς
Εκτός από κορυφαίος στη ζωγραφική, ο Λουσιάν Φρόιντ φαίνεται πως ήταν καλός και στα οικονομικά. Πριν πεθάνει το 2011 σε ηλικία 88 ετών, είχε φροντίσει να δωρίσει με τη διαθήκη του στο βρετανικό κράτος έναν πίνακα του Κορό και τρία γλυπτά του Ντεγκά ως αντιστάθμισμα σε φόρο κληρονομιάς ύψους 2,34 εκατ. λιρών. Είχε ορίσει μία προϋπόθεση: τα έργα να βρίσκονται μόνιμα σε δημόσια θέα.
Ετσι τη Δευτέρα αποκαλύφτηκε στη National Gallery του Λονδίνου το υπέροχο πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο Γάλλος ζωγράφος του 19ου αιώνα Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, «Η Ιταλίδα ή Γυναίκα με κίτρινο μανίκι». Ο Φρόιντ είχε αποκτήσει τον πίνακα σε δημοπρασία το 2001, ενώ οι δύο προηγούμενοι ιδιοκτήτες του ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός Εντουαρντ Ρόμπινσον και ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος. Τα τρία γλυπτά του Εντγκάρ Ντεγκά («Horse Galloping on Right Foot», «The Masseuse», «Portrait of a Woman: Head Resting on One Hand») δωρήθηκαν στην Courtauld Gallery.
Ο Φρόιντ αποφάσισε να δωρίσει τα έργα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη χώρα, που υποδέχτηκε την εβραϊκή οικογένειά του, το 1933, μετά την άνοδο του Χίτλερ. Ο Λουσιάν, εγγονός του «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, ήταν τότε 11 ετών, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα το 1939. Οι Βρετανοί πλέον δεν καυχιούνται μόνο για τον ζωγράφο που καθόρισε την τέχνη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Αναγνωρίζουν επιπλέον ότι η μεγάλη δωρεά του εμπλουτίζει την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Εκκεντρικός και ιδιοφυής, λάτρης της σάρκας στον καμβά και στη ζωή, συλλέκτης αλλά και τζογαδόρος ο Λούσιαν Φρόιντ όσο ανίχνευε το ανθρώπινο σώμα και την ψυχή στους πίνακές του, άλλο τόσο προστάτευε τον ιδιωτικό του χώρο. Ηταν τακτικός επισκέπτης της National Gallery, ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε τις προτιμήσεις του. «Ηταν ο πιο απρόβλεπτος επισκέπτης» λέει ο Νίκολας Πένι, διευθυντής του μουσείου, στην «Guardian».
Πάντως οι δυο τους είχαν συζητήσει την επιθυμία του Φρόιντ να αφήσει στο μουσείο τον πίνακα του Κορό, πριν πεθάνει. Ασφαλώς ο Πένι δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη δωρεά που εμπλουτίζει τη συλλογή: «O κόσμος θα εκπλαγεί. Είναι ένας ρωμαλέος, σχεδόν επιθετικά ζωγραφισμένος πίνακας» λέει. Ανήκει στην τελευταία, πιο «μοντέρνα» περίοδο του ζωγράφου, ο οποίος φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του προς τους νέους καλλιτέχνες.
Στη National Gallery είχε γίνει και η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Λουσιάν Φρόιντ, την περασμένη άνοιξη, που συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες.
Επιμ.: Παρή Σπίνου