06/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Διορθώνεται το σύστημα βαθμολόγησης μετά το φιάσκο

Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις μετά τη σφαγή της Α′ Λυκείου.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας η ρύθμιση με την οποία διορθώνεται το (νέο) σύστημα βαθμολόγησης που δημιούργησε χιλιάδες μετεξεταστέους αλλά και απορριπτόμενους μαθητές στην Α' Λυκείου, απειλώντας με μεγάλο φιάσκο τις φετινές προαγωγικές εξετάσεις.

 

Η διόρθωση, που είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Παιδείας, Αλ. Δερμεντζόπουλος, αναγνωρίζοντας τις «αδικίες» και τις «στρεβλώσεις» του ισχύοντος συστήματος, καταργεί την αυστηρή προϋπόθεση προαγωγής που επιβάλλει την επίτευξη του 10 σε κάθε ξεχωριστό κλάδο (μάθημα), της «Ελληνικής Γλώσσας» (ήτοι σε καθένα από τα μαθήματα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) και των «Μαθηματικών» (σε Αλγεβρα και Γεωμετρία) και εισάγει την προϋπόθεση της επίτευξης του 10 ως μέσου όρου των επιμέρους κλάδων. Για την ακρίβεια, η ρύθμιση αναφέρεται στον μέσο όρο προφορικής και γραπτής βαθμολογίας σε καθένα από τα μαθήματα των δυο αυτών κατηγοριών που πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 και στον βαθμό ετήσιας επίδοσης που πρέπει επίσης να είναι τουλάχιστον 10.

 

Ειδικότερα η τροπολογία αναφέρει:

 

1. Το έκτο και το έβδομο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 193) αντικαθίστανται, αντιστοίχως, ως εξής: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί: α) η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) και β) Μ.Ο. προφορικής και γραπτής βαθμολογίας σε καθένα από τα μαθήματα της «Ελληνικής Γλώσσας» και των «Μαθηματικών» τουλάχιστον δέκα (10) και Μ.Ο. προφορικής και γραπτής βαθμολογίας τουλάχιστον οκτώ (8) σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα. Οταν μαθητής δεν πληροί την προϋπόθεση α' του προηγούμενου εδαφίου επαναλαμβάνει τη φοίτηση. Οταν πληροί την προϋπόθεση α' και δεν πληροί την προϋπόθεση β' του προηγούμενου εδαφίου, κατά μάθημα ή μαθήματα, παραπέμπεται σε επανεξέταση στο μάθημα (ή στα μαθήματα) ή στον κλάδο (ή στους κλάδους) τον οποίο υστέρησε και προάγεται ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα ως άνω».

 

2. Η περίπτωση α) της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του π.δ. 60/2006 «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου» (Α' 65), ως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «α. Για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών στην Α' τάξη Ημερήσιου και στις Α' και Β' τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται: i) Γενικός βαθμός προαγωγής ίσος ή ανώτερος του δέκα (10) και ii) βαθμός ετήσιας επίδοσης σε καθένα από τα μαθήματα της «Ελληνικής Γλώσσας» και των «Μαθηματικών» τουλάχιστον δέκα (10) και βαθμός ετήσιας επίδοσης σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα τουλάχιστον οκτώ (8).

 

Οταν μαθητής δεν πληροί την προϋπόθεση i) επαναλαμβάνει τη φοίτηση. Οταν μαθητής πληροί την προϋπόθεση i) και δεν πληροί την προϋπόθεση ii), παραπέμπεται σε επανεξέταση σε ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, στο μάθημα (ή στα μαθήματα) ή στον κλάδο (ή στους κλάδους) τον οποίο υστέρησε με τον τρόπο και τη διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων του Ιουνίου και προάγεται ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα ως άνω».

 

Μετεξεταστέοι οι μισοί πριν από την αλλαγή

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, φέτος τεράστιος αριθμός μαθητών θα πήγαινε για επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, αν δεν γινόταν η διόρθωση. Στην Αλγεβρα και τη Γεωμετρία, το 48% και 47% των μαθητών της Α΄ Λυκείου, πανελλαδικά, έμενε μετεξεταστέο. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι η αποτυχία στα δύο αυτά μαθήματα ήταν μεγαλύτερη (57% και 56% αντιστοίχως) αλλά ίσχυε ακόμη το παλιό σύστημα και δεν παραπέμπονταν για επαναληπτική εξέταση. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, το 31% των μαθητών της Α' Λυκείου έγραψε στα Αρχαία κάτω από τη βάση (έναντι 36% πέρυσι), στη Νεοελληνική Λογοτεχνία το 10% (έναντι 16% πέρυσι), στη Νέα Ελληνική Γλώσσα το 14% (έναντι 16% πέρυσι), στην Ιστορία το 37% των υποψηφίων (έναντι 38% πέρυσι). Ακόμα, στη Φυσική, φέτος, έγραψε κάτω από τη βάση το 50% των μαθητών (πέρυσι το 56%), στη Χημεία το 48% (πέρυσι το 53%), στη Βιολογία το 41% (πέρυσι το 34%).

 

Scroll to top