06/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS της Υπατης Αρμοστείας για τις κρατήσεις προσφύγων

Ο οργανισμός επισημαίνει πως για τα παιδιά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη, ακόμη και όταν κρατούνται μαζί με τις οικογένειές τους.
      Pin It

Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με σοβαρό πρόβλημα

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

prosfygesΖητούν άσυλο ή έχουν αναγνωριστεί πρόσφυγες, αλλά πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, τους συγκαταλέγουν στην κατηγορία των παράτυπων μεταναστών, με αποτέλεσμα να εφαρμόζουν και σ’ αυτούς το -έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά προβληματικό στην εφαρμογή του- μέτρο της διοικητικής κράτησης.

 

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για την αυξανόμενη κράτηση όσων ζητούν άσυλο, των προσφύγων και ιδίως των παιδιών «στο πλαίσιο εφαρμογής της μεταναστευτικής νομοθεσίας», που έχει γίνει, όπως λέει, «ρουτίνα» σε αρκετές χώρες.

 

Πενταετής εκστρατεία

 

Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, εγκαινιάζει την πενταετή εκστρατεία «Πέρα από την κράτηση». Στόχος της είναι να σταματήσει η κράτηση παιδιών, να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και εφαρμογή μέτρων εναλλακτικών της κράτησης και να εξασφαλιστεί ότι οι συνθήκες κράτησης, όταν αυτή είναι αναπόφευκτη, δεν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Η εκστρατεία εστιάζει αρχικά σε ορισμένες χώρες (μεταξύ άλλων, Ουγγαρία, Ινδονησία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ζάμπια), στις οποίες στοχεύει να εμπλέξει κυβερνήσεις και φορείς με στόχο τη δημιουργία εθνικού σχεδίου δράσης για την αλλαγή πολιτικής. Ο κατάλογος των χωρών θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια.

 

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρό, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η «Εφ.Συν.», φέρνοντας στο φως πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης και κρατητήρια, ενώ απαγορεύεται να κρατούνται. «Η γενικευμένη πρακτική της κράτησης, η παρατεταμένη της διάρκεια και οι συνθήκες κράτησης καθιστούν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ προβληματική», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Καίτη Κεχαγιόγλου από την Υπατη Αρμοστεία.

 

Ο οργανισμός επισημαίνει πως η κράτηση, ιδίως η παρατεταμένη, έχει συχνά σοβαρές συνέπειες για την υγεία, αυξάνει το άγχος, τον φόβο και την απελπισία, και μπορεί να οξύνει προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες.

 

Για τα παιδιά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη, ακόμη και όταν τα παιδιά κρατούνται μαζί με τις οικογένειές τους.

 

Scroll to top