dei

06/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει ρεύμα

Οι δυναμικές κινήσεις που προωθεί η Κουμουνδούρου για την οικοδόμηση πολιτικού και κοινωνικού μετώπου εναντίον της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» παράγουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, εκτιμούν στελέχη της.
      Pin It

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στις πολλαπλές διεργασίες της Δευτέρας στρέφει το βλέμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έντονη κινητικότητα που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό η πρωτοβουλία του ενάντια στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ. Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι δυναμικές κινήσεις για την οικοδόμηση πολιτικού και κοινωνικού μετώπου είχαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, πως αποτελούν «θετική παρακαταθήκη για αντίστοιχες πρωτοβουλίες για το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καλούνται να λάβουν θέση σε ένα ζήτημα που υπερκέρασε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

 

«Οσα βλέπουμε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο δείχνουν ότι η τακτική μας είναι επιτυχημένη μέχρι στιγμής» λένε επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν έχει δημιουργηθεί “κοινωνικός αυτοματισμός” ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως ήλπιζε και προσπαθούσε η κυβέρνηση, γεγονός που δείχνει ότι η επιχειρηματολογία των κυβερνώντων είναι εξαιρετικά ανίσχυρη». Από την άλλη πλευρά, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν βέβαιο ότι εντός της κυβέρνησης «υπάρχουν προβλήματα», που εκφράζονται και στο ΠΑΣΟΚ και δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

 

Κύκλοι της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι μέλη της σημερινής συγκυβέρνησης, όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, «έχουν δημόσια διατυπώσει ενστάσεις και διαφωνίες για τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

 

Οι συμμαχίες

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν άλλωστε και η ερώτηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, Δημήτρη Καρύδη, Θανάση Παπαγεωργίου και Γιάννη Βλαντή με την οποία διατύπωναν «ρητά και κατηγορηματικά τη διαφωνία τους με την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ».

 

Εκτός όμως της κυβέρνησης, που «βρίσκεται στη γωνία», στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν τις τοποθετήσεις των κομμάτων στα οποία απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι η «απόσταση» που παρατηρείται ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ επί της ουσίας θα γεφυρωθεί με την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Το ΚΚΕ δύσκολα θα αρνηθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γιατί δεν θέλει να βρεθεί εκτεθειμένο στις τοπικές κοινωνίες και τους χώρους δουλειάς» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ενώ παρατηρούν ότι «και ο “Ριζοσπάστης” βάλλει κυρίως κατά της κυβερνητικής προπαγάνδας, κατηγορώντας εμάς κυρίως για θέματα τακτικής».

 

Η στάση της ΔΗΜΑΡ

 

Η στάση της ΔΗΜΑΡ πάντως ερμηνεύεται από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ως «θετική, αλλά χαρακτηριστική των αδιεξόδων που αντικρίζει, πολιτικά και εσωκομματικά», ενώ κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών «που παρά τις διαφορετικές τους καταβολές, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των καταστάσεων και τα επίδικα για την κοινωνία και την οικονομία».

 

Ούτως ή άλλως, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι, βάσει της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί το 2008 στην αντίστοιχη πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό, το προεδρείο της Βουλής δεν θα βάλει εμπόδια στη διεξαγωγή της συζήτησης για το δημοψήφισμα. «Τότε οι διαφορετικές προτάσεις ήταν τέσσερις και η συζήτηση έγινε κανονικότατα. Τώρα μπορεί να υπάρξουν δύο, άρα ο δρόμος είναι ανοιχτός, αφού οι 120 βουλευτές είναι πραγματικότητα» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

 

Το άρθρο Τσίπρα

 

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στο tvxs.gr έθεσε το μίνιμουμ πλαίσιο για τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή τη μάχη.

 

«Δεν υπερασπιζόμαστε -όπως κάποιοι λένε- μια συντεχνία εργαζομένων που ασχολούνται μόνο με το να υπερασπιστούν κάποια προνόμια», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «σήμερα όλοι μας ζούμε στις εποχές της μνημονιακής βαρβαρότητας» και «καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μονάχα το ιερό δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και τον δικό του ιδρώτα».

 

Scroll to top