Pin It

Για «ρεπορτάζ» πιστό στις αρχές του κιτρινισμού μιλά ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

 

Τη δική του απάντηση «στις συκοφαντίες του Κατ’ Ανάθεσιν ανώνυμου αρθρογράφου “Κ.Α.” του “Εθνους της Κυριακής” (3/2/2013)» έδωσε χθες με ανάρτησή του στο syspeirosi.wordpress.com (Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος) ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης.

 

«Κατά το δισέλιδο “ρεπορτάζ”», επισημαίνει στην επιστολή του, «υπάρχει “ανοχή” της ΕΣΗΕΑ στα “κομματικά” μέσα, “Ριζοσπάστη”, “Αυγή”, “Κόκκινο” ή Τυποεκδοτική, για τα οποία “όχι μόνο” δεν έχει “κηρυχτεί απεργία, αλλά ούτε καν” έχει “εκδοθεί έστω μία ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου”. Για την ευκολία της “επιχειρηματολογίας” (κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους) αποκρύπτονται, έτσι, και οι σχετικές απεργίες (π.χ. “Κόκκινο” στις 13/3/2012) και οι ανακοινώσεις όπως η δήλωσή μου για τις απολύσεις σε Ριζοσπάστη 27/12/2012: “Οπως είναι γνωστό και έχει προαναγγελθεί επίσημα από το ΚΚΕ ως ιδιοκτήτη του ‘Ριζοσπάστη’ και του ‘902’, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα απολύσεων στα δύο μέσα.

 

Η κρίση

 

Είναι προφανές ότι η κρίση που έχει προκαλέσει η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, της τρόικας και της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις στα θύματά της. Είναι κατανοητό ότι και οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ που δραστηριοποιούνται στις εκδόσεις έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ίσως και προβλήματα επιβίωσης. Αλλά, εξίσου κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχουν ‘καλές’ και ‘κακές’ απολύσεις όταν οδηγούν δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία, και μάλιστα άγνωστης διάρκειας υπό τις συνθήκες κατάρρευσης που επικρατούν στον κλάδο των ΜΜΕ”. [...]

 

»Το “ρεπορτάζ”, πιστό στις αρχές του κιτρινισμού σημειώνει ότι “αν αληθεύουν οι πληροφορίες” (sic!) “ο ίδιος [ο Τρίμης] είχε προσφέρει ένα ποσό από τα αποθεματικά της Ενωσης” [αφήνεται δηλαδή να εννοηθεί ότι “ο ίδιος” ο πρόεδρος τις ΕΣΗΕΑ τα έκλεψε από το Ταμείο της Ενωσης!] “για να ενισχυθεί το εγχείρημα αυτό” [της “Εφημερίδας των Συντακτών”]. Στην πραγματικότητα, κανένα ποσό δεν έχει δοθεί στην “Εφημερίδα των Συντακτών” – και “οι πληροφορίες” δεν ήταν δύσκολο να ελεγχθούν.

 

Εκείνο που πράγματι έγινε ήταν η οικονομική ενίσχυση με ένα ποσό του αγώνα των εργαζομένων στην “Ελευθεροτυπία”, και επίσης η επιδότηση του πρώτου τους απεργιακού φύλλου (με ομόφωνη -πλην ενός- απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, της 9/2/2012, βλ. πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου), πολιτική που η ΕΣΗΕΑ έχει εφαρμόσει ανάλογα και με τα απεργιακά φύλλα του “Ελεύθερου Τύπου”, της “Απογευματινής” κ.λπ .

 

«Δεν ντρέπεται;»

 

Παράλληλα το “ρεπορτάζ” του κ. Μπόμπολα θεωρεί ότι προσωπικά ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ έχω “ηγηθεί των αγώνων που οδήγησαν στο κλείσιμο της ‘Ελευθεροτυπίας’” και περίπου ως επιχειρηματίας “στηρίζω την ‘Εφημερίδα των Συντακτών’”, την οποία ο κ. Μπόμπολας θεωρεί εγχείρημα “πρωτοφανούς εκμετάλλευσης του δημοσιογραφικού έργου” (sic). Καλά, δεν ντρέπεται ο κ. Μπόμπολας; Δεν ντρέπεται, όταν γνωρίζει κι αυτός και όλη η πιάτσα ότι παραμένω 18 μήνες απλήρωτος και ζω τους τελευταίους λίγους μήνες με ένα πενιχρό επίδομα επίσχεσης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

 

»Επί της ουσίας, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η αντιπαράθεση με την εργοδοσία της οποίας η γραμμή εμφανίζεται στο “ρεπορτάζ”. Η βασική ιδέα της εργοδοσίας είναι ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι εργαζόμενοι. Ετσι, κατά το άρθρο, μια εφημερίδα κλείνει εξαιτίας των εργαζόμενων: όπως οι αγώνες “που οδήγησαν στο κλείσιμο της ‘Ελευθεροτυπίας’”. Δεν είναι οι επιχειρηματίες, δεν είναι -έστω- η “κρίση” ή τα “μνημόνια”, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι “αγώνες” τους!!!»

 

Δημήτρης Τρίμης

Scroll to top