Ο Μοχάμεντ από τη στήλη «Ξένιος Δίας – σημειώσεις ενός μετανάστη» ξενιτεύτηκε (ξανά) και ζει πλέον στο Λονδίνο. Εψαξε και βρήκε -όπως ήταν φυσικό- τις εκεί αντιφασιστικές δράσεις. Πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια ομάδα Ελλήνων μεταναστών που, παρά τις δυσκολίες που βιώνουν εκεί, δημιούργησαν τη συλλογικότητα «Αντιφασιστική Δράση για την Ελλάδα».
«Τυχαία σε μια φιλανθρωπική οργάνωση συνάντησα την Ευαγγελία, μέλος της ομάδας» γράφει ο Μο και συνεχίζει: «Μου είπε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατά τη διάρκεια της πορείας έξω από την ελληνική πρεσβεία. Ζήτησα να τους γνωρίσω και δέχτηκαν με χαρά».
Η συνάντηση έγινε στο κέντρο του Λονδίνου με τον Γιώργο (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο), την Αγγελική (πολιτισμική ψυχολόγος) και την Ειρήνη (βιολόγος). Ολοι τους ζούνε πολλά χρόνια εκεί. Ο Μο ξεκίνησε ρωτώντας για τη Χρυσή Αυγή: «Είναι καθαρά ναζιστικό μόρφωμα και το πώς εμφανίζεται είναι άλλο θέμα» απάντησε ο Γιώργος παραπέμποντας στο βιβλίο του Δ. Ψαρρά και συμπλήρωσε: «Η Χρυσή Αυγή είναι η επανάληψη της ιστορίας της Γερμανίας κι αυτό το πολεμάς με αντι-κίνημα. Χρειάζεται να υπάρχει κινητοποίηση συνεχής. Ενας άνθρωπος δεν γεννιέται φασίστας, γίνεται φασίστας, αυτό είναι που χρειάζεται κάποιος να το θυμάται».
Συντηρητικοί οι Αγγλοι
Για την άνοδο του κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) ο Γιώργος πιστεύει ότι ο μέσος όρος των Αγγλων είναι συντηρητικοί και αυτό το κόμμα πατάει ακριβώς σ' αυτό και μιλά κατά των μεταναστών. «Είναι ρατσιστικό, αλλά δεν έχουν δείξει φασιστικές τάσεις μέχρι στιγμής με την έννοια του οργανωμένου φασισμού που χρησιμοποιεί βία».
Η Αγγελική μόλις είχε σχολάσει. Ηρθε με ένα μεγάλο χαμόγελο. Η ίδια έχει βιώσει πολλές φορές ρατσισμό εδώ και μάλιστα μια φορά έχασε την εργασία της γι' αυτόν τον λόγο. «Η μοναδικότητα της ομάδας είναι ότι είναι ανοιχτή, κανένας δεν συμμετέχει με τη σημαία κάποιου κόμματος. Γνωρίζουμε στο βάθος τη σύνδεση του φασισμού με τον καπιταλισμό και το σύστημα. Είμαστε εργαζόμενοι μετανάστες. Δημιουργούμε ένα δίκτυο ανθρώπων βασισμένο στις προσωπικές σχέσεις, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και αυτό έχει για μένα μεγάλη σημασία» λέει η Αγγελική.
Ο Μο συνεχίζει ρωτώντας για τις διαφορές Αγγλίας και Ελλάδας. Η Αγγελική θεωρεί ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι βαθιά ρατσιστικό, ομοφοβικό και αυτό δεν έγινε τώρα, καλλιεργήθηκε από παλιά.
«Στην Ελλάδα ο κόσμος αντιδρά στην απίστευτη επίθεση του συστήματος ενώ συνεχίζουν οι άνθρωποι να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Στην Αγγλία νιώθω σαν να μην υπάρχει πολιτική συνείδηση, διαλύουν τα πάντα και δεν υπάρχει κινητοποίηση. Ο αντιφασισμός δεν είναι προνόμιο κάποιων, είναι υποχρέωση και χρειάζεται να το κάνουμε όλοι μαζί γιατί απειλεί όλους μας. Είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας απέναντι στον εαυτό μας και τον διπλανό μας».
Συνέχισα τη συνομιλία με την Ειρήνη, που είναι και υπεύθυνη συναυλιών και συγχρόνως διδάσκει. Ηρθε κατευθείαν από το αεροδρόμιο με μια βαλίτσα. Γεμάτη ενέργεια. Την ομάδα τη γνώρισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ντοκιμαντέρ «Φασισμός Α.Ε.» και βρήκε κοινά ενδιαφέροντα. «Είναι τρομακτικό να βλέπω να ανεβαίνει ο φασισμός στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Είμαι πολύ υπέρ της ελευθερίας και ένιωθα ότι πρέπει να κάνω κι εγώ κάτι, δεν μπορώ να περιμένω από τους άλλους. Αισθάνομαι σαν να είμαστε σε μια οικογένεια που έχουμε κοινούς σκοπούς».
Μιλήσαμε για την Ευρώπη, μου εξήγησε ότι για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα έχει μεγάλη ευθύνη και η Ε.Ε. Η Ευρώπη-φρούριο είναι η πολιτική της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Μου είπε ότι «κι εδώ ακολουθούν την ίδια πολιτική της λιτότητας, ανεργίας και φτώχειας. Αυτό τροφοδοτεί τους ακροδεξιούς και ο πρώτος στόχος τους είναι οι μετανάστες, δηλαδή εμείς».
Δράσεις
Εμαθα ότι, παρ' όλο που η ομάδα ξεκίνησε με αφορμή τη δολοφονία του Φύσσα, δραστηριοποιείται όπου υπάρχει έρεισμα και ερέθισμα.
Εχει συμμετάσχει σε δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, σε διαδήλωση για την Ουκρανία, στην παρουσίαση του «Φασισμός Α.Ε.» μαζί με τους δημιουργούς του και καθηγητές Πανεπιστημίων, ενώ το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσουν συναυλία και τα χρήματα θα διατεθούν σε δύο συλλογικότητες, την «Αλληλεγγύη στα Δυτικά» και την «Επιτροπή για τους Πρόσφυγες – θύματα στο Φαρμακονήσι».
Ακόμα μια συναυλία ήταν προγραμματισμένη, αλλά μετά από απειλές φασιστών και χούλιγκαν, η αστυνομία ανάγκασε τον ιδιοκτήτη του χώρου να τον κλείσει τη συγκεκριμένη μέρα. Αυτό όμως δεν τους σταματά και θα γίνει η συναυλία.
«Φεύγοντας τους ευχαρίστησα διότι με έκαναν να αισθανθώ ότι βρισκόμουν στην Ελλάδα», γράφει ο Μοχάμεντ.