Pin It

Σε δημόσιες επενδύσεις καλεί τις κυβερνήσεις η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς διαπιστώνει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών δεν επαρκεί για την τόνωση της ανάπτυξης. Μιλώντας χθες από τη Νότια Γαλλία, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί στο β΄εξάμηνο και θα επιταχυνθεί το 2015, αλλά με χαμηλότερη δυναμική από αυτήν που αναμενόταν. Επισήμανε όμως ταυτόχρονα ότι η χαλαρή πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει περιορισμένη επίδραση στη ζήτηση και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη, με επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και υγεία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το χρέος τους είναι βιώσιμο. «Παρά την πληθώρα μέτρων κατά της κρίσης… η ανάκαμψη είναι μέτρια, επίπονη, εύθραυστη και τα μέτρα για την τόνωση της ζήτησης, παρά την καλή θέληση των κεντρικών τραπεζών, θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι η ευκαιρία ώστε σε ορισμένες χώρες να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών». Η Λαγκάρντ ανέφερε αρκετές φορές στην ομιλία της ότι, παρ’ ότι τώρα είναι η ώρα για κάποιες χώρες να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, δεν μπορούν όλες να τις αντέξουν.

 

Παράλληλα είπε ότι οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται αυτόν τον μήνα, θα είναι ελαφρώς διαφορετικές σε σχέση με τον Απρίλιο. Επισήμανε ότι μετά από ένα απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, ενώ η ευρωζώνη βγαίνει αργά από την ύφεση. Για την Κίνα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει απότομη προσγείωση της οικονομίας της, αλλά ελαφρά επιβράδυνση σε ρυθμούς ανάπτυξης 7%-7,5%.

 

Για την ανάγκη επενδύσεων από τις κυβερνήσεις μίλησε και ο Μπενουά Κερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, μειώνοντας το χρέος και ενισχύοντας τις επενδύσεις. «Η μόνη διέξοδος είναι μέσω των επενδύσεων» τόνισε, προσθέτοντας πως η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ ανησυχητική.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top