eduard-sevarntnatze

07/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε ο Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και τελευταίος Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
      Pin It

Ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου μαζί με τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πέθανε σήμερα (Δευτέρα), σε ηλικία 86 ετών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

Τελευταίος Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εξελέγη πρόεδρος της ανεξάρτητης Γεωργίας το 1995, παραιτήθηκε το 2003 κατά την «Επανάσταση των Ρόδων», αφήνοντας πίσω του μια φτωχή χώρα που βυθιζόταν στο χάος.

«Ήταν ένας πολύ ικανός άνδρας, ταλαντούχος, πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί με το λαό, με όλη την κοινωνία», δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ένας από τους πρώτους που αντέδρασαν δημόσια στο θάνατο του Σεβαρντνάτζε.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και σε όλο τον γεωργιανό λαό».

Ο Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, που γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1928 στο γεωργιανό χωριό Μαμάτι, θεωρήθηκε ήρωας στη δύση γιατί ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, πριν πέσει σε δυσμένεια στη Γεωργία.

Το 1985 είχε κληθεί στη Μόσχα από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο οποίος είχε αρχίσει να εφαρμόζει την περεστρόικα και τον διόρισε υπουργό του των Εξωτερικών.

Ως σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών, ο Σεβαρντνάτζε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων του Γκορμπατσόφ και ήταν μια σημαντική προσωπικότητα που κατέστησε δυνατή την ενοποίηση της Γερμανίας. Επί πέντε χρόνια ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του αφοπλισμού, σφυρηλατώντας ισχυρές φιλίες στη Δύση, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Ωστόσο, η μετέπειτα πολιτική του σταδιοδρομία στην πατρίδα του, την ανεξάρτητη πλέον Γεωργία, σημαδεύτηκε από πόλεμο και ταραχές. Τα οκτώ χρόνια της προεδρικής του θητείας τερματίστηκαν το 2003, όταν αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εξουσία κατά την «Επανάσταση των Ρόδων».

Η εικόνα του Σεβαρντνάτζε είχε ήδη επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ στη μικρή δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου σοβούσαν η οικονομική κρίση και η ανεξέλεγκτη διαφθορά. Η παραίτησή του το 2003 τού επέτρεψε να διατηρήσει λίγο από το κύρος του.

Το 2004 τον διαδέχθηκε ο φιλοδυτικός Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας μέχρι το 2013. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας επιδεινώθηκαν δραματικά επί της προεδρίας του διαδόχου του Σεβαρντνάτζε, ο οποίος επιδίωξε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top